Šťastný Per

Šťastný Per https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42524/stastny-per-42524.jpg 4 15 3

Rozsáhlý román Štastný Per představuje jeden z vrcholů dánské realisticko-naturalistické literatury, jejíž největší rozkvět spadá do poslední čtvrtiny minulého století. Autor, nositel Nobelovy ceny za r. 1917, si v něm bere na mušku nezdravou romantiku, snílkovství, naivní víru, že vše samo od sebe dobře dopadne, jakož i neschopnost proměňovat myšlenky v činy. Na osudech farářského synka Petra Sideni, který se vzbouří proti rodině, škole, církvi i celé společnosti a pokusí se "dobýt svět", ale nakonec vlastní vinou ztroskotává, ukazuje, že nestačí chtít a přát si, že v životě je třeba umět důsledně jít za svým cílem a překonávat i nejobtížnější překážky. Spisovatelův pohled na svět a člověka v něm není ovšem vůbec černobílý, jednotlivé postavy knihy jsou nazírány vždy z několika stran, takže kritiku často provází obhajoba, či alespoň snaha o pochopení.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Lykke-Per , 1904


více info...

Přidat komentář

TaJeMa
18.07.2023 5 z 5

Neskutečné. Nemůžu hodnotit jinak, než že to je opravdový skvost.

TipsyChipsy
27.01.2021 5 z 5

Edice Světová knihovna od Odeonu je poznávací znamení nejlepších románů, a tak jsem objevila tento dánský poklad. Kniha je vzácná už jen tím, že se odehrává v Dánsku a přibližuje tuto malou zemi. Autor je skvělý spisovatel, působivě popisuje přírodu a okolní svět. Dalším tématem jsou vzplanutí k ženám a vztahy s rodiči, dále téma křesťanství a židovství, město kontra vesnice... Zajímavé jsou i názory na dánskou národní povahu: “... potomek nedovařeného národa s bledýma očima a bojácnou myslí... skřetů z mravenišť... soumračného rodu, jenž slyší trávu růst a květinky vzdychat, ale jenž zaleze do země, sotva zakokrhá ranní kohout”.
To úžasné je popis duševního vývoje hlavního hrdiny. Je dost nadčasové, že mladý člověk je nejprve zapálený do života, pak může být znechucen, otráven, ztratit motivaci. Může hledat svůj vztah k bohu, jestli to má být radostné přijetí nebo hrůza z jakéhokoli pokušení. Děj románu spěje k tíživým hlubinám lidské duše a promlouvá aktuálně i k dnešnímu člověku.


Abroš
16.02.2020 5 z 5

Má srdcovka.Kniha s první desítky mojí TOP 100.Příběh o hledání uplatnění v životě s pocitem být šťastný.O snílkovství a velikáštví,kde nakonec prokáže hlavní hrdina sílu nestáhnout své blízké do kaluže svých velkých nenaplněných snů.

"a Pere Ty nevěříš v boha?",Ne,protože,všude,kde jsem ho hledal,jsem nacházel jenom sám sebe.