Stánek s polibky

Stánek s polibky https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498306/bmid_stanek-s-polibky-j8p-498306.jpg 4 73 26

Elle a Lee jsou už odjakživa nejlepší kamarádi, skoro dvojčata. Vědí o sobě úplně všechno a jejich přátelství nemůže nic a nikdo ohrozit. Pak se ale Elle zamiluje do Leeova staršího bráchy Noaha, nejhezčího kluka ze školy, ale taky největšího rváče a drsňáka s ne zrovna nejlepší pověstí. A je to oboustranná láska. Neztratí ale Elle kvůli lásce svého nejlepšího kamaráda? A nezlomí jí nakonec Flynn srdce? Zábavný a svižně napsaný příběh se stal předlohou pro oblíbenou romantickou komedii na Netflixu.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

The Kissing Booth , 2012


více info...

Přidat komentář

Damonka12
24.12.2023 4 z 5

Kniha je hodně super, ale přiznám se, že film se mi líbí víc. Proto nemohu dát plný počet.

Terka18
21.08.2023 3 z 5

Hodně odpočinkové čtení a asi spíše pro ty mladší. Ke konci už mi to přišlo moc natahované. Začátek dobrý, prostředek taky šel, jen bych to trošku zkrátila. Noc náročného co by mě chytlo a nepustilo


ladyfromskye
27.07.2023 3 z 5

Se Stánkem s polibky jsem se hodně prala. Kvalita byla jak na horské dráze, jednou nahoře, jednou dole, ale ve výsledku to byl slabý průměr. Hlavní hrdinka mi byla po většinu času nepříjemná, ale to vlastně většina postav. Film jsem neviděla, spousta čtenářů tu píše, že je lepší než kniha, tak jej možná někdy zkusím, ale nevím nevím... Do pokračování se každopádně pouštět nebudu. Škoda. Znělo to slibně.

Lucyk01
30.03.2023 2 z 5

Další knižní recenze je TADY!! Tentokrát na knihu, která byla i zfilmovaná. Mě se film líbil, ale upřímně řečeno, mohli vybrat jiné herce, ale jinak to celkově mělo hezký námět, který kupodivu se na nějakých 60% držel I knižního zpracování.

Ale bohužel kniha mě zklamala. Kdybych ji nečetla v rámci štafety, tak si ji asi vůbec nekoupím a ani nepřečtu. Ale zajímalo mě, jestli je to lepší než film.

Hlavní postavy mi byly sympatické, i když Lee (nejlepší kamarád hl. postavy Elle) mě později v příběhu dost vytáčel. A podobné to bylo i u Flynna. Žádnou postavu z knihy jsem si bohužel neoblíbila natolik, že bych na ní nějak pozitivně vzpomínala.

Děj byl zajímavý a originální. Kniha se četla poměrně dobře, ale nějak mi stránky neubíhaly pod rukama. Scény byly hodně předvídatelné, některé byly vtipné, ale až na hranici trapnosti.

Kdybych knihu četla, když mi bylo tak 14-16 let, tak by se mi to možná líbilo. Ale nyní musím dát podprůměrné hodnocení. Ke konci knihy jsem byla ráda, že už je za mnou a můžu se věnovat jiné knize.

Rosse
01.01.2023 3 z 5

Kniha by byla skvělá, kdyby se jeden scénář neopakoval pořád dokola - zamilovaná slova, dohady / hádky, žárlení, ujišťování... Přesně tohle se zhruba od poloviny opakovalo pořád dokola.
No a věřte mi, že v knize je tohle mnohem otravnější než u dvouhodinového filmu. - aspoň pro mě.
Kdybych neviděla film, asi bych si Ellu ani Flynna neoblíbila, protože v knize se k sobě chovali dost toxicky. Nevím jak vám, ale první díl filmu mi přišel mnohem víc "stravitelnější" než knižní předloha.

Za mě bych knihu zařadila do průměru, který neurazí. Proto jsem knihu hodnotila necelými třemi hvězdičkami.

kalinkacz
25.12.2022 3 z 5

Stánek s polibky je můj Netflix guilty pleasure! Ty filmy jsou boží, byť jsou to oddechovky a nic přelomového…
Jelikož mám ale příběh ráda, tak jsem si ho ráda připomněla díky knižní předloze. Young adult contemporary čtu několikrát do měsíce a i tato byla moc fajn.
Pokud si rádi přečtete čas od času milý, romantický příběh s pár trapasy a dojemnými přátelskými scénami, tak mohu Stánek s polibky doporučit.

