Srí Lanka - Láska na první cestu

Srí Lanka - Láska na první cestu https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527466/bmid_sri-lanka-laska-na-prvni-cestu-65dc569179400.png 5 4 4

To si tak lpíte celý život na jistotě a pravidlech. Pak ale potkáte někoho, kdo Vám ukáže, že se svých snů nemáte bát, ale skočit do nich po hlavě a začít je žít. A tak jsem si sbalila batůžek a odjeli jsme na zimu do Asie. Do úplně jiného světa, jiných mravů a kultury, a taky chudoby. Začalo nám jedno velké dobrodružství, kde ale nechybí někdo shora se smyslem pro humor, co mi nedá pokoj. Pojďte se s námi podívat až na samý konec světa, kam Xi-Xao běžel zahodit láhev od Coca-Coly. Na to, jak se dá ve vztahu zvládnout 24/7 a nezabít se. A hlavně na to, jak se dá snadno zamilovat do Srí Lanky.... celý text

Přidat komentář

Petr0808
08.04.2024 5 z 5

Přečteno jedním dechem, místy i bez dechu, vzhledem k napětí a touze jít dál za hranice. Velmi oceňuji vhled na tamní prostředí. Díky knize, jsem vděčný za les za domem, ale touhu cestovat někdy naplním. Pokud pojedu do Asie, využiji rady na cesty z této knihy.

jonisol
08.04.2024 5 z 5

Doporučuju.


recentina
08.04.2024 5 z 5

Parádní cestopis, u kterého se zasměje. Autorka vás vezme do divočiny ostrova Ceylon, a ukáže vám starou, pravou a nefalšovanou Asii, kterou naleznete už jen málokde.

Nejvíc mě baví styl vypravování, který je takový osobní. Připadá mi to, jako bychom seděly někde u ohně a Peťa by vypravovala celý příběh přímo mě, osobně. Kniha nám dovolí nasát atmosféru tak, jako bychom tam zrovna byli.

Moc oceňuji, že jsou v knize fotografie, které moji fantazii z vyprávění ještě nádherně doplní.

Do Asie jsem se chtěla vydat, ale nikdy jsem na to neměla odvahu, stejně jako autorka, to máme společné. Když ale vezmeme v potaz, že kniha je nejen plná příběhů a fotografií, ale slouží i jako takový "návod na celou cestu, od balení až po zážitky."

Knihu určitě moc doporučuji, i když je sem tam nějaká korekce k úpravě, myslím, že se autorka snažila psát tak, jak sama mluví. Tomuto stylu já osobně dávám přednost před strohou a uhlazenou češtinou, kde chybí osobní předání.

monika_v_trapu
06.04.2024 4 z 5

Petra cestuje s přítelem Martinem na Srí Lanku. Jsou okouzleni místní krajinou, zvířaty, jídlem a hlavně slony! Hned první den, kdy přilétají do hlavního města Colomba a pokračují do Galle nabízí spoustu zajímavých míst a zážitků. A to jsou teprve na začátku celkem 22 denní cesty, během níž procestují ostrov křížem krážem.

Další inspirativní cestopis nabitý zážitky z cesty, tentokrát po Srí Lance. Autorka se se svým přítelem vypravila do tohoto ostrovního státu v jihovýchodní Asii a jak už samotný název napovídá, byla to láska na první cestu! Srí Lanka je okouzlí. Cestují autobusem, vlakem a na motorce, bydlí u místních, od kterých se dozvídají ne jen to, jak se na Srí Lance žije, ale dostávají i tipy na další výlety a místa, která musejí navštívit.

Byť korektura je taková jaká je - ne moc dobrá, což mě autorka varovala předem - i tak jsem si čtení užívala. Bylo to svým způsobem i osobnější, zkrátka psané tak jak to šlo Petře od pusy a jako by zážitky z cest vypisovala přímo pro mě, bez úprav textu někoho dalšího. Nerušilo to tak moc, jako by to bylo třeba u románu.

Moc milé a sympatické čtivo. A ty fotky! Ty byly kouzelné. Všude zeleň, kopce, výhledy i sloni! Jediné, co mě napadá k vylepšení by byla mapka Srí Lanky s vyznačenou trasou cesty, ale kdo che, dohledat si může i sám - od čeho máme Google, že jo. Na závěr je shrnutých i pár autorčiných rad a tipů pro ty, kdo by se na Srí Lanku také chystali vypravit, spolu s vypsaným itinerářem celé cesty. Čtivý cestopis, krátké fotky, sympatická autorka/cestovatelka. Věřím, že se dočkáme i dalších cestopisů a už se na ně těším.

Štítky knihy

cestopisy Srí Lanka, Cejlon

Autorovy další knížky

Petra Schovancová
česká, 1994
2024  95%Srí Lanka - Láska na první cestu
2024  0%Sychravá

Kniha Srí Lanka - Láska na první cestu je v

Přečtených4x