Smrt ve stínu Mao Ce-tunga

Smrt ve stínu Mao Ce-tunga https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87372/mid_smrt-ve-stinu-mao-ce-87372.jpg 4 22 22

Bestseller emigranta z komunistické Číny, v němž se mísí erotika, politika a napětí s úryvky ze staré čínské poezie, podává autentické svědectví o měnící se tváři asijské velmoci. Autor se inspiroval klasiky britského detektivního žánru a vytvořil originální postavu kriminálního inspektora Čchena, zapáleného idealisty, básníka, přítele žen, milovníka dobrého jídla a v neposlední řadě oddaného straníka. Po objevení mrtvoly mladé ženy Kuan, vzorné národní pracovnice, začíná Čchen rozplétat předivo intrik, maskovaných jako zájem strany, ale ve svém důsledku jen směřujících k získání absolutní moci. Před čtenářem defiluje na pozadí Šanghaje, velkoměsta plného protikladů, řada postav inspirovaných soudobou čínskou realitou - ať už je to úspěšná novinářka ve stranických novinách, rafinovaný policista na odpočinku či zvrhlý „buržoazně dekadentní“ syn prominentních funkcionářů. Příběh plný nečekaných zvratů ústí v překvapivé vyvrcholení a s (ne)příjemným mrazením připomíná českému čtenáři doby, které jsou pro něj naštěstí už jen minulostí.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

Death of a Red Heroine , 2000


více info...

Přidat komentář

Ladinek
25.04.2023 4 z 5

Jako detektivka slabší, ale nezvyklé prostředí. A připomínka jak je komunismus hnusný.

Babo
10.08.2021 5 z 5

Skvělá knížka. Všichni,kteří se zajímají o život v démonizované zemi budou spokojeni.
Detektivka je spíš prostředkem ukázat na život v této obrovské zemi , v říši ,která kdysi byla skutečnou kolébkou mnoha vynálezů a pokrokových myšlenek.
Nemyslím tím, že byla skvělá pro život normálních lidí .Rozdíly byly vždy obrovské,ale v okamžiku ,kdy se moci chopil Mao a Rudé gardy, se propadl na to nejhlubší dno.
I když se děj odehrává v roce 1990 ,tedy po krvavých událostech roku 89 , tak se toho v myšlení některých lidí moc nezměnilo.
Strana je stále nejdůležitější a vše se koná ve jménu stranických idejí .
To nebylo až tak překvapivé a zajímavé. Mnohem víc se mi líbil popis života lidí.Naprostý nedostatek bytů,i pro vzornou pracovnici,která musí žít na ubytovně,kde se tísní desítky lidí.
Vaří na chodbách , v malých místnostech se tísní celé rodiny.
Takových drobností je v knize spousta , nemá smysl je vypisovat.Rozhodně to byla pro mě první kniha popisující vpodstatě současnost . I když za těch třicet let se asi hodně změnilo Jen to komunistické myšlení asi hned tak nezmizí.


Aghatte
31.03.2021 5 z 5

Naprostá bomba. Doporučuji přečíst. Není to jen klasická detektivka.
Čína je něco jako jiná galaxie. Vůbec mě neláká, a už vůbec nikdy bych se tam nechtěla ocitnout.
Sice zde píší, "už jsou devadesátá léta", ale některé názory jsou vážně středověk.
Politika obecně, to je tvrdý totáč, bytová politika - katastrofa, přidělování pracovních míst, postavení žen, kontrola porodnosti... Kontrola vlastně všeho a všech. Veřejná telefonní síť, no to je Rakousko-Uhersko hadr... Atd.
Autor píše dobře, dobře se to čte, ač je to samý soudruh. je vidět, že i v něm se pere vrozený - a od mala propagandou masírovaný - rudý komanč se západními názory.
Navíc mám pocit, že bych tam zemřela hlady, pokaždé, když popisuje, co si dali k jídlu a kde, je mi zle :-)
Můj byteček v paneláku a podprůměrný plat je proti tomu výhra v loterii.

