Smrt ve stříbrné zbroji

Smrt ve stříbrné zbroji https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/123812/bmid_smrt-ve-stribrne-zbroji-y8w-123812.jpg 4 26 11

Dne 29. srpna léta Páně 1526 stojí proti zdrcující přesile turecké armády sultána Sulejmana jen hrstka křesťanů v čele s dvacetiletým mladíčkem, českým a uherským králem Ludvíkem Jagellonským.

Přidat komentář

petrarka72
29.10.2023 4 z 5

Nic závratného, ale číst se to dá a fakta se člověk dozví. A příjemně zajímavé čtení z toho dělá zejména konflikt zkušenosti s mládím (v němž to první vítězí, ale to druhé hájí skutečné hodnoty, byť neuměle), důraz na pozoruhodnou postavu Ludvíkovy ženy Marie a zpráva o kontextu nástupu Habsburků na český trůn.

DuncanIdaho
06.01.2023 5 z 5

Autor zde ve stručnosti převyprávěl příběh krátkého života Ludvíka Jagellonského. A povedlo se mu to. Jsem rád, že jsem knihu přečetl.


čef
18.08.2021 5 z 5

Zajímavý historický román z doby vlády posledního Jagellonce na českém trůnu. Ludvík byl ještě dítě, když ho hodili do vody různých vládních intrik a podivných rodinných vztahů včetně dětského manželství. Pohled na české království trochu jinak, než jsme zvyklí a o to lépe se kniha čte. Chválím téměř do nebe.

hanzmb
02.10.2020 5 z 5

Tahle kniha splňuje ideálně moje představy o českém historickém románu:
1. Má to příběh a gradující závěr
2. Spousta zajímavých historických souvislostí
3. Není to z doby Lucemburků
Co si přát víc.

Finn123
13.12.2016 5 z 5

Velmi dobře napsaný román. Záslužné je i to, že o Ludvíkovi Jagellonském toho moc v literatuře není. Smutný konec je tím ovšem daný,ale příběh je napsán ,aby měl spád a zajímavý děj, takže rozhodně stojí za přečtení.

vincek1
28.10.2016 4 z 5

Příběh na pozadí historických skutečností je dle mého dost stručný, ale i tak se mi kniha líbila.

Mirage-fighter
15.05.2016 5 z 5

Hlavní postavu rozhodně nelze označit jako „hloupého a nesympatického výrostka“. Mladý král se pouze nedokázal vymanit ze silného vlivu lidí, kteří ho obklopovali v jeho bezprostřední blízkosti. Ale ruku na srdce, kdo z nás by to na jeho místě dokázal? Co jsme dělali my, když nám bylo 10? A co jsme věděli o životě, když nám bylo 15? Na knížce se mi líbí, že se dívá jakoby pod povrch a poodhaluje, co se možná skrývalo za Ludvíkovým jednáním a určitými jeho rozhodnutími. Líčí ho jako člověka, který se pral se stejnými pocity jako my, jen v jiném postavení a před 500 lety. Hlavní postavu a její osud je třeba vidět v širších souvislostech, což je díky této knize pro mnohé konečně možné. Kniha je velmi čtivá, místy humorná, ale zároveň poučná a vychází z historických faktů.

Galadwen
10.05.2015 3 z 5

Do knihy se mi dost těžce začítalo, čekala jsem asi něco jiného. Je poměrně popisná a neosobní, s malým množstvím dialogů, a na mnoha místech připomíná spíš popularizační historickou literaturu faktu než román. Zřejmě je to důsledek skutečnosti, že se na vcelku malém rozsahu popisuje relativně dlouhé časové období. Navíc do hlavní postavy mladého krále (dosti hloupý a nesympatický výrostek zcela ovládaný dominantní manželkou a okolím) se mi obtížně vžívalo. A neustálé připomínání symbolu zrádné vody mi připadá poněkud prvoplánovité. Přesto je kniha vcelku zajímavá a čte se rychle.

irousek9
22.04.2015 5 z 5

Hezká kniha,jsem ráda,že se někdo věnoval méně známé historické osobnosti..Ludvíku Jagellonskému.

Dandulka
02.08.2014 5 z 5

Tahle knížka o mladém Ludvíku Jagellonském, který prohrál svou první bitvu a utopil se v močále u Moháče je fakt skvělá. Přečetla jsem ji během jednoho dne. Z hodin dějepisu si pamatujeme jen strohá fakta, ale tady jsou vsazena do krásného příběhu malého chlapce, z e kterého se stává pomalu muž.

cori
14.06.2012 4 z 5

Román popisuje významné kapitoly ze života Ludvíka Jagellonského. Vyprávění začíná v roce 1515, kdy se Ludvík jako devítiletý chlapec plaví do Prešpurku na své zásnuby s Marií Habsburskou. Kniha je směsicí milostného románu, válečného eposu, detektivky (kdo usiluje o Ludvíkův život či je to jen jeho stihoman?) i politické grotesky. Autor věrně popisuje reálie a v textu využívá dobové prameny.