Špína: Smradlavá historie hygieny

Špína: Smradlavá historie hygieny https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504204/bmid_spina-smradlava-historie-hygieny-fGK-504204.jpg 5 10 4

Proč je splachovací záchod jedním z nejdůležitějších vynálezů lidstva? Jak se sprchují kosmonautky? Může make-up zabíjet? Kam i Král Slunce Ludvík IV. chodil pěšky? Čím si morový doktor chránil obličej? Tato kniha, která zaujme děti stejně jako dospělé, představuje objevy a vynálezy spjaté se špínou, mytím, čištěním, hygienou a medicínou. Ilustroval ji skvělý Piotr Socha, kterého už znáte z bestsellerových knih Včely a Stromy.... celý text

Přidat komentář

Locika
30.04.2024 5 z 5

Mnoho zajímavostí o hygieně, saunování, péči o tělo, vlasy, zuby. Kapitoly o používání WC napříč historií, o kanalizaci, stříhání a holení a spousta dalších hrůzných faktů.

Přikládám krátkou ukázku o trhání zubů, které prováděli v minulosti také holiči svými ostrými nástroji. Toho využíval i sám Ludvík XIV.: "Jednou mu holič spolu se zubem vytrhl i kus čelisti. Po komplikacích způsobených tímto zákrokem zůstala Králi Slunce díra v patře, a tak mu při pití teklo víno nosem."

Knížka také ukazuje, jaké dopady má chybějící kanalizace ve světě a špatná hygiena. Je zde i kapitola o rasismu, která se vlastně do celkového charakteru knihy velmi hodí.

Skvělé ilustrace, některé ovšem dost drsné :)

Varjohukka
14.09.2023 4 z 5

Tahle kniha mě zaujala v knihovně, některá historická fakta byla z dnešního pohledu opravdu děsivá. Určitě stojí za přečtení a ani ilustrace (místy velmi vtipné) nejsou marné.


Ditules
13.03.2023 5 z 5

Skvělá kniha, plná zajímavostí a vtipných ilustrací. Doporučuju moc

Starmoon
18.01.2023 5 z 5

Wau! Nikdy by mi nenapadlo, že raz sa budem rozplývať nad knižkou o dejinách hygieny. Ale áno, stalo sa – a rada by som tento zážitok dopriala aj iným. Som si totiž istá, že keď po tejto knihe siahnete, on sa dostaví. Čo kapitola, to zaujímavé informácie, no a tie ilustrácie, z tých som úplne paf. Dokonca (hoci sú tak špecifické a často súvisia s jemne delikátnymi témami) by som si viaceré z nich neváhala zadovážiť vo forme reprodukcií, ak by bola taká možnosť. Jednoducho veľmi krásna detská (?) kniha encyklopedického charakteru, písaná však zaujímavo a o zaujímavých skutočnostiach. Jedinú (menšiu) výhradu by som mala ku kapitole o frazeológii súvisiacou s témou, kde sa veľmi explicitne spomínajú aj nie celkom slušné slová. Chápem zámer, ale aj tak si nie som celkom istá, či to v knihe pre deti muselo byť.