První v boji

První v boji https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80731/bmid_prvni-v-boji-6mX-80731.png 4 14 4

Starfist série

1. díl >

Sedmdesát pět světelných let od domova, v pekelné pustině na cizí planetě, zbaveni technické, letecké a zbraňové podpory a s vodou pouze na jeden den, čelil velitel Charlie Bass a jeho sedm mužů chmurné budoucnosti. Na cestě do bezpečí je čekalo sto třicet šest kilometrů vyprahlým nezmapovaným územím a dva tisíce krvežíznivých divochů vybavených moderními zbraněmi, dychtivých zabíjet. Jenže nepřítel nepočítal s válečným uměním mariňáka Charlieho Basse a se statečností těch několika dobrých chlapů, kteří by ho následovali kamkoli - i na smrt...... celý text

Literatura světová Válečné Sci-fi
Vydáno: , Brokilon
Originální název:

First to Fight , 1997


více info...

Přidat komentář

protokol
22.05.2020 1 z 5

neni to top ale dá sa je to militari americká chválenkáreň.
Aj tu nám autor vnucuje americký pohlad na svet.

1. nepriateľ ? čo myslíte kto to je :) - augánci , áno aj v ďalekej budúcnosti budú mať augánske kmene vlastnú planétu a neverili by ste akú si vyberú no predsa kamenistú piesočnatú a nehostinú . veď podla stereotipov si inú nedokážu najsť. a ako inak sú podla autora zase len mocichtivé monštrá.
2. neporazitelná pechota. tu nám predkládajú neohrozenosť nezničitelnosť . takmer nesmrtelnosť pechotních hošíkov . veď čo je to rozrezaná noha ruka nespočet rezno sečného poranenia bojuje sa bez postihu .

je tam tho oveľa viac ale kto má rád dopredu jasný príbeh ktorí nemá zo scifi takmer nič spoločne len jedine prelet na iné planéty rovnajuci sa preletu lietadla d ineho štátu ale je to inak čistá americko chvánkárska propaganda americkích vojclov . na motív pechoty bolo vela kníh ale táto je proste najslapšia daného žánru . preto 2* sú naozaj privela :)

Svářeč
02.01.2018 4 z 5

Velmi dobrá military sci-fi. Prvních cca sto padesát stran je jen tisíckrát převařený základní výcvik, autoři jej však dokáží podat docela zábavně. Především postavy jsou velmi sympatické, oblíbil jsem si je již na začátku. Poté sice ještě hodně dlouho trvalo, než jsem se dočkal první akce, ale čekání stálo zato. Opět velmi čtivě podaná, dynamická, autorské duo si rozhodně nebralo servítky - což je vlastně samozřejmost, ještě jsem nečetl military scifi, ve které by se autoři nějak cenzurovali :) Celkově vzato se nejedná o žádné převratné dílo, na pokračování se však celkem těším - ještě štěstí, že mi leží na nočním stolku :) 75% Edit po měsíci a půl: Druhý díl jsem ani nedočetl, fakt neuvěřitelný, jak je možné se propadnout s kvalitou...


Franc
28.03.2017 3 z 5

Klasická military se všemi pozitivy i negativy. Zásadní průlom do tohoto žánru sice neudělá, k tomu nejhoršímu bych jí však také neřadil.

Kniha se drží tradiční koncepce zahrnující výcvik mající oddělit zrno od plev, ze kterého se záhy přejde do ostré akce na neznámé zapadlé planetě. Tím jsou současně naplněny podmínky pro potřeby zaškatulkování do žánru sci-fi. Zaměnit vesmírné reálie za zemské zeměpisné šířky by se nabízelo spíše. Z textu je více než patrné, proti komu a čemu hrdinové námořní pěchoty stojí. Autoři touto knihou reagovali na aktuální dění se záměrem oslavovat neohrožené "americké" vojáky v boji proti hordám barbarských nomádů, kteréžto by našinec hledal v Kábulu a rozhlehlých oblastech válkou zmítaného Afghanistánu.

K dalším povinnostem tohoto žánru, kterých se tato kniha drží, je rozdělení na ty dobré a špatné velitele. Máme tu tedy neohrožené oblíbence a neschopné arogantní zoufalce.

Víše uvedené konstatování nemá být výčtem negativ, pouze konstatováním, že kniha nikterak nevybočuje z vyjetých kolejí svého žánru. Co bych spíše vyčítal je až okaté rozdělení na ty špatné a na ty zlé. V tomto směru kniha působí moc černobíle. Ale pokud na tuto hru přistoupíte, dostane se Vám přesně toho, s čím jste se do četby pouštěli.

trudoš
24.01.2017 3 z 5

Přímočará military SF, která si na nic nehraje a vystačí si se základním - armáda, to je prima věc, a hvězdná pěchota, ta je vůbec nejlepší. Což byl pro mě kámen úrazu. Všechna ta žoviální atmosféra „To nejlepší, co vás může potkat, je vojákování“ byla až moc v duchu klasické verbířské propagandy. V očích Davida Shermana a Dana Cragga je totiž život v armádě plný skvělých lidí, cizokrajných dobrodružství a rodinného zázemí. Naneštěstí pozitivní přístup k zabíjení byl na můj vkus až moc kýčovitý a nějak jsem mu nedokázal přijít na chuť, o to spíš, že ději chybí sebereflexe i nadsázka. Ne že by tu nebyl humor, ale je to takový ten bodře chlapácký styl, který vám buď sedne anebo zcela mine. Na druhou stranu, vojáci píšou oddechovku pro vojáky a to vcelku určuje pravidla. Mladík nastoupí k vesmírným mariňákům, projde výcvikem a zažije první akci. O moc víc k příběhu vlastně říct nejde. Zábava to tak sice velká není, ale mozek si u toho odpočine optimálně. Není-li tedy růžovějšího ražení.

Štítky knihy

válečné sci-fi

Autoři knihy

David Sherman
americká
Dan Cragg
americká, 1939