Půlnoční horizont

Půlnoční horizont https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512144/star-wars-vrcholna-republika-pulnoc-Xx8-512144.jpg 3 11 6

Útoky Nihilů ohrožují samotné galaktické Jádro. Republice se podařilo zahnat nihilské nájezdníky na útěk a zdá se, že se konečně objevuje světlo na konci tunelu. Pak ale přijde zpráva o podezření na útok Nihilů na průmyslovém kosmopolitním světě Corellii.Na planetu jsou vysláni mistři Jedi Cohmac Vitus a Kantam Sy spolu s padawany Reathem Silasem a Ramem Jomaramem. Reath a Ram se zde spojí s mladou osobní strážkyní Crash, aby pronikli mezi corellianskou elitu. Jejich mistři zatím sledují diplomatičtější cesty.... celý text

Literatura světová Sci-fi
Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

The High Republic: Midnight Horizon , 2022


více info...

Přidat komentář

Haitower
29.12.2023 2 z 5

Mně osobně se série Vrcholná Republika, jakožto odpočinková četba, líbí. Je to ostatně konečně příběh ze světa Star Wars, který jen nedojí už známé postavy, ale snaží se přijít s vlastními.

Tenhle díl jsem ale dočetl jen s obrovským sebezapřením. Posledních cca 60 stránek je docela dobrých a čtivých, ale zhruba 4/5 knížky jsou nic neříkající a zmatečné dějové linky, které se střídají v průměru asi po 2 stránkách a nedá se v nich moc dobře vyznat.

Navíc de facto knížka vůbec neposouvá děj této série a je jen jakousi odbočkou, za to jde ale o masivní propagandu LGBT+ komunity našroubované na svět SW příšerně na sílu - přitom tato témata by se krásně dala otevírat pomocí různých typů bytostí, ale tady vidíme jen 4 lidské lesby, 2 lidské gaye a 1 lidského nebinárního rytíře - navíc jejich sexualita je v knize jen proto, aby tam byla a samotný děj se díky ni vůbec nepohne.

Forest66
28.10.2023 2 z 5

Tahle knížka má mnoho, co by se tomu dalo vytknout, ale má i své světlejší stránky, takže vyloženě zatratit bych si ji také nedovolil. Rozhodně je to slabší kousek celé už tak slabé série (to se dá ale říct o většině z Disneyho "kánonu") a děj v podstatě působí jako deja vu k Sílící bouři. Je tady strašné znát, že tahle série už se jen vleče, nemá co nového nabídnout a opakuje se. Navíc je tak přecpaná protěžování sexuálních menšin, až si nejsem jistý, jestli je to sci-fi nebo LGBT román zasazený do SW kulisy. Další věc, co hodně narušuje děj, jsou neustálé odkazy na události, které nikdy nevyšli knižně, jen formou komiksů, průvodců atp. a ještě ne u nás.
Co se naopak povedlo, jsou většinou postavy, které byly až na výjimky vtipné a sympatické. Když odhlédneme od naprosto zbytečné dějové linky z historie, je knížka i docela čtivá a až na pár faktických nesmyslů docela promyšlená. Lépe, než už zmíněná Sílící bouře, která se strašně vlekla.


ArkAngel
09.10.2023 3 z 5

Půlnoční horizont si drží tradiční úroveň kvality, kterou nasadily Star Wars knížky z období Vrcholné Republiky. Na jednu stranu je to napsané čtivě, ale vlastně nemůžete říct, že by vás to bavilo nebo nebavilo. Zápletka je tentokrát trošku detektivní a točí se kolem planety Corellie, kdy tak v knize najdete plno odkazů k filmu Solo. Následuje přímé propojení s knihou Padlá hvězda a román nabírá na tempu, kdy je druhá půlka o něco silnější. Na zabití je ale bohužel číst pasáže z pohledu nebinárního rytíře Jedi (cvičeného v řádu s celibátem), kdy mít postavu, co vystupuje pod množným číslem, je prostě prasárna.

Akris
13.06.2023 odpad!

Přečetl jsem veškerou tvorbu této dějové linky, nicméně to čemu někdo říká umělecké dílo, osobně označuji za doposud nejhorší dílo z dílny skupinky spisovatelů, jež by měli spíše čtenářům platit, za to že si jejich díla vůbec někdo přečte. Jestli jsem psal, že některá díla od čtveřice spisovatelů, jež se podílí na tvorbě Nové republiky, jsou trestným činem, tato kniha by měla v tomto měřítku být brána jako vlastizrádný pamflet světa SW a spisovatl D. J. Older by měl být trestán za každou řádku, která nepatří do světa SW. Kniha je velmi nudná, linka příběhu je roztěkaná a břitká, byť oproti předchozímu dílu alespoň čtenář neví, co jej bude čekat na druhé stránce. Nicméně pro četnost homosexuality, jež značí to, že spisovatel si ujíždí na soft homosexuálnímu pornu a hloupé zápletky jako takové, dělá z celého díla horko těžko čitatelné dílo.

Doporučuji potencionální zájemce, jež se rozmýšlí, zda dílo koupit, dám vám radu, nekupujte tuto knihu, neboť je to absolutní brak pln homosexuálních odporností, jež ve světě SW nemají co dělat a budete-li chtít číst homosexuální literaturu najděte si ji jinde, ale nepodporujte tyto zhýralce v jejich tvorbě.

gimli35
10.06.2023 4 z 5

4,25 *. Půlnoční horizont je čtivý, zpočátku velmi odlehčený (na mě místy až moc), v pompézním závěru se pak změní v překvapivě brutální. Older výborně pracuje s gradací děje.

Musím ale souhlasit s uživatelem KubaHanzelin, série Vrcholná republika začíná být trochu repetitivní. Schéma "myslíme si, že Nihilové už nejsou - a jéje, oni jsou, co budeme dělat? - no nějak jsme to vyřešili, ale co s tím dál?" vidíme už poněkolikáté, byť pokaždé v jiných kulisách.

EDIT: Homofobní komentář(e) uživatele Akris není, myslím, potřeba brát moc vážně. Ani ne tak pro jeho tristní stylistickou úroveň. Spíše proto, že na Databázi knih se zatím projevuje jen tím, že hejtí knihy ze série Vrcholná republika - a to především za to, že si dovolují zobrazovat homosexualitu či různé genderové identity. No to je opravdu skandální, že v 21. století čteme o něčem takovém ve sci-fi knihách, v nichž se to přímo hemží nejrůznějšími stvořeními všelijakých druhů a vizáží. Těším se, až bude Akris protestovat třeba proti tomu, že v některých knihách je moc lidí z Alderaanu, moc žen nebo moc černovlasých.

KubaHanzelin
09.05.2023 3 z 5

Bohužel, i nadále nemůžu High Republic úplně přijít na chuť, když už vypadá, že se to rozjede, tak se změní autor, který hlavní příběh zbrzdí a tak musíme čekat na další díl, kde se vrátí některý autor, který je serii již seznámen.
Takže za mě Půlnoční horizont je, i když má poutavou obálku, takovým mišmašem několika příběhů a se svojí délkou cca 360 stran je to málo, abyste si nové postavy dokázali oblíbit..
Budu určitě radši když bude Egmont vydávat dotisky starších Legends titulů..

Autorovy knížky

Daniel José Older
americká, 1980
2023  51%Půlnoční horizont

Kniha Půlnoční horizont je v

Právě čtených1x
Přečtených12x
Knihotéce35x
Chystám se číst11x
Chci si koupit5x