Spis Vaterland

Spis Vaterland https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538069/bmid_spis-vaterland-663b714c4d7fa.jpg 5 175 175

Gereon Rath série

< 4. díl >

Berlín 1932 – ještě se vesele nasává, ale puč už je na dohled! Teče tudy snad Spréva, nebo jak se dostal utopenec do výtahu prvotřídního berlínského zábavního podniku Vaterland? A otrávený jedem jihoamerických indiánů? Jenže pokud jeho smrt opravdu souvisí s pančováním značkové kořalky, proč se potom vraždy podle jednotného modu operandi vyrojily i jinde v Německu? Čtvrtý případ Gereona Ratha si nemohl vybrat nešikovnější dobu, neboť svérázný detektiv se po dlouhé odluce zase shledává s Charly z oddělení stenotypistek, která se ale do manželství s ním vyloženě nehrne, a navíc musejí na komisařství svůj vztah opět přepečlivě tajit. Jako by napětí v Berlíně nebylo už tak dost: demokracie mele z posledního, na ulicích řvou hnědokošiláči a na policejním prezidiu se dá dusno krájet. Z toho nevzejde obvyklá letní bouřka. A co teprve, když nitky vyšetřování Gereona zavedou na bažinatý venkov Východního Pruska! Na zapadlé německé štaci vystrčené až za meziválečný polský koridor jako by se proti jeho snaze záhadu rozlousknout spikli všichni mazurští nemluvové, paličáci i jaksepatří vykutálení náckové. Čtvrtý díl série s komisařem Gereonem Rathem, hlavním hrdinou literární předlohy úspěšného seriálu Babylon Berlin v režii Toma Tykwera (Lola běží o život, Parfém: Příběh vraha). „Skvělé dobové krimi, jehož černočernou zápletku umocňuje zmar posledních měsíců Výmarské republiky.“ – Die Welt. „Postavy uvažují a jednají natolik současně, jako bychom přihlíželi kostýmní verzi seriálu Místo činu. Publikum si užívá pocit, jako by na oněch pohnutých událostech sotva oschly kaňky doby.“ – Der Tagesspiegel.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: audiokniha , OneHotBook
Originální název:

Die Akte Vaterland , 2012


Interpreti: Jan Teplý
více info...

Přidat komentář

regazzoni
21.04.2024 5 z 5

Kniha od knihy lepší a lepší. Tuhle sérii přečtu určitě komplet

Kverulant
23.12.2023 5 z 5

Další výborný díl série, autor píše stále líp a velmi dobře zasazuje příběhy do historického vývoje ve Výmarské republice, čímž se mu daří s naskakujícími letopočty zvyšovat tísnivou společenskou atmosféru. Tentokrát se vyšetřování neodehrává jen v Berlíně a vyšetřování vraždy přivádí Gereona Ratha do Východního Pruska a čtenáři se seznámí s dobovými poměry v Mazurech.


Čmeláček
08.12.2023 5 z 5

Tohle bylo tak vynikající počteníčko, že jsem zase vrněl blahem :). Hlavně se mi líbilo, že se Gereon vydal do Mazurska a děj se neodehrával jenom v Berlíně. Pět stars to jistí a jede se dál! :)))

alca-212
24.08.2023 5 z 5

Zdá se mi, že každý další díl je lepší než ten předcházející...
Jen z té doby jde strach...

Alizon
17.08.2023 5 z 5

Konecne jsem vzala na milost ctecku, a tentokrat se opravdu hodila, protoze tahat tri dily Gereona k mori by se mi opravdu nechtelo. Vetsinou serie prokladam dalsimi knihami, ale nakonec me to tak chytlo, ze jsem precetla hned 4, 5 a 6 dil. Tak se mi mozna u hodnoceni budou trochu plest, coz moc vadit nebude, protoze se mi vsechny libily:)
V tomto dile si Gereon odskoci vysetrovat k Polskym hranicim a zapletka se nam netahne jenom do jineho mista, ale az hluboko do minulosti. K tomu mafiani, naciste, politika .... proste takova selanka. Opet velmi ctive, misty vtipne. A Charly ma oproti prvnim kniham stale vice a vice prostoru.

Saxofonista
19.05.2023 4 z 5

Samotný příběh v pořádku. Ale stále nechápu, proč autor za hlavní postavu zvolil takového ..., který nejen že je egocentrický namyšlený protekční spratek, ale ještě k tomu zvorá na co sáhne, pořád ho musí někdo kvůli jeho blbosti zachraňovat a ještě ohrožuje důkazy a svědky. Já chápu, že intelektuálně i morálně dokonalý detektiv by asi nudil. Ale tenhle člověk, to už není ani detektiv z detektivky, to je průměrnej policajt z reálného života.
A trochu i k příběhu - autor si nemůže dovolit nechat konec otevřený (i když jde jen o vedlejší větev příběhu), protože ve skutečnosti by ten konec vůbec nemusel skončit tak, jak by čtenář měl předpokládat. Ono totiž vůbec nelze vyloučit, že ten patlal Gereon zvoral i tohle ...

