Stahovač

Stahovač https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23488/stahovac-23488.jpg 4 84 21

Spatterjay série

1. díl >

1. kniha série Spatterjay. Na odlehlou planetu Spatterjay přijíždějí tři pasažéři s velice rozdílnými úkoly. Janera tam posílá kolektivní mysl inteligentních sršňů; Erlin přijíždí hledat starého námořního kapitána, který by ji naučil žít; a Keech - sedm set let mrtvý - má nevyřízené účty s jedním notorickým zločincem. Spatterjay je vodní planeta, kde lidská populace žije v bezpečí Dómu. Pouze Hoopeři, napůl nesmrtelní, se mohou pohybovat mezi hrůznými, nenasytnými formami místního života. Tam někde venku je i samotný Jay 'Spatter' Hoop. Kontrolor Keech ví, že nedojde pokoje, dokud tohoto legendárního renegáta nepožene k spravedlnosti za kruté zločiny spáchané před několika stoletími při Pradorských válkách. Keech netuší, že Hoopovo tělo pobíhá kdesi po opuštěném ostrově, zatímco živá hlava se vozí zavřená v truhle na lodi jednoho starého kapitána. Neví ani to, že nejkrutější Prador ze všech se chystá planetu navštívit a zahladit důkazy svých válečných zvěrstev. To všechno znamená, že v této chaotické vodní krajině brzy propukne opravdové peklo. Přeložil Petr Kotrle.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Polaris
Originální název:

The Skinner , 2002


více info...

Přidat komentář

MilanBrabec
11.09.2023 5 z 5

Nikdy předtím (ani potom) se mi v životě nestalo, abych si po přečtení povídky běžel koupit knihu. A to nejsem nějak velký fanoušek sci-fi. Ale Neal Asher mne upoutal svým neuvěřitelně barvitým a přitom uvěřitelným a fungujícím světem. Připočtěte k tomu výrazný vypravěčský talent, kdy se děj bez zaškobrtnutí řítí kupředu - a dostanete skvělou oddechovou literaturu, kterou ovšem budete číst bez dechu. Rozhodně doporučuji. Každému.

R47
24.04.2023 3 z 5

Můj první Asher (nepočítám-li povídky, které mě přiměly se pustit i do románu) a jsem z toho dost na rozpacích. Je to taková modernější verze Harrisonovy Planety smrti. Místy dost absurdní, až jsem si kolikrát vzpomněl na Terryho Pratchetta (zejména intelektuální povznesení "plachet"). Do "detailu promyšlený svět", o kterém tu píšou někteří čtenáři, se u mě nekonal. Ta ekologie prostě nedává smysl, ale nebudu spoilerovat. (Pokud chcete dokonale promyšlený svět, dejte si Dunu.) Ani postavy mi k srdci nijak zvlášť nepřirostly. Nejzajímavější je Keech, ale ten brzy ztratí to, co je na něm nejzajímavější. A tak mě nejvíc bavil ironický dron Snajpr. Vzpomněl jsem si při jeho hláškování na mnohem propracovanější a ironičtější (a starší) Banksovo Pomysli na Fléba. Pokračování už mám koupený, tak se do něj dám. Ale jinak bych hodně váhal. Příběh je navíc uzavřený, takže to ani nenutí. A ty úvody kapitol mě vyloženě unavovaly.


Pawlisman
03.04.2023 4 z 5

Po 100 stranách odkládám a nečekám výraznější změnu. Přemíra těžko uchopitelných a představitelných pojmů a podobenin, trošku divná a zbytečně překombinovaná s složitá sci-fi, především po způsobu představivosti, kdy vám autor nedává ani moc pomůcek, jak to vše uchopit...no, film nebo komiks asi jo. Nevím, kam se bude ubírat děj, ale jdu věnovat čas jiným podnětům.

