Spartakus

Spartakus https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15308/spartakus-15308.jpg 4 45 8

Hrdinský příběh Spartaka a jeho přátel, vzbouřených otroků, jejichž armáda otřásla mocí starověkého Říma....

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Český klub
Originální název:

Spartacus


více info...

Přidat komentář

Heidrekr
05.07.2023 5 z 5

Skvělý počin za pár korun. Je napsaný čtivou formou, která člověka vtáhne a pohltí. Skvělý překlad a práce s jazykem, jenž umocní dojem, že čtete příběh časů dávno minulých.

Ačkoliv pravdu nikdo z nás nikdy vědět nebude a dostává se nám do ruky jen úhel pohledu, zde mi přišla postava Spartaka až moc idealizovaná, příliš čistá. Jistě si zaslouží být jako symbol svobody, jehož povstání bylo v právu, ale zcela jistě ho nevedly jen vznešené a ušlechtilé ideje a myšlenky.

Pavlaj
11.03.2023 5 z 5

Po silnici z Říma do Capuy, kterou lemuje šest tisíc křížů s ukřižovanými otroky, cestuje skupina římských patricijů a postupně se ze vzpomínek těch, kdo ho přímo znali, dozvídají Spartakův příběh. Netradiční a silné pojetí. Fastův příběh neobsahuje klasický strhující popis bitev a bojů, přesto postavu Spartaka líčí plasticky a s autenticitou. A jen tak nějak mimochodem připomíná, jak se ve starověkém Římě žilo otrokům a gladiátorům. Pořád mě udivuje, co za literární skvosty můžeme dnes koupit za 20 Kč.
Z věnování autora:
"Je to příběh statečných mužů a žen, kteří žili v dávné době a jejichž jména nikdy nebudou zapomenuta. Hrdinové tohoto příběhu milovali svobodu a lidskou důstojnost ...... napsal jsem jej, aby ti, kdo jej budou číst, načerpali z něho sílu a aby i oni bojovali proti útlaku a bezpráví - aby se Spartakův sen stal skutečností."


renefer
14.10.2021 3 z 5

Děj se odehrává v době po Spartakově smrti ve formě vzpomínek různých zúčastněných osob při cestě do Capuy kolem ukřižovaných účastníků Spartakova povstání. Chvílemi to bylo trochu zmatené, vzpomínky ve vzpomínkách, ale konec byl překvapivě svižný. Hned na začátku mě zaujalo věnování autora:

"Napsal jsem jej (román), aby ti, kdo jej budou číst, moje děti i ostatní, načerpali z něj sílu pro naši neklidnou budoucnost a aby i oni bojovali proti útlaku a bezpráví - aby se Spartakův sen stal skutečností."

ninano
02.07.2020 5 z 5

Nádherná, nestárnoucí kniha.

Bolomsson
28.03.2020 4 z 5

Kniha sice staršího ražení, ale na poutavosti příběhu to rozhodně nic neubralo. Knihy o Spartakovi mám rád a o to více vždy potěší, když jde o kvalitně zpracovaný příběh z historie, který dokáže čtenáře svým dějem dokonale strhnout a maximálně pohltit. A to tato kniha dokonale splňuje.

Ava365
09.12.2019 5 z 5

Již přes půl století stará kniha, ale čas nic neubral z její krásy.

slavjanos
16.05.2019

No asi to nemohl být obyčejný otrok, bohužel dějiny píši vítězové a otázky zůstávají... (stejně jako u Ježíše - je jen potvrzeno přímo dle římských kronik, že za císaře Tiberia byl ukřižován jakýsi Josua a to je vše, co víme s jistotou, jinak evangelia jsou to jen legendy, jako od Homéra, legendy na skutečnostním základě - viz Trója také existovala, ale Homér to většinou okořenil překrásnou fantasií). U Spartaka zůstává nezodpovězená otázka, kdo byl původně, z čeho vzešel a také proč potom neodvedl otroky přes Alpy a nerozpustil do svých domovů, a jak dopadl, neboť se nenašly ani torza těla ani jeho zbroje (dle Plutarcha nebyl otrokem od narození, snad vojákem a nikoliv jen vojínem, a poté tzn. nejen bojovníkem nad jiné v aréně, ale hlavně rozumově, a byl rozsekán, že se z něj nic nedohledalo

Gerbasin
16.03.2018 5 z 5

Kdo má rád římskou tématiku jako já, tak je Spartakus jasnou volbou. Divím, že ke knize píšu první komentář. Postava Spartaka mě nepřestává fascinovat... obyčejný otrok o kterém se mluví a píše už přes 2 tisíce let. Musel to být neobyčejný člověk, s kterým si slavný Řím nevědel rady přes 4 roky. A i když se nakonec otrocké povstání podařilo potlačit, dodnes je Spartakova myšlenka živá a stále aktuální. Autor se na základě nemnoha dochovaných pramenů snaží nastínit příběh, ke kterému tenkrát mohlo dojít. A daří se mu to velice dobře, knížka je čtivá a vtáhne do děje. Jsem rád, že kniha je stále k dostání i po 22 letech od jejího vydání (!), protože v mojí knihovně zaujme čestné místo.