Jacck
23.03.2019 5 z 5

Výborná detektivka odehrávající se v 90. letech v Číně. Kromě spousty napětí je ta kniha krásné okénko do života lidí v komunistické Číně. V roce 2004 jsem v Číně strávil půl roku, takže četba ve mně vyvolala spoustu vzpomínek na přelidněná města, exotické vůně a kuchyni, čínské hotely a ubytovny a celou tu krásnou a exotickou zemi. V knize byla zavražděna vzorná stranička a detektiv Čchen se snaží vypátrat vraha. Jenže se ukáže, že vrahem je syn vysoce postaveného straníka, takže se případ zpolitizuje. Takže kromě napínavého detektivního příběhu dostaneme i taková témata jako smysl pro spravedlnost vs loajalita ke straně, čínská média, proměny Číny pod vlivem reforem Denga Xiaopinga, reflexe Kulturní revoluce, a v neposlední řadě taky trochu romance.

bertrand
21.02.2017 4 z 5

Podnětná a přínosná kniha, po dobu čtení uvidíte svět očima čínského člověka (nechtělo se mi psát Číňana), ostatní komentáře vše shnuly dokonale, takže se jen podpisuji.

Ronin Roujin
26.01.2014 4 z 5

Slušná detektivka. Jen mi dělala problém ta čínská jména a příjmení. Kdybych tu knihu četl nahlas, tak ji mám snad věčně poprskanou. Časté citace čínské poezie byly fajn, hodně politiky už méně. Odbočky do doby kulturní revoluce byly děsivé. Proti tomu, co se dělo v Číně byly i naše padesítá léta selanka a woodstock. Občas jsem v knize narazil na slovní spojení nebo výraz, který mi tam neseděl, např. denimová sukně. Myslím, že v češtině je mnohem více zažité slovíčko "džínová". Ale to jsou takové drobné vady na kráse, celkově se mi kniha dost líbila.

valentýna
10.09.2013

Skvělá detektivka se kterou nenásilně vplujeme do problematiky života v Číně.

marlowe
05.02.2013 5 z 5

Myslím, že "Neo1tex" to vyjdářil naprosto trefně.
Tak jen pár slov na doplnění:
"Smrt ve stínu Mao Ce-tunga" byla první u nás vydaná Čchiou Siao-lungova detektivka. V knize se příjemně mísí (jak trefně poznamenává oficiální anotace) „erotika, politika a napětí s úryvky ze staré čínské poezie“ a autor v ní „podává autentické svědectví o měnící se tvářnosti asijské velmoci“. Kriminální inspektor Čchen, „zapálený idealista, básník, přítel žen, milovník dobrého jídla a v neposlední řadě i oddaný straník“ v tomto příběhu vyšetřuje vraždu mladé ženy, vzorné národní pracovnice a přítelkyně syna vysokého stranického funkcionáře…
Kniha byla přeložena do mnoha jazyků, v roce 2001 získala Anthony Award za nejlepší debut a byla označena za jednu z nejzajímavějších asijských detektivek poslední doby.

Neo1tex
25.10.2011 4 z 5

Ač se takhle kniha tváří jako detektivka, mám pocit, že zločin v ní spáchaný je jen dějovou linkou, která čtenáře vede k tomu, o čem kniha opravdu je. Vede nás do komunistické Číny a prostřednictvím zločinu ukazuje, jak svinský státní zřízení to bylo a je.
Na názorných příkladech vcelku obyčejného zločinu a na osudech lidí - těch obyčejných i protekčních spratků - ukazuje, jak nesmyslné bylo "učení" Mao Ce-tunga a jeho následovníků.
Knihu vřele doporučuji všem, co mají rádi dobrou detektivku, ale také těm, které zajímají politické, ale i společenské poměry v Číně nedávné minulosti.

Štítky knihy

Čína detektivní a krimi romány vystěhovalci, emigranti Mao Ce-tung, 1893-1976

Autorovy další knížky

Čchiou Siao-lung
čínská, 1953
2009  83%Smrt ve stínu Mao Ce-tunga
2011  95%Rudý démon