Pepa62
30.12.2022 5 z 5

Pro mě rozhodně jedna z nejlepších scifi, která se na našem trhu objevila! To jsem si pomyslel tenkrát po přečtení v roce 2OO4. A myslím si to i dnes, po opakovaném přečtení v závěru roku 2022.

hanzmb
31.08.2021 4 z 5

Autor má obrovskou fantazii. To se musí přiznat- Ale často méně znamená více. Takhle z toho místy vzniká v komentářích zmiňovaný dort pejska a kočičky. Především ty odskoky do soubojů planetární fauny mi připadají zcela zbytečné. Vypadá to sice působivě, ale narušuje to spád děje. Ale asi za čas zkusím i 2. díl.

Solverino
27.06.2021 5 z 5

Oooooo, tak to bylo hodně zajímavé! Fantastická planeta s fantastickým virem, no řekněte kdo by se nechtěl stát Hooperem? Tak to si jdu hned číst pokračování. Hodně zajímavá kniha a hodně zajímavý svět. Občas trochu opruz se vyznat v tolika jménech, ale jinak paráda. A ta fauna a flora.... jsem rád, že jsem si to objevil. Mohu vřele doporučit. (tedy pokud nejste "vyvrtaní", to by vás to nebavilo! :)

protokol
05.02.2020 2 z 5

no celkom sa to dalo ale pokračovanie ma niako neláka

boekwurm
04.02.2020 5 z 5

Postav tam bylo jak na orloji, ale kupodivu jsem se nijak neztrácel, postavy navíc mají cosi jako charakter. Hlavní postavou je ale sám svět, brutální, syrový a do detailu promyšlený. Nejcharismatičtější jsou ale roboti. Péemka, která si stáhla „postoj“ neměla chybu! :) Už teď vím, že dám celou sérii.

KAREL6725
12.07.2019 5 z 5

Moje první kniha od autora na zkoušku. Co napsat , snad , že líbilo. Asher vytvořil , svět , který je opravdu fantastický , takový celý šílený, ošklivý až je krásný. Jak už tady někdo napsal v žádné jiné knize jsem se zničím podobným nesetkal. Rozhodně nejsem zklamán a proto plný počet hvězd. Uvidím jdu číst Cestu Sabla Keeche. Třeba ještě od autora nějaké knihy dokoupím.

donnadarko
19.06.2019

Pěkná fantazie a ne takovýto "najednobrdo".Ale kdo hledá opravdu něco extra , tomu doporučují knihu : Klany alfánského měsíce - od Philip K. Dick , tam je navíc i krásná myšlenka (viz komentář).

Finn69
16.12.2018 5 z 5

Stahovač byl kdysi můj první Asher, a byla to láska na první pohled. Od té doby jsem toho od něj přečetl pěknou řádku a vždycky to stálo za to.
Je to šťavnatá a svižná space opera, která nenudí ani při třetím čtení. Planeta Spatterjay si nezadá s Planetami smrti a proti nim je to navíc neskutečný gejzír nápadů - celá ta místní ekologie je naprosto šílená záležitost, a třeba takové místní lodní plachty, to rozhodně nikde jinde nenajdete. K tomu váleční roboti které si prostě musíte zamilovat, oživené mrtvoly, inteligentní sršni...
Opět pět hvězd a myslím, že si dám znovu celou sérii.

jethro64
24.09.2018

Dobrá kniha... stojí za přečtení... nezvyklé prostředí i bytosti... hodně biologie... děj siće složitý a v několika dějových liniích, ale dá se to... neobvyklé postupy a mechanismy v daném životním prostředí... přečetl jsem i další dva díly a jsou sice slabší, ale poříd ujdou...

Krapet-CZ
11.01.2018 3 z 5

Autor stvořil velice originální svět, nedokázal mne ale příliš vtáhnout do děje - plně se přikláním k recenzi Sebikuse - kniha se strašně vleče a děj vázne.

sebikus
22.09.2017 3 z 5

Sci-fi je to pěkné, ale jaksi mi tomu chyběl akční spád. Teklo to jak sopel 5 letého fracka a konec jak když si ho utře špinavým rukávem. Úvod každé kapitoly je vsuvka , která přibližuje faunu zdejšího světa. První sem v tom hledal navazující děj, ale ukázalo se to jen jako zbytečné natahování normostran....
Vyobrazení světa jako i viru se mi líbilo. Umělá inteligence se Snajprem a robotkama tomu dává aspoň špetku humoru. Trochu to může připomínat film vodní svět. Bohužel jako celek mě to moc nenadchlo a nevím zda vůbec budu číst volné pokračování.

