Smrt Vergilova

Smrt Vergilova https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35856/bmid_smrt-vergilova-k22-35856.jpg 4 11 11

Románový epos rakouského spisovatele (1886–1951), v němž autor na osmnácti hodinách umírání jednoho z největších starověkých básníků snaží se vystihnout podstatu jeho života a díla ve vztahu k palčivým otázkám člověka oné doby a přes ně i k palčivým otázkám člověka doby dnešní (kniha obsahuje téměř sto míst z Vergilových básní, které většinou plynule zapadají do vyprávění). Autor, otřesen zážitky z první i druhé světové války, nalézá zde se nad problémem života a smrti, jedince a společnosti, krásy a poznání a řešit tyto věčné otázky ve smyslu mystického, platónského étosu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Der Tod des Vergil , 1945


více info...

Přidat komentář

Pawlisman
26.12.2023

Tak tady jsem si vzal příliš velký oříšek, odkládám..toto je příliš..staré a rozvláčné a málo říkající..zííív

ArkAngel
24.12.2021 5 z 5

Zpracovaný příběh básníka Vergila je na pomezí klasického románu a knihy s hlubokými mystickými myšlenkami, které mi místy připadaly skoro jako z pera Paula Bruntona. Touhle knihou se rozhodně neprokouše každý, ale pokud se zabýváte tajnými naukami, mystikou nebo vyšší filosofií, mohu vám ji rozhodně doporučit. Broch rozhodně dovede mistrovsky pracovat s jazykem a jeho popisy jsou naprosto fascinující, až jsem se od nich nemohl odtrhnout. Rozdělení pasáží podle živlů je rovněž skvělý nápad, který jenom podtrhuje onu mystickou stránku věci.


holkaslebkou
06.10.2017 4 z 5

Uf! Knihu dočítám téměř dva týdny po jejím otevření, ale musím uznat, že mě opravdu nezklamala...
Samozřejmě, děj se místy trochu táhl (v podstatě se skoro nepohyboval), Vergilovy myšlenky byly rozvinuté až po okraj, ale pokud máte chuť se do něčeho pořádně (jinak to ani nejde, tahle kniha vyžaduje plnou pozornost na každé straně) ponořit, neváhejte.

Estetická (neupřímná?) krása proti ryzímu poznání a pravdě - to je boj, kterému Publius Vergilius Maro čelí v poslední fázi života. Boj o Aeneidu, o hodnoty. Boj o sebe sama.

Petr.c17
11.03.2016 3 z 5

Velmi rozvláčné a popisné vyprávění. Po několika pokusech o přečtení jsem námahu nakonec vzdal, protože pozornost je jako vznášející se pírko a dříve než Vergilius zakotvil na své pouti středozemním mořem, pírko uletělo vždy do oblačných snů.

Matiniela
24.07.2013 5 z 5

Těžká, ale výborná kniha. Velmi mě zaujal Brochův styl.