Smrt wehrmachtu

Smrt wehrmachtu https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79606/bmid_smrt-wehrmachtu-S42-79606.jpg 5 14 3

Podtitul: Německá válečná tažení v rozhodujícím roce 1942 Americký profesor historie se věnuje německé armádě v roce 1942, který je rokem "obracející směr války," kdy wehrmacht přešel z ofenzivy do defenzivy. Pro Hitlera a německé ozbrojené síly byl rok 1942 bodem obratu ve druhé světové válce, když přetížený, ale stále smrtící wehrmacht zaměnil vynikající vítězství za patové situace a strategické ústupy. V tomto zásadním přehodnocení onoho rozhodujícího roku Citino ukazuje, že příčinou potíží německé armády byla do velké míry posedlost „válkou v pohybu“ - snaha rozdrtit nepřítele v „krátkých a pružných“ taženích jako součást Hitlerova zcela chybného způsobu vedení války. Od zdrcujících taktických vítězství u Kerče a Charkova v květnu až po katastrofální porážky u El Alameinu nabízí text nový objevný pohled na tento rozhodující rok. Citino ukazuje, jak tažení v roce 1942 zapadala do staletí starých válečných prusko-německých postupů a jak nakonec zhatila Hitlerovy expanzionistické ambice. Zkoumá každé větší tažení a bitvu na ruských a severoafrických bojištích, aby zhodnotil, jak se armáda vedená k rychlým a rozhodným vítězstvím vypořádala s tím, když se situace obrátila. Citino také rekonstruuje pohled německých generálů a zachycuje četné nepředvídané události, bez nichž by mohly být výsledky příznivější. Navíc poukazuje na osudnou extrémní agresivitu velitelů, jako byl Erwin Rommel, a posuzuje, jak německý způsob velení a důraz na „nezávislost podřízených velitelů“ trpěl pod kuratelou Hitlera a náčelníka generálního štábu generála Franze Haldera. Rok 1942 znamenal spíš než obrat ve válce zánik velmi starých a tradičních metod klasického „německého způsobu válčení“, jenž nebyl schopen uspět proti složitým problémům dvacátého století. Robert M. Citino je profesorem evropské historie na Eastern Michigan University a autorem sedmi dalších knih, včetně Quest for Decisive Victory: From Stalemate to Blitzkrieg in Europe, 1899-1940, German Way of War: From the Thirty Year's War to the Third Reich nebo Blitzkrieg to Desert Storm: The Evolution of Operational Warfare, jež získala cenu Society for Military History's Distinguished Book a cenu American Historical Association's Paul Birdsall. Citino mistrovsky kombinuje vědecký výzkum s poutavým vyprávěním a jeho pozoruhodné dílo poskytuje neotřelý a objevný pohled na to, jak se ve svém úsilí o světovou nadvládu začala hroutit jedna z nejsilnějších armád v historii. Nakladatelská anotace.... celý text

Literatura faktu Válečné Historie
Vydáno: , Jota
Originální název:

Death of the Wehrmacht: The German Campaigns of 1942 , 2007


více info...

Přidat komentář

markus223
21.08.2021 5 z 5

Vynikající kniha. Pro fandy bojů na východní frontě se jedná o "must have" titul. Je zde výborně a čtivě rozebráno proč byla operace "Blau" neúspěšná. Škoda že nebyla dosud přeložena též pokračování této knihy od stejného autora.

MgrTomášBouzek
18.09.2017 odpad!

Smrt Wehrmachtu je hodně špatná kniha s jedním jediným pozitivem, je v ní zachycen stav sovětských tankových sil v lednu 1942 na 20 000 tancích, což je realistické číslo. Zbytek škoda mluvit.


Targa Dall
28.08.2015 5 z 5

Výborná kniha!
Obsahuje spoustu (po každé kapitole vždy na cca 3-4 strany) bibliografických citací.
K obsahu samotnému: autor detailně a systematicky popisuje úspěchy německých tažení v prvních letech války a analyzuje jejich neúspěchy od r. 1942 dále.

Co jsem si odnesl je, že německá armáda spěchala v evropských bitvách na hlavní město a za sebou zanechávala i poměrně velké "převálcované" jednotky nepřítele, které například v Jugoslávii vytvořili hustou partyzánskou síť.
Naprostým koncem poté bylo tažení v Rusku, jelikož Němci prostě neměli techniku, muže, ani logistiku pro tak obrovské operace. Ruská armáda se také nechala velmi zaskočit v začátku války a její "nástup" nějakou dobu trval. Obdobně to lze vlastně zkonstatoval i v Africe. Poté, co Američané začali zásobovat Brity, tak ani geniální stratég Rommel prostě neměl šanci.

5 hvězd knize!