Srdcaři

Srdcaři https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484798/bmid_srdcari-Qxz-484798.jpg 4 39 10

Zkuste si představit, že jste na sále a stojíte nad nemocným člověkem, jehož srdce budete za chvíli operovat. Co by vám v tu chvíli běželo hlavou? Mysleli byste víc na pacienta, na sebe, anebo snad na někoho, koho milujete? Báli byste se? Možná za dveřmi sedí někdo, kdo čeká na každou vaši chybu, a třeba je to váš bývalý přítel.Lékaři Burian Kremnický a Daniel Kryl právě takové situace řeší. Od poloviny šedesátých let sledujeme proplétání jejich kariér i osobních životů a na pozadí proměňující se společnosti s nimi zažíváme velké úspěchy, ale i chvíle, v nichž se jim jejich vlastní osud vymyká z rukou…... celý text

Přidat komentář

Jančislava
10.03.2024 4 z 5

Knihu jsem našla v knihovně a neměla jsem žádná očekávání. Nakonec se mi kniha líbila, prostředí nemocnice bylo celkem hezky popsané. Líbilo se mi, že byl osud obou hrdinů popsán už od jejich rodičů a tím byl lepší vhled do jejich povah. Kniha se četla pěkně.

Limonadovyjoe
06.03.2024 5 z 5

4,5/5
Vlastně nemám moc co vytknout. Životní sága dvou mužů a jejich rodin. Burian a Daniel, dva zcela odlišní studenti lékařské fakulty, které životní osudy spojí dohromady. Dva kardiologové, nejdříve cizinci, přátelé, nepřátelé a kolegové. Osudy jejich rodin, osudových žen a zlomených srdcí ranami osudu, které nespraví ani nejlepší kardiochirurg. Některé jizvy vyhladí až čas.
Velice příjemné čtení jedné generace rodin Kremnických a Krylů od 60.let po léta budoucí, kde můžeme, stejně jako autor jen hádat kam se technika a kardiochirurgie posune :)
Autorem je vynikající kardiolog, který o srdečních záležitostech asi i rád píše, příběh je uvěřitelný a stejně tak i reálie nemocničního prostředí a to mám ráda.


MartaPear
08.01.2024 4 z 5

Prolínající se osudy profesní i osobní především dvou doktorů z různého sociálního zázemí, od dětství až do hodně požehnaného věku a smrti. Protože jsem vyrostla ve zdravotnické rodině a pak pracovala jako nelékařský pracovník ve stejné nemocnici, bylo mi to velmi blízké. Obdivuji, že pan profesor najde čas na literární činnost, asi se tím odreagovává od náročné profese. Bonus pro mě byly jihočeské momenty:-)

ZuzanaZ83
13.06.2023 4 z 5

Velmi pěkný příběh o životech dvou lékařů, o jejich rodinách, zázemí, vztazích a přátelství mezi nimi. Jedná se o jakousi zrychlenou kroniku s přesahem i do budoucnosti.

BarboraFCS
17.05.2023 4 z 5

(SPOILER) Pěkně napsaný román o dvou lékařích a přátelích, jejichž osudy se prolínají od mladých let. Velmi dobře se čte, popisy operací neumím posoudit. Líbily se mi popisy pozadí fungování nemocnice, mocenské boje, popis atmosféry komunismu i doby po revoluci, kdy se k moci dostali jiní a přesto si tak podobní lidé.

Co se mi nelíbilo -- popisy osudů dětí po roce 2020 - přišlo mi to nadbytečné, moc patetické, jako zázrakem jsou všechny děti úspěšné -- respektive úspěch každého člena rodiny se hodnotí jen podle jeho kariéry. Taky ženy nebyly vylíčeny moc lichotivě, Olina jako nána, Soňa jako prospěchářka. Ale možná to bylo jen tím, že Burian byl taky trochu protekční blbeček, u kterého vládlo hlavně ego o rod Kremnických :-)

Honzíkovacesta
29.11.2022 5 z 5

pěkné čtení.

čef
04.04.2022 4 z 5

Bohužel nerozumím dostatečně operacím na srdci a jeho okolí, takže musím jen věřit, že autor je velký odborník a ví, co píše. Horší je však, že jsem ani nepochopil, proč je děj dotažen do roku 2047, když se tu jen dovyprávěly fiktivní rodokmeny hrdinů. Působilo to mne jako nastavovaná kaše, škoda, popisy a boje dvou kamarádů srdcařů do dnešní doby šlo ještě dobře číst. Přeji autorovi mnoho uzdravených pacientů.

Ester71
07.03.2022 5 z 5

Čtivé, velmi příjemné odreagování.

Janis060
06.03.2022 5 z 5

Velmi příjemné čtení chronologicky seřazeného a vzájemně se prolínajícího života dvou hlavních hrdinů. Osud se s nimi mnohdy nemazlí a přináší radostné i smutné chvíle jak v pracovní, tak i osobní rovině.

bookcase
02.03.2022 4 z 5

Zajímavý počin, mapuje životy dvou lékařů, kamarádů a zároveň i rivalů, od šedesátých let dvacátého století až po léta čtyřicátá století jedenadvacátého - ta poslední část je hodně zajímavá, co se pohledu na budoucnost týče.