Sociální fobie a její léčba

Sociální fobie a její léčba https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330778/bmid_socialni-fobie-a-jeji-lecba-Bvi-330778.jpg 5 11 3

Lidé trpící sociální fobií cítí nervozitu a napětí ve společnosti jiných lidí. Takový člověk se obává hodnocení, které by se mohlo týkat jeho vzhledu, chování nebo charakteru, má přehnané obavy o to, co si druzí o něm budou myslet. Tato porucha výrazně zhoršuje kvalitu života zejména mladým lidem, brání jim ve studiu, v práci, v kontaktu s vrstevníky i v navazování partnerských vztahů. Postiženého handicapuje většinou už od dětství nebo od puberty. Monografie se zabývá diagnostikou, etiopatogenezí a léčbou této závažné psychické poruchy, popisem komorbidity, diferenciální diagnostiky i sociálními aspekty včetně stigmatizace a sebestigmatizace. Jako řešení se nabízí kognitivně-behaviorální terapie nebo léčba antidepresivy. Léčebná část charakterizuje nejdůležitější farmakologické a psychoterapeutické postupy včetně současných algoritmů. Publikace je určena klinickým pracovníkům, zejména psychiatrům a klinickým psychologům, ale také pracovníkům poraden, kteří se pacientům se sociální fobií věnují diagnosticky a terapeuticky. Ocení ji také studenti těchto oborů i všichni, v jejichž blízkosti se nachází někdo s touto poruchou.... celý text

Přidat komentář

hu_87
26.09.2021 5 z 5

Komplexně vyobrazené téma sociální fobie, napsané podobným způsobem jako třeba publikace od stejného nakladatelství "Hraniční porucha osobnosti a její léčba" či "Generalizovaná úzkostná porucha v klinické praxi".
Oceňuji zmínění podobnosti mezi sociální fobii a vyhýbavou poruchou osobnosti.

Elevant
17.03.2020 5 z 5

Kniha by se mohla jmenovat "Vše, co potřebujete vědět o sociální fobii". Najdete tam totiž (víceméně)všechno. Je určena primárně pro psychoterapeuty, a proto popisuje problematiku právě z terapeutického pohledu, a laik, který ještě neumí pořádně šlapat v odborných termínech, by ji měl číst s psychologickým slovníkem po ruce.


Shindo
11.01.2018 4 z 5

Zaujímavá kniha od jedného z popredných česko-slovenských psychiatrov. Približuje čitateľovi prejavy sociálnej fóbie, diferenciálnu diagnostiku, liečbu (ako psycho-, tak farmakoterapiu) a vyvracia bežne vžité bludy. Všetko je doplnené kazuistikami.

Jediné, čo mi vadilo bol príliš veľký dôraz autorov na KBT a psychoanalýzu. Na jednej strane sa to dá pochopiť, autor sám je KBT-čkar a publikáciu takisto recenzoval popredný KBT terapeut. Pôsobilo to však na mňa tak akoby neexistovali iné možnosti psychoterapeutickej liečby sociálnej fóbie ako uvedené dva.

Štítky knihy

psychiatrie sociální fobie

Autoři knihy

Ján Praško
slovenská, 1956

Kniha Sociální fobie a její léčba je v

Právě čtených1x
Přečtených14x
Knihotéce9x
Chystám se číst15x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x