Michelinecka84
29.11.2022 5 z 5

Knížka se četla krásně. Měla jsem přečteno za jeden den.

zuzikis
14.11.2022 5 z 5

První jsem viděla film a líbil se mi ten nápad. Pak jsem zjistila, že je to podle knižní předlohy a samozřejmě jsem si to musela přečíst. Film byl pojatý dost vtipně a líbil se mi nápad přátelství mezi Ell a Leem. Kupodivu tady nemůžu s určitostí říct, že kniha je lepší. Spíš bych řekla, že film je dost inspirovaný, ale pojatý trochu jinak. Přece jen mi vztah obou kamarádů připadá reálnější v knize, i to jak se k sobě chovají oba bratři. Asi mě nejvíc překvapilo, jak byl Noah v knize dost násilnický a také to bylo oproti filmu trochu víc dramatičtější. Film je spíše milá komedie o dvou kamarádů (romantická linka mi přijde celkem kýčovitá), kdežto kniha mi přijde spíše vážnější a více romantická. Nemůžu hodnotit hůře než 5 hvězdiček, je to bezva oddychovka na víkend :-)

Litocha
23.10.2022 2 z 5

Zpočátku mi byla Elle moc sympatická svým přátelstvím s Leem i tím, že se nebrala moc vážně. Jak ale knížka pokračovala, byla jsem víc a víc mrzutá. U Elle se projevila sobeckost, nerozhodnost a zbabělost a sklon k hysterii. Navíc je z mně neznámého důvodu utvrzována v přesvědčení, že si zaslouží něco víc než Noaha. Ten je paradoxně představován jako největší idol, vzápětí jako zavrženíhodný vyvrhel a násilník a za chvíli jako tokající tetřev, takže jeho postava působí až schizofrenně.
Přestože Noah mi nebyl dvakrát sympatický a za jeho machistické chování bych ho poslala do háje, vadilo mi, že ho snad Elle ani nemá ráda. A vůbec jsem nepochopila, proč na něj proboha Elle a Lee házeli vinu a proč se musel tolik plazit? Dohromady mi k sobě Noah a Elle neseděli.
Opakovaly se tu nejen situace, dialogy a fráze, ale i stejná (hloupá) rozhodnutí. Nelíbil se mi ani vyobrazený životní styl šestnáctiletých.
Celkově mi to prostě přijde špatně napsané, a přestože na YA už dávno nemám věk, dokážu si povedené příběhy užít a vychutnat. Tenhle k nim ale opravdu nepatří. (A ještě poznámka: když se přímo v textu něco označí jako klišé, neznamená to, že to klišé být přestane.)

Gabetka
17.10.2022 1 z 5

Žánr YA mám ráda, přestože již dávno nejsem cílová skupina. Často si říkám, jak jsou ti mladí hrdinové vyspělí. To však neplatí o zdejší hrdince Elle, která je pravou sebestřednou, emočně nevyzrálou puberťačkou, se kterou se prostě nedokážete ztotožnit, ať se snažíte sebevíc. Ke čtení jsem se musela nutit, celou dobu se nic neděje, dramaticky se řeší zbytečnosti, žádná z postav nemá smysluplný vývoj, často jednají zcela protichůdně ke svým dosavadním názorům nebo přímo nelogicky, rozhovory jsou občas podivně zmatené, jakoby v nich něco chybělo. Nejvíc mi bylo líto Noaha, který se podle mě nijak neprovinil, přesto se na závěr omlouval a Elle vynahrazoval újmu právě on.
Film jsem viděla, líbil se mi, chemie mezi postavami fungovala. Zjevně zapracovali zkušení scenáristé. Podle mě by tato kniha bez úspěchu filmu v češtině vůbec nevyšla.
Autorka knihu údajně začala psát již v sedmnácti letech a je to zde citelně znát. Pokud vás zaujme anotace a je vám víc než sedmnáct, tak se raději podívejte na film. Přinejhorším s ním ztratíte jen něco přes hodinu života.

verka5083
25.09.2022 3 z 5

Styl knihy je opravdu hodně jednodušší a musíte nad tím vůbec přemýšlet, což se po velmi náročném dní kolikrát hodilo. Zároveň mi to nedalo, a zahlédla jsem zfilmovanou verzi knihy. A musím říct, že film byl pro mě o něco málo lepší než kniha, přišel mi víc nápaditější a zajímavější.

