Současné české a slovenské umění

Současné české a slovenské umění https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/298702/bmid_soucasne-ceske-a-slovenske-umeni-GAs-298702.jpg 4 2 1

Přidat komentář

xulij01
05.09.2022 4 z 5

Kniha se věnuje celkem 54 umělcům, kterým byl do roku 1980 udělen titul národní umělec. Dvě stránky jsou vždy věnované životu umělce a jeho dílu, poté následuje šest stránek grafické přílohy s ukázkami jeho tvorby. Část věnující se českým umělcům je psána česky, slovenským poté slovensky.

Z výběru umělců (národní umělec) je patrné, že knížka je poplatná době, kdy vznikla, s tím je tedy nutné počítat a v textu se pak vyskytují následující spojení:

„Vytryskla v umělcově tvorbě spontánně, jako symbol přesvědčení všeho lidu o neporazitelnosti prvního socialistického státu na světě, bratrského Sovětského svazu, který bojoval v těžkých letech Velké vlastenecké války za svobodu celé Evropy, tedy i za naši svobodu, jako symbol radosti z osvobození a víry v socialistické příští našich národů.“

Ale i tak si lze díky bohaté obrazové příloze udělat základní přehled o vybraných umělcích a jejich životě (text písma je vcelku malý, takže na dvou stranách není těch informací málo).