Ben Nevis
15.12.2015 4 z 5

Prostředí, které nenudí s akční zápletkou, aby se pořád něco dělo. Akorát ty postavy jsou takové jalové, protože buď nemají prostor na rozvoj nebo jsou hnány pouze pomstou. U postav jako Erlin, Keech, Janer nevíme nic z jejich minulosti, abychom k ním cítili větší náklonnost. Staletí dlouhý život je u románových postav spíše prokletí, protože nudí sebe i čtenáře.
Nicméně domorodci jsou zajímaví dost, aby knížka bavila, hlavně robůtci a mořské potvory.

furunkl
25.08.2015 5 z 5

Jedna z nejlepších moderních sci-fi knih. Vskutku šílená ekologie světa kde se příběh odehrává a originální přizpůsobení lidí
tomuto prostředí. Bojoví roboti roztomilejší než R2D2. Umělé inteligence vládnoucí celému lidstvu a do toho akční příběh zatížený tajemstvím z minulosti.
Kniha má dvě celkem povedená pokračování, ostatně všechna autorova díla odehrávající se v tomto vesmíru stojí za přečtení. I když žádné už nedosahuje
vyjímečnosti Stahovače.

BFJ
21.07.2015 5 z 5

Moje nejoblíbenější kniha od Ashera, díky téhle jsem přečetla i všechny ostatní, které jsou dobré, ale na Stahovače nemá žádná. Důkladně promyšlený svět, zábavné postavy. Přečteno několikrát dokola, až se mi začala rozpadat obálka. Doporučuji všem milovníkům pořádné sci-fi. Něco takového jen tak nenajdete.

Ronin Roujin
13.10.2013 4 z 5

Určitě nadprůměrná sci fi. Spusta nápadá, neokoukaný a originální svět, kde se děj odehrává, stejně tak postavy. Spousta zajímavých myšlenek a motivů. Možná ty zoologické vsuvky do příběhu mohly být strečnější ale zas to tolik nevadilo. Za mně dobrý.

N10Tikky
19.03.2013 4 z 5

Jak by asi vypadal dort pejska a kočičky, pokud by se dal jíst? Asi jako kniha Stahovač.

Neuvěřitelná spousta nápadů. Nechápu kam na to autor chodí. Jak ho to vůbec může napadnout? Nestačím se divit. :)

Ale takové množství nápadů má i své nevýhody, protože si často v knize navzájem odporují. Některá jednání postav tím pádem nedávají vůbec smysl. Dá se tak rozstřelit celý řetěz událostí, které tvoří jádro příběhu, A do postav zahrnuju i UI.

Nebudu spoilerovat, takže nebudu uvádět příklady. Autor asi málo využíval předčtenáře, jinak si to nedokážu vysvětlit.

Pokud bych se od všeho oprostil a hodnotil nezaujatě, tak bych mohl dát maximálně ***. Ale já si tu spoustu nápadů fakt užíval a za tu ohromnou fantazii pod 4* nemůžu jít. :)

finka
22.02.2013 4 z 5

Zatím nejlepší z Asherových knih. Nevím, co víc dodat. Jistě, že by se dalo něco vytknout, ale proč to dělat ... Celkový zážitek byl fenomenální.

Štítky knihy

space opera

Autorovy další knížky

Neal Asher
britská, 1961
2004  89%Stahovač
2005  78%V pavučině
2017  83%Temná inteligence
2009  76%Pradorský měsíc
2009  81%Cesta Sabla Keeche

Kniha Stahovač je v

Právě čtených2x
Přečtených107x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených12x
Knihotéce92x
Chystám se číst48x
Chci si koupit24x
dalších seznamech3x