Soukromá linka důvěry

Soukromá linka důvěry https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64230/soukroma-linka-duvery-64230.jpg 3 27 4

V současné Paříži se odvíjí příběh starého "krále konfekce" pana Šalamouna a jeho dávné lásky, šansoniérky Cory. Prostředníkem jejich vztahu je mladý Pařížan Jean, který pracuje jako dobrovolník na soukromé lince důvěry, založené "králem" Šalamounem na pomoc opuštěným lidem.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

L'Angoisse du roi Salomon , 1979


více info...

Přidat komentář

Palivo
07.08.2019 2 z 5

Nzdárek kašpárek literární rodino,

Tak se opět potkáváme na stránkách literárních štamgastů. Jak se Vám daři? Už jste si dneska prdli? Máte vysáto? Utřený prach? Už jste dali políček svým dětem? Nezapomínejte, fackování je zadarmo.

Ale abych přešel k tomu, kvůli čemu sem my všichni, milovníci knih chodíme - k recenzi.

V této knize je hlavní hrdina taxikář a fakt, že má auto asi vysvětluje to, že se celou dobu chová jako autista. Místo toho, aby jezdil na červenou a nahlas pouštěl Ortel, začne pracovat pro jednoho dědka, co se jmenuje šalamoun, který má linku důvěry.

Už v tuto chvíli můžeme tušit, že oba dva jsou tak trochu magoři, ale nikdo by neodhadl, co přijde dále. To totiž taxikář aka samaritán dovalí do domu šedesátipětileté čmafíty, které je mu natolik líto, že ji vezme na diskoteku a poté co do ní navalí sex on the beach, s ní má sex on the sofa!!!! Jako já už četl ledascos, ale takovýhle zvěrstva ještě ne! Tohle v křížovkách asi babička nenajde! Nicméně, všechno se to samozřejmě zkomplikuje, jelikož si taxikář najde jinou dívku, která není mumije a tím pádem bude muset babičce vysvětlit, že to takhle dál nejde a že by se měla věnovat tomu, co náleží starým lidem - tedy namáčet si chleba do mléka, pěstovat petržel, luštit osmisměrky a zemřít.

Bohužel pro něj, je tak trochu debil a navíc zjistí, že dědek šalamoun se s onou čmafítas milují už 40 let, ale páč se pohádali, tak spolu nechtějí dělat budliky budliky. To by ale nebyl autista, aby se nepokusil dát je dohromady!

Nevím, co k tomu dodat. Všechny předchozí knížky od Garyho/Ajara byly skvělý a úplně mi přišlo, jako by se před touto knihou pomátl.

3/10

Pavlína79
06.10.2018 3 z 5

35 let si nemůžou odpustit zradu, ego je silnější než láska, ale vše dobře dopadne díky taxikáři Jeanovi.
Do dobrého příběhu tomu hodně chybělo, ale špatný nebyl, je to jak pozorovat obyčejné lidi a namlouvat si, že jsou neobyčejní.


Kolohnát
03.06.2018 2 z 5

Odpíchnu se od komentáře ZDENNYRAKKY: já to mám přesně naopak - převažuje bezobsažná utlachanost a časté opakování, a jen výjimečně probleskne literární talent v podobě cynických poznámek mladíka Jeana.
Zkonzumováno v audio podobě (desetidílná četba na pokračování z produkce ČRo).
Jen s určitým sebezapřením jsem vydržel do konce.

zdennyrakky
30.05.2016 4 z 5

Před pár dny jsem slyšel, že Češi jsou společně s Maďary nejhorší ageisté v Evropě. A takhle kniha je podle mě vysloveně antiageistická - provokuje k zamyšlení nad fenoménem stáří, nad hodnotou člověka bez ohledu na věk a na to, v čem spočívají skutečné hodnoty života. Autor samozřejmě nezahrnuje čtenáře žádnými moudry, takovou knihu bych odložil ještě před razítkem :-), a dokonce ani hrdinové knihy nejsou žádní zlatoústí světci - jsou to normální lidé z masa a kostí, kteří se v mnohém mýlí, hřeší, dělají chyby atd. Kniha přesto promlouvá velice moudře a zároveň baví. Jen místy jsem měl pocit, že by mohla odsejpat trochu svižněji, možná i být kratší, a ne nejlepší dojem jsem měl z překladu. Skoro až blábolovitost některých pasáží ve mně budila podezření, že si s nimi překladatel nevěděl úplně rady. Takových ale bylo jen pár míst, jinak se kniha četla opravdu dobře, a to i v MHD :-) Tedy ještě jednou: velmi doporučuji, ale 4 hvězdy musí stačit.

Autorovy další knížky

Émile Ajar (p)
francouzská, 1914 - 1980
1993  79%Život před sebou
2018  69%Světlo ženy
1986  87%Příslib úsvitu
1984  79%Život s krajtou
1984  67%Soukromá linka důvěry

Kniha Soukromá linka důvěry je v

Přečtených33x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce11x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x