Společnost úzkosti

Společnost úzkosti https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509772/bmid_spolecnost-uzkosti-Q4z-509772.jpeg 5 15 2

Ve společnosti, která o sobě není schopna vyprávět, je obtížné nacházet smysl. Máme k dispozici nepřeberné množství nástrojů k šetření času — a přitom nic nestíháme. Dějinné události jako by bez přestání probíhaly kolem nás. A přece jsou hned zapomenuty, jelikož se z nich nedá sestavit jednolitý, smysluplný příběh. Podobné je to i s lidským životem, který se roztříštil do tisíce přítomností. Žijeme v časovém paradoxu: neustále se něco děje a zároveň se nic nemění. Projevem tohoto stavu „zběsilé strnulosti“ jsou pak mimo jiné i úzkostné stavy a deprese, jejichž diagnóz rok od roku přibývá. Kniha Společnost úzkosti vypráví o původu tohoto paradoxu — o mizení prostoru politiky coby společenského synchronizátoru a místa vyprávění o minulosti i vytváření představ o budoucnosti. A také o tom, jak je vzniklé vakuum zaplněno informacemi, zbožím, zážitky a chronickou úzkostí ze skutečnosti, že nic z toho nedává pořádně smysl.... celý text

Přidat komentář

Rebellion
08.04.2024 4 z 5

Vím, že tato kniha vychází z dizertační práce autora. Na můj vkus však byla psána až příliš nepřístupným, složitým a akademickým jazykem. Chybělo nějaké oživení, nadhled. Jsem zvyklá číst odborné texty a učebnice, ale čtení této knihy pro mě bylo tak náročné, že jsem si říkala, že není ani psána lidsky, ale nějakým robotem. Myšlenky v ní však byly velmi podnětné a umožnily mi podívat se na některé fenomény z jiné perspektivy. Jistě to bude skvělá kniha pro toho, komu nevadí velmi odborný způsob psaní.

broskev28
02.12.2023 5 z 5

Knihu jsem odklikla mezi nedočtené, ale rozhodně to není proto, že by mě nebavila nebo že bych její četbu považovala za ztrátu času.
Měla jsem ji totiž vypůjčenou jako e-knihu, která po 40 dnech zmizí z mého tabletu, a já jsem se do ní pustila příliš pozdě. Jenže tohle není kniha, kterou lze přečíst na jeden zátah - už jen kvůli spoustě faktů a citací, které vám předkládá. Nicméně stačila i ta zhruba třetina, kterou se mi podařilo přelouskat, abych pochopila, že tohle dílo chci mít doma, abych se do něj mohla kdykoli podívat a hlavně abych si v něm mohla podtrhávat, což jinak v knihách moc často nedělám. Občas jsem narazila na myšlenku či vyjádření tak trefné, že se mi až zatajil dech: jo, přesně takhle to funguje, ale já jsem si to doposud neuvědomila, dokud mi to někdo - v tomto případě Jan Géryk - nenaservíroval černé na bílém. Takže moc děkuju!


Autorovy další knížky

Jan Géryk
česká, 1991
2023  91%Společnost úzkosti
2021  %Otisky sametové revoluce: Kde přebývá devětaosmdesátý

Kniha Společnost úzkosti je v

Právě čtených2x
Přečtených18x
Doporučených3x
Knihotéce8x
Chystám se číst85x
Chci si koupit31x
dalších seznamech5x