Zrod Dartha Vadera

Zrod Dartha Vadera https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18770/bmid_zrod-dartha-vadera-ZP7-18770.jpg 4 85 12

Star Wars - Temný lord série

1. díl

Rozkaz šedesát šest byl vydán. Z rytířů Jedi se v očích klonových vojáků rázem stali zrádci Republiky a téměř celý řád byl vyhlazen. Palpatine vyhlásil v galaxii Impérium sám sebe povýšil císaře. * Darth Vader se už zotavil z těžkých zranění, jež mu v souboji na Mustafaru způsobil jeho bývalý mistr a blízký přítel Obi-Wan Kenobi. Ačkoli musí Vader od nynějška neustále nosit zvláštní přilbu a pancíř podporující jeho životní funkce, pronásleduje na Palpatinův příkaz odpůrce nových pořádků v galaxii se zuřivým odhodláním. A hrstka Jediů, která přežila čistky, nyní čelí největší hrozbě v dějinách řádu.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

The Rise of Darth Vader , 2005


více info...

Přidat komentář

DK_Ronie
31.12.2023 5 z 5

Po letech cekani jsem knihu konecne sehnal a lupnul ji za par dni. Pro fanouska SW skvela zalezitost. Mozna by bylo lepsi mit vice Vadera a vice vyhlazovani jedi. Ale nakonec si ty jednotlive linky krasne sedly a propojily se a byl to super pribeh navazujici na Epizodu 3. Vadera a jeho vnitrni stav Luceno vystihl paradne.

Díra_na_trhu
19.09.2023 5 z 5

Trpký příběh o začlenění těžce popáleného talentovaného šermíře bez údů do společnosti. Ústředním motivem této knihy je pomsta na kastě. Do jejího vykonání jsou tak vtaženi i hlavní hrdinové, které neznáme, ale poznáme a oblíbíme si, abychom pak měli patřičný důvod být naštvaní na ten uzel nervů, co dělá kchůůů.


Zak66
23.11.2021 5 z 5

Tak tato kniha mě velice překvapila! Všechny dějové linie a jejich vzájemné propojování byly skvělé. Nové postavy, a to především Roan Shryne a Olee Starstone, mi od první stránky přirostly k srdci. Sám Roan Shryne byl tou nejlepší postavou knihy. Samotný Vader byl též super a jeho vývoj zajímavý. Příběh krásně navazuje na Epizodu III. Akce byla také zvládnuta na jedničku a závěrečná bitva měla grády.

daniel6725
17.09.2021 4 z 5

Udělal jsem chybu, že jsem měl příliš vysoká očekávání, protože jde jednak o jednu z mých nejoblíbenějších postav a jednak o jednoho z mých nejoblíbenějších autorů. Knížka je ale po hříchu krátká a navíc je v ní Vadera tak málo, že působí skoro až jako vedlejší postava. To je ta jedna hvězda dolů. Jinak je to ale klasický Luceno - máme zde plno akce, vesmíru, oblíbených postav, a obohacení děje po epIII, i když tedy dnes už neCanon (což mi nevadí a doufám, že pokud se v seriálu Kenobi něco o Vaderovi dozvíme, nebude to extra vyvracet věci v této knize).

wullcann38
20.07.2021 5 z 5

Skvělá kniha.
Že začátku jsem se bál že Vader tam bude málo,nakonec tam byl celkem málo, ale byl tam.
Finální rozmluva Obi-Wana a Qui-Gona mě absolutně odrovnala, a navnadila na seriál Kenobi (Ještě víc!)
Takže za mě:98%

Zoozik309
14.05.2018 5 z 5

Skvela knizka, bezprostredne navazujuca na dej po rozkaze 66. Vyborna sonda do „vnutra“ Anakina-Dartha Vadera, jeho vyvoj, myslienky, pochybnosti...Pacili sa mi jeho monology boli vynikajuce. Knihu odporucam nielen fanusikom SW.

AuroN
14.03.2018 4 z 5

Jak je již několikrát uvedeno, tento román mapuje brzké období po epizodě III a zaměřuje se detailněji na psychologický vývoj Dartha Vadera, který se pomalu seznamuje se svým novým životem v ikonickém černém brnění a poznává temnou stranu Síly skrze svého nového mistra Dartha Sidiouse. Je to především vztah těchto dvou postav a napětí mezi nimi, co z této knihy dělá výjimečné dílo. Jejich rozhovory a myšlenky je velmi zábavné číst a nutí vás text či kapitolu vždy dokončit. V knize je též i sekundární příběhová linka přeživších Jediů, která je o poznání slabší a působí trochu jako takové vyplnění prostoru. Nelze však říci, že by byla zase až tak úplně nezábavná, to jen ty charaktery vám prostě k srdci tolik nepřirostou a tak spíše tedy tak nějak čekáte, až budou odstraněny, aby se děj mohl věnovat více Vaderovi. Grády a spád to začíná nabírat hlavně ve chvíli, kdy se jejich a Vaderova linka střetnou, pak totiž přirozeně začíná řádná řežba. Jinak je román typickým obrazem svého autora, takže zde máme vše rozebrané do hloubky, spousty popisů a charismatické hlavní postavy. To vše výborně naservírováno na psychologickém profilu zlomeného a poraženého člověka, co přišel o vše, na čem mu kdy záleželo. V konečném výsledku se tedy jedná o zajímavý, i když v zásadě posmutnělý román s příjemnou délkou, který baví a má rozhodně co nabídnout.

