Smrt si nevybírá - Dramatické záchranné akce v horách

Smrt si nevybírá - Dramatické záchranné akce v horách https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/178808/smrt-si-nevybira-dramaticke-zachranne-akce-v-horach-178808.jpg 5 14 14

Dramatické pravdivé příběhy, které se odehrály na svazích Vysokých Tater. Dlouholetý náčelník dobrovolného sboru Tatranské horské služby vzpomíná na nejnapínavější záchranné akce horské služby, které někdy skončily šťastně, mnohem více však měly tragickou dohru. Při čtení knihy si každý uvědomí, jak málo stačí k tomu, aby se poklidná tůra změnila v pravé peklo. Mrtvým na památku, živým pro výstrahu! Výstižná charakteristika knihy, která ve 40 skutečných příbězích upozorňuje na nebezpečí hor a poukazuje na příčiny většiny nehod. Autentické svědectví mužů, kteří dennodenně stojí před odvrácenou tváří hor a často s nasazením vlastního života zasahují tam, kde hory tvrdě trestají nerozvážnost či přecenění sil. Obrazová příloha obsahuje unikátní fotografie.... celý text

Přidat komentář

mari.seri
24.01.2024 5 z 5

Kniha přečtená jedním dechem. Měl by si ji přečíst každý, kdo se do hor chystá. Jak už zde bylo psáno vrcholy tam budou i zítra, tak proč vyrážet dnes za hrozného počasí a riskovat.
Sama jsem v horách nejednou natrefila na nevybavené a neznalé turisty (Na hřebenovce v 1830 metrech v tričku, 3/4 legínách. Ten den na hřebenu hodně foukalo, silný nárazový vítr, pocitová teplota tak 5 °C a oni se divili, že je tam zima, když hlásili přece 20 stupňů! No jo, jenže těch 20 bylo v údolí v 900 m.)

nula87
07.06.2023 3 z 5

Jako připomínka toho, že hory, a Tatry zvlášť, neradno podceňovat je to skvělé. Stačí mnohdy málo, a malér je na světě.
Stylem psaní mi to mnohdy ale úplně nesedělo a přišlo dost neučesané.
V každém případě ale díky všem chlapům v červených svetrech, za to co pro nás dělají a riskují.


Albydeeere
05.02.2021 5 z 5

Knihu jsem přečetl na jeden nádech. Autor letitý člen Horské služby v Tatrách popsal v knize 40 zásahů horské služby, u kterých i člověka zamrazí. Autentické fotografie dokreslují příběhy zásahů. Kdo jde do Tater či jakoukoliv túru v horách by měla být tato kniha minimálně ponaučením.

marcyk
19.10.2019 5 z 5

Měla by to být povinná četba pro všechno návštěvníky hor. Jak trefné - nač riskovat, vrchol tam bude i další den.

saruse
01.07.2019 5 z 5

Tatry miluju, tohle je ovšem drsné. Na většinu těch míst jsme taky šplhali za různých podmínek - v mlze, na sněhovém poprašku nebo námraze, s dětmi, v blížící se bouřce... prostě zatím můžu jen do nebe děkovat, že se nám nehody nebo dokonce neštěstí vyhnula. A do dalších návštěv Tater lépe připraveni, s větší pokorou a pozorností. A s velkým poděkováním záchranářům Horské služby!!!

Rade
20.10.2017 4 z 5

Plusy:
- Zásahy Horské služby popsané záchranářem Horské služby; asi i proto stručné, bez zbytečné omáčky, autentické, psané s láskou k horám.
- Prostředí Vysokých Tater; spolu s Krkonošemi moje nejmilejší hory, velkou část popisovaných míst znám. Knihu jsem četla s podrobnou mapou a vzpomínkami na vlastní (dávné) vysokohorské túry.

Nejsem si jistá, zda je etické zveřejňovat fotografie tragicky zahynulých, a malinké minus za poněkud přeplácanou obálku (vydání z r. 2004).

Štítky knihy

Horská služba

Autorovy další knížky

Jaroslav Švorc
slovenská, 1953
2004  93%Smrt si nevybírá - Dramatické záchranné akce v horách
1991  90%Spod krošne veselo i vážne
2015  %Preteky vysokohorských nosičov