Spravedlnost podle dekretu

Spravedlnost podle dekretu https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/106784/spravedlnost-podle-dekretu-tLZ-106784.png 3 3 3

Retribuční soudnictví v ČSR a Mimořádný lidový soud v Ostravě (1945 - 1948) Práce přináší první ucelenější pohled na problematiku retribučního soudnictví v ČSR.

Přidat komentář

Habrovan
16.06.2022 1 z 5

Popravdě, na knihu jsem se dost těšil. Leč byl jsem zklamán.

piroušek
09.01.2018

člen retribučního soudu dr. Horyl byl v 70 letech vedoucí AP Frýdek-Místek, předseda Dr.Markl byl otec bývalého podnikového právníka Válcoven plechu Dr. Adolfa Markla, poté státního notáře ve Frýdku-Místku.


apiarius
09.08.2012

Přestože se jedná o první ucelené vylíčení záležitosti retribučního soudnictví v Československu (tj. soudů s kolaboranty a zrádci), uchovává si dodnes svou hodnotu. Vlastní text je sice poněkud nesouměrně rozdělen do kratší části pojednávající o retribučním soudnictví a do delší části o Mimořádném lidovém soudu v Ostravě, každá z obou částí však představuje kompaktní celek. Osobně si cením především popisu retribučního soudnictví v Československu, které, dle mého názoru, představuje ideálně vyvážený popis. Nezabíhá příliš do detailů, přesto přibližuje retribuci i z její "lidské" stránky (což je pak prioritně záležitosti části, která se týka ostravského mlsu (MLS). Lze však vytknout dvě věci. První, že kapitola o Národním soudu je příliš popisná a v důsledku i nepřehledná, druhá, že v kapitole o obnovení retribuce po únoru 1945 autor rezignuje na hlubší výzkum. Přesto: stačí přečíst sto stran a lze se považovat za znalce retribučního soudnictví!