Starý voják neumírá

Starý voják neumírá https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/159537/bmid_stary-vojak-neumira-ZvN-159537.jpg 5 13 13

Hrdinou románu je „šťastný smolař“, skotský důstojník z povolání, Strange Methuen, voják se srdcem civilisty, plný soucitu, slušnosti a ohledů k druhým. V každé životní situaci, v každém svízelném postavení volí cestu dobroty a cti a není tedy divu, že se všechno obrací a spiká proti němu. Přesto na konci životní pouti stojí Methuen nikoli jako ztroskotanec, ale jako morální vítěz, který obstál před svým svědomím.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Only Fade Away , 1954


více info...

Přidat komentář

Vesper001
01.11.2021 5 z 5

Bruce Marshall patří k mým nejoblíbenějším autorům a jeho první knize, které je skoro 60 let, čas na aktuálnosti a naléhavosti nijak neubral. Útředním tématem je opět život obyčejného člověka, jednoho z mnoha uprostřed masy (tentokrát jde o vojsko, v pozdějších knihách o církev), zdánlivě nedůležitého, "čisté duše", která se na okolní svět dívá skrze své ideály, které neopouští, ani když ho připraví o úspěch. Ale co je to vlastně "úspěšný život"?

JulianaH.
23.07.2019 4 z 5

Miluji Marshallovy „kněžské" romány. Ve „Starém vojákovi“ zúročil spisovatel jinou oblast svojí zkušenosti, totiž tu válečnou, byť náboženství je zásadně přítomné i tady. Vlastně jsem váhala, jestli si válečný román mám přečíst, ale nakonec jsem se rozhodla, že nemám co ztratit. Když jsem si ho v jeden dubnový podvečer vyzvedávala, venku bouřilo a fičelo tak studeně, že knížka šířila citelné teplo.

Jsou tu všechny marshallovské typičnosti: román sleduje autorův osud napříč desetiletími, vždy jakoby pomocí filmových záběrů. Zmiňuje knihy, módu, program kin a novinové titulky daného historického okamžiku, a tím umožňuje pamětníkům, aby si připomněli dějiny první půle 20. století, jak je sami prožívali. Vkládá teologické postřehy, moudré a nikdy ne křečovité, mezi humorné pasáže. (I když „Starý voják" není zdaleka tak k smíchu jako ostatní autorovy knihy.) A pak jsou tu leitomotivy: hláška o navigaci parníků a prvoválečné motto „Illegitimus non corborundum.", tj. „parchanti mě nedostanou". Hrdina umí francouzsky a italsky jako autor a sdílí s nám zážitky z fronty. Opět mě také potěšil Marshallův výběr ženských jmen (Solange, Ailsa); to jsou zkrátka konstanty.

Červenou nití románu je hrdinovo pojetí zbožnosti (ve významu pietas), které mu vštípil již školní kaplan: „... Ale hlavně znamená zbožnost to, že se nikdy nesmíme dopustit nízkého nebo krutého činu. ... Nebudeš muset pracovat pro ni, ale bude vyžadovat, abys pracoval s ní. Celý život se ti budou nabízet prakticky neodolatelné příležitosti dělat místo obtížných věcí věci snadné. ... Snadná věc znamená ... trpět nelaskavost nebo nespravedlnost, nebo to, že člověk je sám nelaskavý nebo krutý."
--- Se zbožností prochází celým životem. Vojenskou školou, první světovou válkou, kdy je nespravedlivě nařčen ze zbabělosti proto, že dá rozkaz k ústupu, meziválečnými časy, kdy ho sužuje úhlavní nepřítel a bývalý spolužák Hermiston, manželstvím s povrchní a chladnou Fionou i druhou světovou válkou, v níž je znovu nespravedlivě obviněn: hned dvakrát. Zbožnost mu celou dobu komplikuje život, ale Methuen (tj. skotsky „silný") z jeho peripetií vychází jako vyrovnaný člověk, kterému dodává klid jeho morální čistota. Není andělem, nýbrž křesťanem.

Marshall píše skvěle: realisticky, poučně, čtivě. Vojenské prostředí ale nedovedu ocenit tolik jako církevní a přišlo mi nezvyklé, že tentokrát hrdina není kněz, ba dokonce ani katolík. Odnáším si ponaučení, že život necelibátních osob je hrozně nudný, protože se vlastně skládá z milostných afér. :)

* „Křesťanství vždycky bude náboženstvím menšiny i v křesťanské zemi."
* „Co jiného je odvaha než strach ze zbabělosti?"


encyklopedie
05.02.2019 5 z 5

...stará, hodně stará kniha /míval jsem ji v knihovně/ .....znovu jsem se k ní dostal až ted .....vyjímečný román o vyjímečném člověku .....doporučuji
doma 100%
Výtečně načteno Luborem Tokošem v roce 1975.............

JLČ
12.11.2016 5 z 5

O víře a nenávisti, výborná kniha!