Spáč

Spáč https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/354280/bmid_spac-prE-354280.jpg 3 172 38

Sarah je oblíbená vysokoškolačka, úspěšná atletka, dokonce sbalila nejlepšího univerzitního fotbalistu. Je tu ale jeden problém: trpí REM, poruchou chování ve spánku, což znamená, že své sny pohybově prožívá. To vedlo k některým závažným společenským faux pas, jako je zlomený přítelův nos nebo zlomená ruka nejlepší kamarádky. Na trhu se objeví nejnovější lék zvaný Dexid a zdá se, že problémy Sarah jsou vyřešeny. Po prvním užití léku sice leží celou noc v posteli jako Šípková Růženka, ale ve skutečnosti objeví úžasné schopnosti nového léku. Může vstupovat do snů jiných lidí. A tak se ve svém vysněném ideálním světě seznamuje s Wesem. Ale když Wese za ní druhý den přijde do školy, uvědomí si, že tahle pilulka nabízí mnohem víc než jen klidný spánek. A tak Sarah začne vést paralelní život, který má ohromný vliv na ten skutečný. Mohla by třeba zlikvidovat šikanu na škole. Ale mohla by toho udělat mnohem víc...... celý text

Romány Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Omega
Originální název:

The Sleeper , 2017


více info...

Přidat komentář

petr_
03.01.2023 2 z 5

K této knize mě nalákal komentář na přebalu, ale obsah mě zklamal. Je to taková směs sci-fi, šikany na střední škole s trochou stolkingu. No nic moc, možná spíše pro mládež.

barbb8k
04.10.2022 3 z 5

Tato knížka nebyla vůbec špatná. Než jsem ji začala číst, dost jsem se jí bála, ale jsem vážně překvapená.
Není to nic, co bych si potřebovala přečíst znovu, ale moc se mi to líbilo.
Svět i snový svět byl moc hezky propracován. Originalita a styl psaní mě hrozně uchvátila.
Postavy taky nebyly špatně napsané, ale nesedly mi jako u jiných knížek. Jenom nechápu, proč hlavní hrdince vždycky tak dlouho trvalo, než si uvědomila, že je jen loutkou ostatních, že ji všichni využívají.

Jediné co, tak se mi hrozně nelíbil ten konec. Připadal mi hrozně divný, zmatený, zrychlený a hlavně hloupý.

Celkově: kniha není špatná, ale ani nejlepší. Vlastně ji i doporučuji.
3,5/5⭐


SoňaF
01.06.2022 1 z 5

Tato kniha měla velký potenciál, který bohužel nenaplnila. Ale i tak jsem ji přečetla na jeden zátah. U mladších čtenářů by mohla najít své místo v knihovně. Já ji posílám dál.

Deevv
18.02.2022 3 z 5

Nápad skvělej, ale provedení trošku pokulhává. Jako, dočíst jsem to chtěla, to ano. Ale zasloužilo by si to trošku rozšířit, klidně protáhnout na víc stran. Jak říkám, téma velice zajímavé, včera se mi o tom dokonce i zdálo :D Ale určitě jsem nikoho neposedla :D

KaMal
03.02.2022 3 z 5

MÍRNÝ SPOILER - Jak už bylo mnohokrát řečeno, zajímavý námět, zpracování pokulhává... I když bych to nebrala tak tragicky, ono je to kniha pro teenagery, takže vše je rychlé - osudově se zamilovat, užít si jízdu, po týdnu se rozejít. Z Wese se během pár stránek stal psychopat, Sarah zase po lehké nápovědě málem odhalila tajemství vesmíru. Asi to tak běžně v životě chodí ;-)

knihomolkaMist
31.08.2021 2 z 5

Jako první bych ráda podotkla, že tohle je prostě neskutečně zajímavý příběh - respektive ne tak ten příběh, jako spíš to téma, ten nápad. O spánku jsem ještě nic nečetla a po doposlouchání knihy Proč spíme mě to zaujalo.
Zbytek už tak doby nebyl. Takové plytké postavy, ke kterým jsem si prostě nedokázala vytvořit nějaký vztah. Děj byl taky nic moc. Takové hůře psané starší fantasy (i když tohle není úplně fantasy, ale jde mi o ten styl psaní, kdo četl, snad pochopí, co tím myslím - ta jednoduchost a přímost a ...) typu Tajný kruh, Škola noci, ...
Suma sumárum? Neskutečně originální nápad s horším zpracováním.

hana4834
11.08.2021 2 z 5

Zajímaví námět i zajímavě napsaný ale slabé možná dobrý pro nactilete

AloneJane
06.08.2021 2 z 5

Tohle bylo takové...já nevím. Jak je tu zmíněno, námět dobrý, ale něco to postrádá. Z jedné z hlavních postav je během pár stránek psychopat, tak ho tedy zastavíme a konec. Spoustu věcí nedovysvětlených, což je škoda. Jinak se to četlo docela snadno, ale do pokračování bych už asi nešla, pokud by nějaké bylo. Příběh zajímavý, ale asi jsem čekala něco trochu jiného.

anavi2009
02.08.2021 1 z 5

(SPOILER) No.. Tak to teda byla slatanina.. Když už.. Odkud se jako vzali hořaci? Poslední scény "nemůžou na nás, hlídají si své spáče" a najednou "pronásleduje nás banda hořáků"..
Bylo to absolutně ploché, předvídatelné, psáno nezajímavý jazykem..
Námět by byl i zajímavý, ale zpracování otřes..

