Smrtící Apollo

Smrtící Apollo https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512122/bmid_smrtici-apollo-zEP-512122.jpg 4 32 10

1973: přísně tajná mise v rámci posledního letu na Měsíc. Tři astronauti v maličké kosmické lodi čtyři sta tisíc kilometrů od domova. Čtyři sta tisíc kilometrů od jakékoliv pomoci. NASA se chystá vypustit Apollo 18. Ačkoliv se tato mise tváří jako vědecká, letový kontrolor Kazimieras „Kaz“ Zemeckis ví, že její účel má temnější pozadí. Zpravodajské služby totiž odhalily, že Ameriku tajně špehuje sovětská vesmírná stanice, a Apollo 18 představuje možná jedinou šanci, jak jí v tom zabránit. Zatímco se Kaz snaží, aby posádka vybraná NASA zůstala před ruskými rivaly o krok napřed, dojde k neštěstí, které odkryje, že ne všichni zúčastnění jsou takoví, jak navenek působí. Politicky je v sázce nesmírně mnoho a Bílý dům i Kreml můžou jen přihlížet, jak jejich astronauti soupeří na měsíčním povrchu, kam nedosáhne ruka spravedlnosti a kde není záchrany. Smrtící Apollo, překypující fascinujícími technickými detaily, jaké si zamilovali fanoušci románu Marťan, i napínavou klaustrofobií, zvraty a napětím Honu na ponorku, je strhujícím thrillerem, který nemá obdoby. Chris Hadfield v něm zachytil drsné přetížení při startu, mrazivou osamělost kosmu i strach člověka, který se drží pláště vesmírné lodi kroužící kolem Země rychlostí 7,5 kilometru za sekundu, tak jak to dokáže pouze někdo, kdo toto všechno zakusil na vlastní kůži. Připoutejte se a připravte se na jízdu, jakou jste ještě nezažili.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

The Apollo Murders , 2021


více info...

Přidat komentář

Magnat
18.02.2024 5 z 5

Parádní kniha - to, že je autor bývalým astronautem určitě přidalo na uvěřitelnosti. Autor skvěle míchá skutečnou historii se smyšlenkami a to takovým způsobem, že jsem si na konci knihy musel přečíst co je skutečné a co ne. Jednoznačně doporučuji.

evilunicorn
09.02.2024 4 z 5

Marná snaha,když máte vlastní zkušenosti z vesmíru, píše se takováhle kniha určitě sama. Tohle mě hodně bavilo! Alternativní historie, střílečky ve vesmíru,tajná mise na Měsíci, trocha té politiky na pozadí studené války a akční vyvrcholení děje, co víc si přát? Je znát, že autor má obrovské zkušenosti z pobytů ve vesmíru, prostřední část je prostě naprostá lahůdka, a nejsem sám, to potvrzují i pochvaly od Weira nebo Camerona.Tohle byla prostě zábava číst.A doporučuji nahlédnout i do jmenného rejstříku na konci, jenž skvěle doplňuje informace k příběhu. Já třeba vůbec netušil,že sovětská špionážní družice Almaz byla skutečná a opravdu vyzbrojená kanónem R-23!


ThomasRuhe
04.10.2023 4 z 5

Chris Hadfield je bývalý astronaut a pracoval pro NASA, a tyto znalosti jsou v knize znát. Předstartovní příprava a samotný start, to je takový skoro manuál.
Příběhu prospívají i skuteční lidé, kteří se ve vesmírných programech obou velmocí pohybovaly.
Dění ve vesmíru a na Měsíci je pak taky velmi zajímavé a řekl bych, že i realisticky akční jak to jen podmínky dovolují.
Na knihu jsem se těšil a výsledek nezklamal. Hodnotím 85%.

čuřil
12.09.2023 3 z 5

Dobrá kniha. Pro mě tedy jen dobrá. Bylo to sice zajímavé, napínavé. Ale zdá se mi, že to bylo až moc akční. Střílení ve vesmíru, černý pasažér, přímo dobrodružně-akční přistání a přestřelka s nepřítelem... Kniha se četla dobře, ale...

SONP
09.09.2023 5 z 5

Můj oblíbenec Chris Hadfield napsal technothriller, za který by se nemusel stydět ani Tom Clancy. A narozdíl od Clancyho, který byl pojišťovák, si Hadfield většinu situací v téhle knize prožil. Ať to byl let do vesmíru, lety stíhačkou nebo život v ruském prostředí při výcviku v hvězdném městečku. Nikdy se ale nesvezl Apollem a nestanul na měsíci, a tak má čtenář jedinečnou možnost vstoupit do tenat astronautických fantazií.

Knížka je doslova nabítá technickými informacemi: korekcemi drah,skafandry, pákovými ovladači, kontrolními seznamy a dalšími špeky, které mohou méně technicky interesovaného čtenáře odradit. Kdo to má ale rád, dostane od Hadfielda neuvěřitelnou jízdu. Je to něco jako byste četli další knihu o skutečné astronautické misi do vesmíru, akorát že tohle se nikdy (naštěstí) nestalo.

Většina postav je uvěřitelných a troufám si tvrdit, že většina z nich bude inspirována americkým kosmickým reálnem. Autor vůbec dovedně propletl fikci s tím, co skutečně bylo (např. sovětská stanice Almaz skutečně byla ozbrojena kanonem), a o to je dílo cennější.

Jasně, mohli bychom knize vyčítat ne úplně s lehkostí napsané akční sekvence, ale ruku na srdce: komu by o to vadilo.