IreneP
03.11.2022 4 z 5

Přesun děje z Berlína do východního Pruska sérii prospěl. A procházet se s Rathem místo mondénním velkoměstem příhraničními bažinami, popíjet doma pálenou kořalku s místní učitelem a snažit se něco vykutat z místních mlčenlivých vesničanů, to bylo luxusní. Navíc člověk poznal zase střípek z historie, kterou jsem se nikde neučila. Poslouchala jsem opět jako audioknihu, načetl Jan Teplý a jeho "Rath byl rád..." mi zní v uších ještě teď. :-)

Milonak
20.09.2022 4 z 5

Kvalitní detektivka, které pomáhá předválečné prostředí. Moje první kniha od Kutschera a musím uznat, že velice dobrá. Ještě v polovině jsem přemýšlel o 5*, ale ve zbývající části byly některé pasáže trošku zdlouhavé a příběh začínal "zavánět" pohádkovostí, což mně vadilo. Jinak autor umí velice čtivě psát, nezabíhá nijak přehnaně do detailů a text je doslova "skluzný" - důkazem toho budiž, že jsem knihu přečetl za cca týden, což u mě není zvykem. Jednu hvězdu ubírám za až zbytečně dlouhou stopáž a ne 100%ní druhou půli.

kahuda01
03.07.2022 5 z 5

Zatím nejlepší díl série. Změna prostředí všem prospěla, na politické scéně začíná být trochu dusno. Těším se na pokračování.

Enrs
28.06.2022 5 z 5

Autor zraje jako víno. Už druhý díl mě nadchnul, protože byl ještě lepší než první a ten byl neotřelý, nápaditý, zajímavý a zasazen do naprosto unikátní doby. Ale že zatím každý díl bude ještě lepší než předchozí? To jsem u žádné série ještě nezažila. Přiznám se, že jsem teprve před koncem, ale i když bylo řešení nastineno prakticky od začátku, už teď vím, že tak jednoduché to nebude. A všechny ty dějové odbočky navíc? Prostě třešničky na dortu. Jediná nevýhoda je ta délka knih. Jak má člověk dělat něco jiného s takovou knihou než číst? :)

markulina711
24.02.2022 4 z 5

Zatím nejlepší díl. Vraždy kuriózním způsobem, oběti zdánlivě nemají nic společného. Rath na výjezdu ve východním Prusku musí odhalit dávný zločin,aby pochopil pojítko mezi oběťmi a motiv vraha. Do toho silně vstupuje politika,vliv nacistů roste. Končí demokratická republika. Německo se zmítá v hospodářské krizi.

Arella
31.01.2022 5 z 5

Díl od dílu lepší s lepší. Dobrý detektivní i čtenářský zážitek, super, děkuji.

Trudi806
17.01.2022 5 z 5

Fíha, bych nečekala, že tahle série může být ještě lepší ale je to tak. Asi nejlepší dál zatím, těším se na další.

petaSk
20.11.2021 4 z 5

Mám dojem, že se jedná zatím o nejpovedenější díl ze série (čtu postupně). Ocitáme se v Berlíně, ale taky ve Východním Prusku, kde mě bavil kontrast mezi "zápaďákem" Rathem a do sebe uzavřeným východem. Záhadný "indián" byl novým zajímavým prvkem v celém příběhu.
Nemám k příběhu moc co dodat. Další díly samozřejmě číst budu.

moni.ka
14.09.2021 4 z 5

Neotřelý námět a objeví se dokonce i Vinnetou, ale pro mě je německá povaha (a tím i detektivka) asi nejvíce vzdálená z celého světa. K tomu zbytečně moc politiky. Takže přestože jsem byla napnutá a bavila se vlastně po celou dobu čtení, ani přes zajímavé období děje v meziválečném Německu, se k autorovi a komisaři Rathovi už nejspíš nevrátím. Nějak si to celé nesedlo.

ivoiro
27.07.2021 5 z 5

Tato kniha mě hodně bavila. A hnědý mor se rozlézá a rozlézá.

PájaHája
04.07.2021 4 z 5

Pro mě zatím nejlepší díl.

Boby17
16.06.2021 5 z 5

Zatím má série zlepšující se tendenci a tento díl se mi líbil nejvíce. Situace se zhoršuje, náckové se roztahují a Gereona zavedlo vyšetřování podivného zabití až do Východního Pruska. Bylo pro mě zajímavé si uvědomit, že nebylo rovnítko mezi slovy Němec a nacista. Političtí protivníci z obou pólů se nelítostně mydlili mezi sebou a pak ještě byla spousta příznivců jiných politických stran a nebo nerozhodných.
Líbil se mi osobní posun hlavních aktérů příběhu i to, jak Gereon projevil velký smysl pro spravedlnost. Super počteníčku dávám všechny body.

DvěTéčka
03.05.2021 5 z 5

Tenhle díl se mi opravdu líbil!

Lumír23
21.04.2021 5 z 5

Velmi čtivý díl, sice se hůř drží v leže v rukách, ale čtenář je s obsahem spokojen. Chyb v tištěném textu zase hromada, ale to už ani nemá cenu komentovat. Velice zajímavý byl uváděný popis nálad mezi polskými prušáky a poláky, zde bych zpozorněl, protože si nejsem zcela jist, zda se nejedná o anomálii. Jde o to, že velká část polské veřejnosti byla až profašistická, ale jedním dechem přiznávám, že netuším, zda ten obdiv k vůdci a straně nepřišel až o chvilku později.