Adhara
31.07.2021 1 z 5

Nie, toto nie. Nie námetom, ale spôsobom spracovania. Suchý strohý text v štýle "z mosta doprosta" bez akýchkoľvek umeleckých jazykových prostriedkov, umeleckých okľúk a teda aj bez atmosféry. Možno si autorka myslela, že teenageri sú jednoduchší ľudia, ktorých by metafora zabila. Takisto by ich asi zabila nejaká originalita vývoja vzťahov medzi postavami. Hoci na konci sa jej predsa len trošku objavilo. Každopádne - nenávidela som všetky postavy v knihe vrátane hlavnej hrdinky, v žiadnej mi autorka nedala jediný znak, s ktorým by sa dalo stotožniť, chápať ich, súcitiť s nimi. Alebo im aspoň veriť. Postavy sú buď absolútne čierne alebo absolútne biele a to, že niektoré medzi týmito stavmi prepínajú, z nich farbisté postavy rozhodne nerobí. Všetky boli ploché ako dosky. Snové pasáže ma zo začiatku tiež ničili. Druhá polovica knihy bola mierne lepšia. Ale úprimne ak by som vtedy mala na čítanie niečo lepšie, tak túto knihu nedočítanú odložím.

A.books
16.05.2021 5 z 5

kniha byla napínavá ale konec poněkud uspěchaný,

nela3812
07.05.2021 3 z 5

(SPOILER) Námět super, ale myslím že dalších 200 stran by mu neuškodilo. Konec byl sice nečekaný, ale zdál se mi uspěchaný.

Líbilo se mi pár stránek, obsahující teorie o snění a spankových poruchách. Také se mi libilo, jak autorka popisuje postavy, takže jsem měla pocit, že je všechny moc dobře znám.

Každopádně mi Wes, jednen z hlavních hrdimů, nebyl sympatický a měla jsem chuť ho co stránku vytáhnout z knihy a profackovat. Vím, patří do příběhu.. Ale i tak, prostě se mi nelíbil.
A vedlejší příběh s jamiem mi přišel také nedotažený. Ano, něco se sice stalo, ale to neznamená, že by to jaho roli mělo utnout. Myslím, že tam naopak mohl ještě dost velkou roli sehrát.

Celkové hodnotím příběh 3/5. Námět se mi mov líbil, obálka také krásná. Jen by To chtělo protáhnout a více se ponořit do zápletky.

koolsavage
13.09.2020 2 z 5

Pěkná obálka, horší obsah, tedy alespoň pro mě - už jsem asi jiná cílovka. Námět byl fajn. 2,5*

BarBarBar
27.08.2020 3 z 5

Nebylo to nejhorší. Mělo to spád a postavy byly fajn.

pavlusa025
26.08.2020 4 z 5

Velice zajímavé čtení. Konec jsem čekala trošku jinak, ale i tak super.

Kuzelka83
22.06.2020 4 z 5

Knížku jsem si koupila v rámci slevové akce a začala jsem ji číst bez nějakého nadšení, ale to se velmi brzy změnilo. Myšlenka příběhu se mi velice líbí a knihu jsem četla téměř na jeden zátah.

Arkagas
12.03.2020 4 z 5

Knížka je typickým žánrem YA a přesto umí velmi mile překvapit. Hlavní hrdinka podstupuje experimentální léčbu své spánkové poruchy a vše se začne zamotávat v momentě kdy zjistí, že její nový spolužák a kluk, do kterého se okamžitě zamiluje se léčí na stejném místě s podobným problémem. V momentě kdy zjistí, že v době kdy v sobě mají “lék” se mohou dostat do mysli lidí a ovládat je se rozbíhá příběh plný napětí a dobrodružství.
Kniha má rychlý spád, jedná se o našlapané snové fantasy určené sice pro mladší generaci, ale dospělé rozhodně neurazí.
Velkým překvapením a za mne velkým plus je to, že autor se v knize věnuje lucidnímu snění a zmiňuje se o Karlu Gustavu Jungovi, což bych v takovéhle knize rozhodně nečekala :) Hodnocení: 8/10

terezarath
11.02.2020 5 z 5

Kniha je založena naopravdu skvělém nápadu. Tématicky tomu nemám co vytknout. Na youngadult to nebylo vůbec špatné. Jediná věc, která mě trošku rozčilovala byla dvojatost hlavní postavy. Chvíli ve snech šikanuje své spolužáky, no hned na to je poblázněná, zamilovaná puberťačka. Ale celkově vzato, byla to dobře napsaná oddechovka.

asodomkova
18.01.2020 3 z 5

Takhle, kniha rozhodně není hrozná, oceňuji nápad autorky, dokonce se i velmi rychle četlo a dějová linie byla vlastně celkem fajn a téma sny, no to je přímo pro mě. Stejně mi tam ale pár věcí vadilo, a to nejvíc asi chování postav.
Jejich reakce na cokoliv mi přišly až neskutečně přehnané a obvykle opravdu vyhrocené.
Změna hlavní hrdinky z Bad bitch → Bad girl → good girl mi taky moc nevyhovovala. Změna Wese, který neměl absolutně žádné morální zásady byla hrozná až to trochu vypadalo skutečně.
Nechci to tu jenom kritizovat. Kniha jinak byla hezká a autorka to měla promyšlené, sem tam sice uspěchané, ale jinak krásné. Kdyby se postavy chovaly více reálněji a logičtěji neváhala bych dát více hvězd.

Radovan_R
03.12.2019

Není to úplný propadák, nápad docela zajímavý, a kniha se čte dobře - stačí otevřít a najednou je půlka pryč. Ale děj mi přijde dost uspěchaný a jestli je hlavní hrdinka klaďas nebo záporák - toť otázka, na kterou nedokážu odpovědět. Navíc nejsem cílová skupina, takže hodnotit nebudu, ale na dovolenou nebo oddych se kniha celkem hodí.

Štítky knihy

pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy knížky

Mackenzie Cadenhead
americká, 1976
2018  62%Spáč