_Brunetka_
23.09.2022 3 z 5

Pro upřesnění, hodnotím 3,5*.

Tenhle kousek je přesně tou milou knihou, u které se budete většinu času culit a krásně si u ní odpočinete. Čtení mi uteklo jako nic, protože autorka zvolila opravdu lehký, čtivý a jednoduchý styl psaní, který mi naprosto vyhovoval. Nic se zbytečně nenatahovalo. Do příběhu jsem se dostala rychle a vážně mě bavil. S postavami můžu říct, že jsem lehce narazila a byla potěšena zároveň (v porovnání s filmem). Chvílemi mi totiž Elle přišla opravdu dětinská, hloupá a nesnesitelná – jsem si říkala, že nemůže myslet vážně přece se ve vztahu zeptat svého přítele, proč nemůže na rande chodit s jinýma klukama a tak no… Naopak pozitivní změnou bylo chování Leea, protože tu nebyl v jistých částech takovou královnou dramatu jako ve filmu. Když ale pominu tohle, žádné hrozné chyby na postavách nebyly. Romantická linka… Nebyla špatná, ale stejně jako knize jako celku jí musím vyčíst to, že se mi více líbilo její filmové provedení. Tady mi celý ten vztah přišel lehce uspěchaný, Elle se mohla z Noaha málem počůrat po minutě konverzace a chyběly mi tu jisté scény (tím nemyslím jen ty romantické). Trochu mě mrzelo i to, že samotná situace s líbacím stánkem tu byla podaná úplně jinak. Teď bych ale zase přešla k pozitivnějším věcem. Smála jsem se, dojímala a přihlouple se usmívala vezoucí se na vlně tohohle příběhu, takže v obecné rovině byl účel knihy splněn. To, že se mi jen líbila v porovnání s tím, že film jsem si zamilovala, už mi nepřísluší jí vyčítat. Konec byl moc hezký. A opravdu, pokud jste fanoušci filmu nebo máte rádi tyhle feel good romantické příběhy, přečtením neuděláte chybu.

bookbug_cz
14.09.2022 3 z 5

Když před pár lety přišel Netflix s young adult filmem Stánek s polibky, koukla jsem se. Spíš teda ze zvědavosti a částečně i proto, že jsem v tu chvíli potřebovala něco nenáročného, u čeho můžu umývat okna a utírat prach. Určitě vám je ale jasné, jak to dopadlo, že…Úklid jsem nechala na jindy a královsky se bavila. Stánek s polibky je skvělý film o síle přátelství a s romantickou linkou, která měla dynamiku, vášeň a postupný vývoj.

Když nedávno vyšla kniha, podle které je film vlastně natočený, hned jsem po ní sáhla a řekla si, že ji prostě musím mít ve své knihovně. Už jen z té velké lásky k filmu.

Autorka Beth Reekles píše neskutečně čtivě. Věty jsou celkem jednoduché a úderné, takže vám stránky budou před očima doslova utíkat. Elle a Lee jsou nejlepšími přáteli už prakticky od miminka. Jsou neustále spolu, dělají všechno společně a jejich přátelství staví nad všechno ostatní. Jenže jak už to tak bývá, každý ráj má svůj mráček. Elle si totiž jednoho dne přizná, že miluje Leeova staršího bráchu Noaha. Jestli jste fanoušky filmu jako já, tak mi dáte určitě za pravdu, že ten kluk je prostě boží. Nemyslím teď vzhled (i když ten je víc než jen v pořádku), ale i jeho temná aura, která ho doprovází na každém jeho kroku. I když to Noah nechce ze začátku vůbec připustit, cítí to stejně. Oba mají ale příšerný strach z toho, jak by na to reagoval právě Lee.

Ano, je to jednoduchý příběh, násilnicky vyobrazený Noah asi taky není úplně oka – ale to si myslím, že všichni chápeme proč. Noah má pro mě prostě určitě kouzlo a přes to nejede vlak. Cítila jsem to ve filmu, to samé jsem měla i u knihy.

