Soukromý život Alberta Einsteina

Soukromý život Alberta Einsteina https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28540/bmid_soukromy-zivot-alberta-einsteina-NIx-28540.jpg 4 33 3

Přidat komentář

Araso
30.07.2023 3 z 5

Již má druhá kniha o Einsteinovi. Kniha nebyla zasycena fyzikou, ale opravdový popis Einsteinova života. Zásadní věc, která mi na knize vadila bylo to, že nebyla psaná v časové posloupnosti jeho života, ale po tématech. Rušilo mě to a hůř jsem se v jeho životě orientovala.

boxas
18.06.2023 4 z 5

Na mne příliš popisné, faktografické, bez jakýchkoliv uměleckých ambicí. Prostý, vyčerpávající výčet faktů o životě AE. Až na pár postřehů o životě v Praze, popř. v Čechách mne kniha nezaujala.
A co se týče těch citátů, některé jsou např. o tom, jaký kulturní šok v negativním slova smyslu pro manžele Einsteinovy Praha znamenala. Jednou větou špína, úzkoprsost, napjaté vztahy mezi Čechy a Němci a blechy. Jeden citát o Češích za všechny:
"Čím je národ špinavější, tím je odolnější." Albert Einstein


Beebee
30.05.2021 5 z 5

(SPOILER) Velmi poutavá knížka, která se zabývá Einsteinem jako osobností, jeho vztahy a fungováním v kontextu soudobé společnosti. Zajímavé je, že jeho povaha měla rysy jak ADHD, tak vysoko funkčního autismu. Nemyl se a nečesal, naprosto kašlal na své zdraví, nespal, nezdravě jedl, měl odpor k pohybu i k lékařům, k ženám měl prapodivný vztah, který měl často podobu využití pro své účely, netajil se milenkami, byl egocentrický a velmi kritický. Jeho mladší syn trpěl schizofrenií a starší líčí své pocity, kdy ho otec znehodnocoval a podkopával jeho sebedůvěru. Přesto ho mnoho lidí milovalo a uznávalo a melo pro něj pochopení. Sám to měl těžké s kritikou a znehodnocováním jeho osoby, ať už kvůli svému chování, tak pro svůj Židovský původ. Z knihy plyne, jak byl geniální a svébytný a zároveň jak těžké s ním bylo žít jako člen rodiny, jeho učitel nebo šéf v práci. Dával svému okolí nesmírně zabrat. Jako dítě byl teda fakt mimoň. Jako dospělý byl malinko socializovaný mimoň. Kontroverzní a zajímavý člověk, který tady byl ve správném čase a na správném místě, ať se mu to zdálo sebevíc špatné.