+ Darth Vader a jeho vývoj
+ příjemná délka románu
+ cameo :)

- slabší sekundární dějová linie
- pár nesmyslností (viz. kloni dezertéři), což ovšem napravuje nový kánon

celkové hodnocení: 80%

DarthSoren
02.03.2018 4 z 5

Hezká psychologická sonda do nitra postavy, která je snad nejzákladnějším a nejlepším poznávacím znakem fenoménu Star Wars. Sledujeme první momenty lorda Vadera tesně po tom, co byl umístěn do obleku zabezpečujícího jeho životné funkce - tesně po rozkazu 66. Člověk si při čtení Temného Lorda uvědomí jak moc Vader trpí, jak se začne tázat jestli není jeho oblek úmyslně zfušovanej, jestli mohl něco udělat jinak a jaké má jeho oddanost vůči Imperátorovi meze. Jedinou odpovědí je pro něj temná strana Síly. Nejlepší byly podle mého názoru právě Vaderovi, ale taky Palpatinovi úvahy - Vaderovi ohledně svého osudu, Palpatinovi ohledně Vaderovi loajality a nastolení pomsty Sithů. Jenže tahle kniha měla i slabinu. A tou byla příběhová linka přeživších Jediů. Ta byla docela nudná, nemastná-neslaná a já jenom čekal, kdy už konečně Vader ty smrady pošle pod kytky. Ale jinak se mi Lucenův styl líbí, takže 4 hvězdičky.

LordSnape
19.08.2017 4 z 5

Vader není Palpatine ani Darth Plagueis. Je to prostě jen zhrzený člověk, co se nechtěně stal pravou rukou (čti jako poskokem) vládce galaxie, ne nestvůra toužící po moci. Kniha se mi četla dobře, ale to MRŇAVÉ písmo si mohli přeci jen v Egmontu odpustit. Nejvíce se mi líbily Vaderovi myšlenkové pochody a fakt, že jeho loajalita má přeci jen své meze. Co se týče přeživších Jediů, tak jsem jim přeci jen přál spíše smrt. Občas mě v ději trochu štvali, ale vtipné bylo, jak pořád řešili, kde se vzal a kdo je vlastně ten Vader... Pro fanoušky univerza určitě další skvělý dílek do celé skládačky, pro ostatní ztráta času.

frantisek6180
08.07.2017 5 z 5

Kniha parádně rozvíjí děj po rozkazu 66, zvláště vítám alespoň krátké objevení se jinak známých postav a pasáže s Palpatinem. Vřele doporučuji

darthvader77
24.09.2014 5 z 5

"Skywalkere nezáleží na tom, jestli najdeš a zabiješ všechny rytíře Jedi, kteří přežili rozkaz 66. Teď už chápu, Síla nevymře nikdy." Jak jinak bych mohl začít se svým nickem než tímhle. Pro mě je tohle nejlepší Star Wars kniha, která se odehrává zároveň a krátce po mém nejoblíbenější epizodě a hlavním hrdinou je má nejoblíbenější postava(ne jen z SW, ale vůbec). Výborné jsou především Anakinovy vnitřní monology, scéna odehrávající se v chrámu Jediů naprosto uchvátná(Proč mě neposlouchala). Neméně zajímavé jsou i myšlenkové pochody Císaře, která nám doplňují spoustu informací o velkém plánu a konečné pomstě Sithů. Samotná dějová linka Jediů, kteří přežili rozkaz 66 odehravající se na pozadí největších dějových zvratů v historii galaxie bude pro každého fanouška SW vrcholem blaha. No a co by to bylo za Star Wars, kdybychom na závěr nedostali monumentální bitvu a epický duel světelných mečů. Naprostý skvost a právě díky tomuhle považuji Jamesa Lucena ze spisovatelů, co píšou hvězdné války za nejlepšího.

Miisha
09.10.2011 4 z 5

Jak už napovídá název knihy, příběh nás zavede do období krátce po III. episodě, který zachycuje psychický vývoj Darth Vadera. Jsou zde zachyceny jeho pochybnosti, strach, obavy,... Kniha se mi celkem líbila, jen mě mrzelo, že se celkově nedržela Darth Vadera jako takového (mylně jsem si myslela, že když se kniha jmenuje Zrod Darth Vadera, tak se bude držet jen jeho "vzniku"). Další linie příběhu (útěk Jediů, jejich snaha se zachránit,...) mě vůbec nebavila. Spíš naopak, naprosto mě nudila a místy dost iritovala. Tuhle knihu doporučuji určitě zarytým fans SW a lidem, kteří viděli Episodu III a zajímá je, co bylo pak...

Štítky knihy

Star Wars

Autorovy další knížky

James Luceno
americká, 1947
2014  89%Star Wars - Darth Plagueis
2008  80%Zrod Dartha Vadera
2007  78%Labyrint zla
2007  74%Háv klamu
2015  75%Tarkin