Film ale pro mě stále zůstává topovkou. Knížku vnímám jako super doplněk a příspěvek do mé sbírky fajn romantických knižních příběhů.

terryaknihy
06.09.2022 3 z 5

(SPOILER) Pravdou je, že kniha není vůbec špatná, jen v rámci filmu je použito daleko více věcí, které jsem si zamilovala, takže mi při čtení chyběly. Nejvíc mi chyběl tanec, pravidla pro přátelství a celková změna scény stánku s polibky. Každopádně samostatná kniha je příjemným startem v rámci YA a ideálním vodičem pro začátek, než si pustíte film. Je to čtivá odlehčená verze pro mladší, kde není tolik dramat v rámci lovestory s Noahem, ale i tak je tu celkem cítit jejich láska a zároveň přátelské pouto mezi Leem a Elle. Paradoxně musím říct, že nejoblíbenější postava v knize pro mě byl Noah, i když ze začátku dostal docela naloženo, aniž by k tomu byl důvod.
Upřímně bych si přála dříve přečíst knihu a až potom vidět filmy, ale kniha je v rámci žánru YA určitě skvělým romantickým doplňkem do knihoven všech dospívajících knihomolů.
Malé doporučení od terryaknihy: pusťte si při čtení soundtrack od filmů, hezky to doladí atmosféru :).

TheMelorry
31.08.2022 3 z 5

Film se mi jako milá, oddechová, nenáročná romantika líbil a totéž jsem čekala i od knihy. Ve své podstatě jsem to i dostala. Co mě ale nemile překvapilo a zklamalo je opravdu velmi jednoduchý styl, jakým je příběh napsaný. Navíc mě celkem rozčilovala smýšlení a jednýní hlavní hrdinky a neuvěřitelně toxické přátelství mezi dvěma kamarády.
V tomto případě musím výjimečně konstatovat, že film se mi líbil o něco víc.

Ronnie68
27.08.2022 5 z 5

Taková vtipná a romantická kniha, podle které vznikl stejnojmenný film. Je pravda, že kniha obsahuje často úplně jiné scény, ale některé jsou dosti podobné (nebo se udají v trochu jiném sledu) jako ve filmu ... Ano prvně jsem viděla film ... Ke knize jsem se dostala až teď... Ale to vůbec nevadí... Zkratka chci říct, že i když je kniha místy jiná ... Dokáže vzbudit představivost a já jsem se chvíli přesunula do takové pohádky ... Já rozhodne tuto knihu nemůžu hodnotit špatně ...

MamaKnihomolka
25.08.2022 3 z 5

První díl trilogie, který byl v roce 2018 zfilmovaný. Do filmu jsem se okamžitě zamilovala a knihu trpělivě vyhlížela a když už jsem ani nedoufala... Je tady!
Příběh ze střední o přátelství až za hrob, prvním polibku, první lásce a strachu ze ztráty přítele.
•••
Kniha se četla velmi dobře. Příjemně dlouhé kapitoly a dostatek přímé řeči. Taky se mi moc líbil vztah Leea a Elly, ale to je asi tak vše co můžu pochválit. Byla to příjemná letní oddechovka, ale předvídatelná a co se týče postav tak dost plochých a neuvěřitelných.
•••
Nedá mi to, ale musím porovnat knihu s filmem. Docela mě mrzelo, že v knize není Elly a Leeova vášeň pro tancování a zmiňovaná pravidla jejich přátelství. Což film hodně pozvedlo. A Jacob Elordi jako Noah?
Tady se rozhodně musím víc přiklonit k filmu. Film je za mě lepší. Sympatičtější postavy, větší chemie mezi nimi a lépe pojatý zvrat v ději.
Doporučuju těm, kteří mají rádi knihy Kasie West, Anny Todd, Elle Kennedy nebo Nofreeusernames.

katasokolov
20.08.2022 3 z 5

⭐️⭐️⭐️
Kniha mne, oproti filmu, dost zklamala. Jediná sympatická postava byl Noah, kterého neustále ostrakozovali, a to ve výsledku prakticky nic tak strašného neudělal.

Lee byl v knižní předloze sice víc v pohodě než ve filmovém zpracování (nechoval se jako malej fakan, který chce mít Elle jen pro sebe ), zato Elle byla vážně hrozná postava!! Za celou knihu jsem jí nepřišla na chuť a zejména kvůli ní také nehodlám číst další pokračování.

Je to vyloženě romanťárna, které mám moc ráda, ale tady mi prostě nesedli hlavní představitelé a ani děj mě nijak neoslovil. Musím konstatovat, že film se povedl mnohem víc (mluvím zde ale pouze o prvním dílu, další dva jsou dost hrozné).