95%

vladka321
28.08.2023 3 z 5

Kniha je to bezesporu zajímavá, i když pro mě jako ženu trochu hůře zkousnutelná. Ovšem s neuvěřitelně si získala mého muže. Pro mě moc technických údajů a kdyby byla o cca 100 stránek tenčí bavilo by mě to více ;-)

ddkk
26.07.2023 5 z 5

Nenechte se odradit tím, že "Smrtící Apollo" obsahuje mimo jiné i technické popisy a že je i o špiónech. Není toho zas tolik a navíc jsou všechny tyto okolnosti v ději poměrně pochopitelné. Mně alespoň vůbec nevadily a výborně jsem si početla...

Je to fikce, ale jen částečná. Velká část děje odpovídá realitě a o to je příběh Apolla 18 zajímavější. Protože nejde jen o ně...Je vidět, že autor knihy je astronaut a přesně se v tématice orientuje. Vzhledem ke svým zkušenostem zná nejen všechny technické fígle, fyzikální zvláštnosti, politické okolnosti a problémy vývoje kosmické techniky i technologií, ale dokáže popsat i specifické osobnosti těch, kdo se dostanou do nejužšího výběru budoucích dobyvatelů vesmíru. Věrohodně popisuje i odlišný způsob myšlení Rusů. Bavilo mě to...

Je to chytrý a napínavý příběh, který by se dokonce za určitých okolností mohl odehrát...

Doporučuji.

maphiosso
26.06.2023 4 z 5

Na světě bychom nenašli mnoho povolanějších osob pro napsání románu o cestě na měsíc a o vesmírném závodu mezi USA a Sovětským svazem než bývalého astronauta Chrise Hadfielda. Ten během své bohaté kariéry strávil ve vesmíru více než 4 tisíce hodin, podstatnou část také na ruské stanici Mir. Na literárním poli už také není tato ikona moderní kosmonautiky žádným nováčkem. Jeho prvotina Astronautův průvodce životem na Zemi z roku 2013 se setkala s velkým úspěchem jak u čtenářů, tak u kritiky. Nyní Hadfield přichází s thrillerem Smrtící Apollo.

Rok 1973, NASA se chystá na start Apolla 18. Zdánlivě rutinní vědecká mise má přísně tajné vojensko-politické pozadí. Sovětský svaz má na oběžné dráze Země i na měsíčním povrchu svá špionážní a výzkumná zařízení a úkolem Apolla 18 je, aby se s nimi vypořádalo. Jenže během příprav startu dojde k neštěstí, při jehož vyšetřování vyplyne, že ne všichni členové posádky hájí stejné zájmy. K letu Apolla 18 se upírají oči USA i Sovětského svazu. Závod nejen o čas právě začíná...

V úvodu knihy se seznámíme s Kazimierasem "Kazem" Zemeckisem, bývalým pilotem a astronautem, který jakožto letový kontrolor přijíždí do řídicího centra NASA. Tato postava má asi nejblíže k pojmu hlavní hrdina, i když typickým hlavním hrdinou rozhodně není, spíše jakýmsi pojítkem mezi všemi důležitými událostmi. Doménou knihy a velkou přidanou hodnotou, protože od bývalého astronauta zde máme vše tzv. z první ruky, jsou technické detaily. V podstatě od fáze výcviku posádky až po závěrečné fáze letu je čtenář zásobován podrobnostmi o fungování jednotlivých zařízení, perličkami a zajímavostmi, které jsem v průběhu čtení s nadšením dohledával na internetu. Později, když děj začne nabírat na obrátkách, už ale tyto detaily mohou působit trochu rušivě. Například se během dramatické pasáže chcete rychle dozvědět její rozuzlení, ale nejdřív se musíte prokousat pár odstavci o tom, jaký obvod zrovna zkratoval a který technik za to může a z jakého důvodu. S děním v NASA paralelně sledujeme v nemalé míře také události v Sovětském svazu a z technického hlediska znovu velmi podrobně. V krátké době nám Laser-books servírují knihu s odvážnou notickou v anotaci: Pro čtenáře Andyho Weira. Nutno uznat, že Smrtící Apollo se k této poznámce hodí daleko více než předchozí Plutoshine.

Chris Hadfield ve Smrtícím Apollu nabízí velmi zdařilý historický sci-fi thriller, který sice pro svou technickou podrobnost zřejmě neosloví nováčky v tomto žánru, ale fanoušci kosmonautiky a hard science fiction literatury se s touto knihou ocitnou doslova v nebi.

kolby
17.06.2023 5 z 5

Mr.Hadfield je muž množstva talentov. A píše mu to. Strhujúci dej, zrozumiteľné technické detaily, na "zlých" Rusov si človek už časom zvykol (z pohľadu júesej očakávaný a pochopiteľný štandard). Odporúčanie Andyho Weira na obálke malo váhu. Vychutnal som si do posledného písmenka. Bár by bolo takýchto kníh viac. 100%

encyklopedie
29.05.2023 5 z 5

..todlencto bylo čteníčko pro mne...přesně takové knihy mám tůze rád
..nečekané průsery v kosmu ...nečekané průsery po přistání ...a tak jak v pohádce....všechno dobře dopadlo
100%

Autorovy další knížky

Chris Hadfield
kanadská, 1959
2014  87%Astronautův průvodce životem na Zemi
2023  80%Smrtící Apollo

Kniha Smrtící Apollo je v

Právě čtených1x
Přečtených39x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených2x
Knihotéce62x
Chystám se číst42x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x