Sněžný levhart

Sněžný levhart https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460161/bmid_snezny-levhart-PB8-460161.jpg 4 23 9

Sylvain Tesson se tentokrát vydal s fotografem Vincentem Munierem na náhorní plošiny Tibetu po stopách téměř mytické šelmy: sněžného levharta. Dojmy z výpravy za extrémně plachým, samotářským zvířetem v knize vztahuje ke zkušenostem se ztrátou milovaných žen, jejichž přízrak ve vzácné šelmě spatřuje, a prokládá úvahami o vztazích mezi přírodou a člověkem.... celý text

Literatura světová Romány Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Garamond
Originální název:

La Panthère des neiges , 2019


více info...

Přidat komentář

soukroma
18.09.2022 4 z 5

Útlá knížka, které nechybí mapky, ale krutě chybí kresby či fotky. Dle mého by to byl ideální doprovod k pořádnému filmovému dokumentu o irbisovi.

lusila
10.08.2022 5 z 5

(SPOILER) " Čakanie je modlitba. Niečo vždy príde. A ak nepríde , znamená to, že sme sa nevedeli pozerať." Poeticko-filozofický cestopis je nielen o hľadaní takmer vyhynutého zvieraťa. Je to o kráse divokej prírody a bezohľadnosti nás, ľudí. Krásne, ale aj smutné zároveň.
"Munier sa chcel dostať do Dzatö úplne na východe Tibetu, v horskom údolí Mekongu. Odtiaľ pôjdeme do hôr, kde sa skrývajú leopardice, ktoré prežili. "Prežili čo?" opýtal som sa.
"Množenie človeka", vysvetlila Marie.


popelucha
22.01.2022 5 z 5

Bylo to pro mě sugestivní čtení, které mě naplňovalo mnohými krásnými představami.. Doporučuju se pro dokreslení podívat na webu na Munierovy fotografie.

Valdora
30.10.2021 3 z 5

Ocenila bych fotografie pro dokreslení textu. Jinak zajímavé, k zamyšlení.

intelektuálka
02.06.2021 4 z 5

Bylo zajímavé toulat se Tibetem a hledat stopy sněžného levharta ....

Tao :

Bezejmenné je počátkem nebe a země,
pojmenovatelné je rodištěm bezpočtu tvorů ....

Kniha je jakoby z jiného světa - v kontaktu s čistou přírodou procházejí očistou i lidské myšlenky - a je jich tu hodně....
A koupat se v - 25 st.C v horkých horských pramenech - to je zážitek.

Jenom škoda, že knihu nedoplnily i Munierovy fotografie - úžasné ....

pajaroh
24.02.2021 5 z 5

Sylvain Tesson - jeho neklid, kočování mezi městem a přírodou, hledání, snaha a neschopnost zpomalit - to vše je mi tak blízké... ale tato kniha není úplně tak o něm. Je o obdivu k fotografovi V. Munierovi, o cestě a pochopení jeho osobnosti. O lidech a jejich nepřizpůsobivosti, civilizaci, osobní (ne)trpělivosti a o myšlenkách, které mě z 99,9% napadají, a to se netoulám tibetskými horami. A o přírodě, to hlavně. Doporučuji se při čtení dívat na fotografie V. Muniera z této cesty (https://vincentmunier.com/).

Celkově je kniha rozpolcenější než V sibiřských lesích, nadmíru poetická a občas z obrazotvorné snahy zaskřípe přirovnání (šelma=zbraň hromadného ničení, vlci=grázlové) - možná je to překladem, nedokážu posoudit.
Ale opět je to dobré čtení. Dost dobré.

Hema
22.02.2021

Dokonalá kniha plná zajímavých myšlenek o člověku a přírodě. Hodněkrát jsem se během četby musela zastavit a zamyslet se nad autorovými slovy. Z knihy jsem opravdu moc nadšená.

Pilulka89
09.02.2021 4 z 5

Čtení mezi řádky. 4*. Věřím, že číst ji starší a moudřejší, uviděla bych víc. Ukládám do knihovny na pozdější přečtení.

j287
21.01.2021 1 z 5

Oceňuji prostředí ve kterém se kniha odehrává, ale to je asi všechno. Moc mě nebavilo číst na několik stránkách "jak se hýbe stéblo trávy" a duchovní úvahy. Děj vlastně téměř žádný. Sněžný levhart je o trpělivosti a čekání na šelmu, která se ani nemusí objevit a tak je to i s četbou.. Kniha mě osobně nezaujala, ale věřím, že si své čtenáře najde u těch, co mají rádi meditativní myšlení a dlouhé popisy přírody.

Štítky knihy

místopisy francouzská literatura Himálaje cestopisy dobrodružství levharti dobrodružné romány

Autorovy další knížky

Sylvain Tesson
francouzská, 1972
2019  77%V sibiřských lesích
2020  82%Sněžný levhart
2023  77%Berezina

Kniha Sněžný levhart je v

Přečtených26x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených5x
Knihotéce5x
Chystám se číst25x
Chci si koupit5x