Sókratés

Sókratés https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55376/sokrates-55376.jpg 4 15 4

Přidat komentář

Seraphin
30.10.2014 odpad!

Byla jsem přinucena přečíst 1. kapitolu a stačilo mi to. Patočka je celkově nečitelný. Vhodný po pokročilé žáky - filozofy. Nevhodný pro laiky. Nejraději se knihy vůbec nedotýkejte a když už, tak jí rychle zahoďte hodně daleko a rychle utíkejte pryč!

Luxiee Axony
08.03.2014 4 z 5

Patočka tuto knihu napsal již pro zasvěcené v oboru filozofie. Proto v něm byla spousta citací již napsaných odborných textů. Ovšem je v ní spousta různých pohledů na Sókrata i na jeho život.


PMR
23.10.2012 5 z 5

Některé Patočkovy úvahy, jako například výklad ARETÉ,..., byly pro mne až příliš nezávazné, ale i tak jde o mistrovskou úroveň a těžko se od toho odtrhuje...

krizek
27.08.2012 4 z 5

Můj výběr této knihy byl ovlivněn zvědavostí. Před nedávnem jsem přečetla přednášky o Aristotelovi, které mne moc nenadchly, byly velice složité, komplikované a nesrozumitelné. Sokrates se mi už četl lépe. Autor odkazoval na několik antických, starověkých, ale i novověkých teoretiků, filosofů, spisovatelů, kteří se, ba i kouskem věty, zmínili o Sokratovi. Trochu mne zklamala ta změna, že mi pan Patočka nesdělil moc svých názorů, předkládal mi spíš ty ostatní. U Aristotela se mi právě zdálo, že tam mi svůj názor ujasnil. Patočka ve své přednášce hodně dbal na citace, autory děl, dával příklady, recenze, názory jiných, ne jen jeho. Také velice často cituje, což v přednášce o Aristotelovi nebylo až tak časté. Například cituje celé odstavce z Platónových dialogů. Říká, že o Sokratovi se nejvíce dovíme od filosofů jako byl Xenofónt, platón a Aristoteles, ale téma Sókrata je až do dnešní doby velmi zajímavé a velmi sporné, proto se o něm píše mnoho publikací a každý podává ten svůj názor. V této práci nejsou uvedeny přímo citace, jelikož to citace nejsou, jsou to mé poznámky ke knize, mé výpisky. A na konci uvádím akorát údaje o knize.