Knihu mohu doporučit mladším ročníkům, které s romantickou literaturou teprve začínají. Já bohužel čekala něco jiného ….

Jinak, jak zmiňovaly některé recenze, že ti teenageři se chovají hrozně - kouří a pijou…tak Vás mohu ujistit, že nic tak příšerného se v knize opravdu neděje a lituji dospívání lidí, kteří si myslí, že se v knize stalo něco až tak nepatřičného ..

lena.o.knihach
20.08.2022 3 z 5

Elle a Lee jsou nejlepší kamarádi. Narodili se ve stejný den, mají i svá vymyšlená pravidla, nakupují spolu, jezdí společně do školy, ze školy, je to zkrátka nerozdělitelná dvojka.
Lee má staršího bratra Noaha (holky na něj letí a pokud je někde nějaká rvačka, je velká šance, že se jí účastní) a Elle je do něj čím dál víc zakoukaná, jenže to je právě ten problém.

Stejnojmenný film vyšel na Netflixu v roce 2018 a já ho moc doporučuji. Myslím, že tohle je jeden z mála případů, kdy je film lepší než kniha. A proč?

Mezi hlavními hrdiny chybí chemie, ale fakt neskutečně. Bohužel jsem jim ten vztah vůbec nevěřila a nikoho z postav jsem si neoblíbila. Někdy bych jim tipla o 4-5 let míň.
Bylo to hodně uspěchané. Rozhádání jim nevydrželo ani dvě strany.
Hlavně díky přímé řeči, které je tady opravdu spoustu, jsem měla hned druhý den dočteno.

Stánek s polibky bych doporučila náctiletým čtenářům a fanouškům Kasie West nebo Anny Todd. Já zůstanu raději u filmové verze, která za mě nemá chybu.

kristy.books
11.08.2022

Viem, že tento príbeh sa už dočkal filmového spracovania, no ešte som ho nevidela (idem sa hanbiť do kúta). Keď však teraz vyšiel v knižnej podobe, nemohla som si ho nechať ujsť. Ide o takú milú, nenáročnú YA oddychovku, ktorá sa rýchlo čítala. Boli tu momenty, keď som sa prihlúplo usmievala, inokedy som zasa prekrúcala očami a krútila hlavou, ale inak som si čítanie užívala.

Elle a Lee sú už od detstva najlepší kamaráti. Majú spoločné záujmy, kamarátov, poznajú svoje tajomstvá, vždy sa podporujú, kryjú si chrbát. Elle je už však nejaký čas zaľúbená do jeho staršieho brata Noaha, miestneho rebela. Myslela si, že jej city sú jednostranné, no ukázalo sa, že aj Noah k nej niečo cíti. Kvôli Leeovi sa však rozhodnú svoj vzťah tajiť, aspoň do vtedy, kým si sami všetko neujasne. Čo sa však stane, keď pravda vypláva na povrch? Prežije jej dlhoročné priateľstvo s Leeom?

Toto priateľstvo sa mi veľmi páčilo a oceňujem, že ho autorka nenechala prerásť do vzťahu a ukázala, že medzi mužom a ženou môže byť len priateľský vzťah.

Romantická linka bola rozkošná. Zbožňujem tieto "nevinné" prvé lásky, motýle v bruchu, nesmelé pohľady, červenanie... má to svoje čaro. Noah mal síce povesť sukničkára, ale to bolo dosť skreslené a väčšina klebiet nebola pravdivá. Páčilo sa mi, ako sa o Elle staral (hoci to niekedy až moc preháňal), hovoril jej, aká je krásna, doberal si ju (a ona jeho tiež).

Musím sa však priznať, že niektoré veci ma trochu zarazili. Postavy mali 16/17 rokov a bežne sa opíjali na párty, nespali v noci doma...a rodičia to nijak neriešili. Asi som v týchto veciach staromódna. Taktiež si trochu odporovalo, že Elle najskôr povedala, že veci ohľadom Noaha a dievčat sú zveličené, no sama mu potom niekoľkokrát vyhodila na oči, že je sukničkár. Bolo tu viacero momentov, keď som sa nevedela stotožniť so správaním niektorých postáv, ale na druhej strane mi je jasné, že to boli len stredoškoláci a nemôžem od nich čakať, že sa budú stále chovať bezchybne a rozhodovať sa správne.