Smrt v týlu nepřítele

Smrt v týlu nepřítele https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/411910/bmid_smrt-v-tylu-nepritele-Xky-411910.jpg 5 4 4

Území Svitavska a Moravskotřebovska začleněné v říjnu 1938 do Německé říše nebylo místem poskytujícím zázemí pro činnost partyzánských oddílů. Dokládají to osudy sovětských desantů Komenský a Ján Majer-Spartakus vysazených na Svitavsku v posledním roce války. Na pronásledování, likvidaci a dopadení výsadkářů nacistickým bezpečnostním aparátem se aktivně podílelo místní německé obyvatelstvo. Smrt v týlu nepřítele nalezli i váleční zajatci a lidé odvlečení sem z území okupovaných nacistickým Německem, kteří byli nasazeni na otrocké práce v továrnách, v zemědělství a dalších odvětvích.... celý text

Přidat komentář

tomsk
03.10.2022 5 z 5

Jediné, co mi na knížce vadí, je špatná čitelnost map v textu. Ale je to jen drobnost. I když se nejednalo o velkou bitvu, ale spíše o jednoměsíční epizodu v závěru války, autorka jde v popisech osudů výsadků do podrobností... Tím je knížka cennější pro toho, kdo se o II. světovou válku zajímá.

Kakho-Oto
02.02.2022 4 z 5

(SPOILER) O protinacistický odboj se intenzivně zajímám, avšak dosud jsem nečetl žádnou monografii od Jitky Gruntové. Publikaci Smrt v týlu nepřítele hodnotím velmi kladně, poněvadž autorka ji napsala na základě studia velkého množství materiálu, v první řadě archiválií. Seskočit na území tzv. Sudet nebylo skutečně tím pravým ořechovým, protože Němci byli nacismu většinou fanaticky nakloněni až do konce války v květnu 1945. Tuto skutečnost Gruntová dokládá v případě Svitavska a Moravskotřebovska, kde byly na konci ledna 1945 a koncem dubna 1945 zlikvidovány dva paravýsadky - jejich členy byli Sověti, Češi, Židé i němečtí antifašisté. O výsadku Komenský (velitel Gustav Schneider) jsem již dříve četl, často se zcela nesprávně označuje jako Olexa Borkaňuk. Druhý výsadek (Majer-Spartakus) mi nebyl dosud vůbec znám - obdobných výsadků bylo na naše území vysazeno ze SSSR spousta, přičemž o řadě z nich se neví téměř nic. V závěru knihy autorka na případech tragických konců uprchlých válečných a jiných zajatců znovu ukazuje, že němečtí obyvatelé Svitavska a Moravskotřebovska byli v drtivé většině stoupenci nacistů, případně byli naprosto pasivní. O případném organizovaném odporu, tj. odboji, zdejších Němců nemohla Gruntová napsat nic jiného než to, že neexistoval.


Akula
25.04.2020 4 z 5

Moc hezky zpracovaná kniha. Dva výsadky, které na samém konci války seskočily na území tzv. sudet. Vztah místních k parašutistům byl úplně jiný než v tzv. protektorátu. Osudy výsadků Komenský a Spartakus byly krátké a bouřlivé. Na knihu jsem narazil víceméně náhodou a byla to šťastná náhoda. Jsem rád že je v knihovně.

Iki1
09.10.2019 5 z 5

Velmi dobře zpracované dva partyzánské výsadky na území bývalých Sudet v okolí Svitav a Moravské Třebové na konci druhé světové války. Autorka vychází z dobových dokumentů a výpovědí, vše doplňuje obrazovým materiálem. Kniha je tedy výborným náhledem na tehdejší život na území obývaném převážně Němci.