Smrt přichází oknem

Smrt přichází oknem https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/133694/mid_smrt-prichazi-oknem-ilu-133694.jpg 5 26 7

Šest detektivních povídek (Rex Stout, Smrt přichází oknem; Raymond Chandler, Král v žlutém hávu, Zlaté rybičky; Ellery Queen, Africký cestovatel, Tři chromí muži; Richard S. Prather, Finta) čtyř předních amerických autorů. Výbor sestavil, ediční poznámku a literární informace o autorech napsal František Jungwirth.

Přidat komentář

Vlk222
22.03.2024 4 z 5

Povídky jsou velmi vyrovnané kvalitou a správnou dávkou napětí. Čtení má spád a švih.

Janadvorackova
20.01.2024 3 z 5

Tajemný, mírně napínavý žánrový průměr.


Česneksmedem
30.04.2023 5 z 5

Tahle kniha je jako letní luční kytice. Pro někoho možná nudná, neboť ona, on, oň, one, onu...(podle toho, kým se cítíme být) uznávají a milují pouze orchideje či růže. Pro někoho je naopak nádherná, protože dokládá, jak je ta naše příroda rozmanitá. A to je i můj přenesený pohled z kytice na tento soubor detektivních povídek.

milary
07.03.2021 4 z 5

Moje pořadí? Stout, R. S. Prather, Chandler, Queen. Někdy může být chabá paměť i výhodou :); já si ze dřívějška vybavila pouze Chandlerovy Zlaté rybičky. Ale většinu povídek jsem asi opravdu nečetla. Celý výběr poskytl zajímavá srovnání, krátké formáty tomu napomohly. Líbilo se mi to.

kap66
04.01.2021 4 z 5

Stoutova povídka dala název celé knížce - a právem; je vtipná, má šmrnc a je navíc perfektně přeložená (Milan Stuchlík). Volba slov mi vysloveně dělala dobře:
„Jeho lesklá lebka vybíhala nahoře skoro do špičky a vévodila krajině. Detaily jako oči, nos a brada se vedle ní doslova ztrácely. Když jste si jich chtěli všimnout, museli jste se opravdu soustředit.“
„Měl hluboký baryton a krmil ho spoustou vzduchu.“
„Pozval mě dál, postrčil mě do obývacího pokoje zaneřáděného citlivou ženskou rukou, ...“
Kratší formát, dobrý případ a Nero Wolfe s Archiem k sobě bezvadně pasují.
Chandler je zastoupen dvěma povídkami, z nichž překvapivě ta nemarlowovská se mi líbila mnohem víc. Steve Grayce (vyhozený hotelový detektiv, pak soukromé očko) má být předskokan Phila Marlowa – ano, Chandler na to šel dobře a už měl jasno. Menší výhrady mám k překladu – Heda Kovályová se nebála skloňovat Steva, ale Jakea a další ponechávala umíněně v 1. pádě.
Povídky Elleryho Queena jsou malé případy, spíš hříčky, mile naivní, s průhlednými charaktery. (Čtěte je rychle, než je skartují kvůli "barevným služebným".)
A poslední je ten, kvůli kterému jsem si soubor vyhledala. Zatímco Stoutem bych si mohla vydláždit pokoj (a je to dobře!), Pratherem bych tak leda podložila nohu u stolu. Přitom jeho Shell Scott, to je napětí, zábava a velká nadsázka. Na povídku Finta vyšlo jen pár stránek, ale měla švih i švihlost, jak to mám ráda.
Sbírka je stará jako já (přesně), ale o dost svěžejší. Bohužel. Teda - bohudík. Pro vás.

kokrokr
18.09.2020 4 z 5

Velmi kvalitní výběr krimi povídek od autorů americké drsné školy.

coquus
16.10.2017 4 z 5

Nejsem sice detektivkový typ, ale tyhle povídky se mně docela líbily. Od žádného z uvedených autorů jsem totiž dosud nic nečetl, proto jsem uvítal možnost od každého z nich něco ochutnat. Jsou zde jak příběhy, kde se zápletka řeší čistou logikou, tak i případy, jejichž vyřešení se neobejde bez několika výstřelů či ran pěstí. Zároveň je potěšující, že kvalita jednotlivých povídek je dost vyrovnaná.

Část díla

všech 6 částí díla

Autoři knihy

František Jungwirth
česká, 1920 - 1997
Rex Stout
americká, 1886 - 1975
Raymond Chandler
americká, 1888 - 1959
Ellery Queen
americká, 1905 - 1982
Richard S. Prather
americká, 1921 - 2007