Sluneční hodiny

Sluneční hodiny https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510097/bmid_slunecni-hodiny-V6C-510097.jpg 4 27 10

Román, který začíná i končí těžko vysvětlitelným úmrtím a v němž se projevuje autorčin někdy až zlomyslný smysl pro humor, tak typický pro její sbírku povídek Loterie. Rodina Halloranových žije v Halloranském sídle, postaveném otcem tetičky Fanny. Jeho duch se však jedné noci zjeví s oznámením, že nastává konec světa a ušetřeni budou právě jen obyvatelé sídla. Jenomže před nedávnem zemřel hlavní dědic Lionel Halloran -- a jeho matka Orianna se rozhodla všechny příbuzné z domu vystrnadit…... celý text

Literatura světová Horory Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Sundial , 1958


více info...

Přidat komentář

Vesper001
19.01.2024 4 z 5

Pokud bych tuto knihu měla k něčemu přirovnat, tak ke snu. Ne zlému, ne dobrému, prostě takovému běžnému snu, co se vám v noci zdá. Snu, kde se vyskytují postavy, prostředí a situace, ale jak to ve snech bývá, všechno je nějak divné, žádné zákony a omezení neplatí a nejste si vůbec ničím jisti. A stejně jako jde těžko převyprávět, co se vám zdálo, tak je těžké popsat a hodnotit Sluneční hodiny.

eraserhead
16.11.2023 5 z 5

No páni V podstatě sociální, weird, psychologické, předapokalyptické horrorové drama. Sociální proto, že je silně, v některých místech až groteskně karikaturní satirou tepající do nešvarů (nejen své) doby. Přesně tak, jak to Jackson skvěle a výstižně uměla. Weird, protože svým způsobem je to opravdu divný román. V tom příjemném a lehce mrazivém smyslu. Psychologické, protože snad ještě více, než v Domě na kopci, se proniká do charakterů postav a mezilidských a společenských vztahů. Hodně prostoru dostávají také (skvěle) filosofující pasáže. Předapokalyptické, protože zápletka skvěle vychází z toho, že postavy věří pofidérnímu varování, že skončí svět tak, jak je dosud znám, a zachrání se jen ti, kdo budou v určitém domě a podle této víry jednají. Horrorové, protože stejně jako z jiných autorčiných příběhů, i z tohoto zvláštně a nepříjemně mrazí, obsahuje hned několik horrorových pasáží (hamletovská duchařská pasáž, opravdu mrazivá scéna v mlze), ale hlavně, ryzí a nekompromisní horror, protože se v příběhu pálí knihy. Drama, protože z výše řečeného je doufám jasné, že jde o zajímavé a poutavé drama.


vnimat_Krasu
02.10.2023 4 z 5

Shirley Jackson je pro mě totální naplnění definice "love it or hate it" autorky. V podstatě si neumím představit, že její knížky někdo jen tak nezaujatě přelouská, nalepí k nim tady trojku a půjde dál. Její styl vás buď dostane nebo irituje. Nic mezi tím. Ale jakože absolutně nic. Stejně jako DŮM NA KOPCI: není to spotřební horor ze strašidelnýho domu. Není. Mrkněte se jinam, pokud po něm prahnete. Tohle je tísnivý vyprávění s absolutně rozpoznatelným rukopisem, který nejde na ruku čtenáři. SLUNEČNÍ HODINY jsou navíc tím míň proniknutelným dílem od Jacksonový. Nezačínejte s ním. Kupte si povídkovou LOTERII. Na kratším formátu rozeznáte, jestli vás svojský genius loci autorky přiková k papíru nebo ne. SLUNEČNÍ HODINY, plný nesnesitelnosti a sarkasmu, totiž do svýho světla pustí jen ty nejzapálenější. A je mi výsadou, že se mezi ně řadím.

Janamed
26.09.2023 4 z 5

Pokud jste fanoušky Domu na kopci, tak i nyní zjistíte, ze autorčin rukopis je nezaměnitelný. Přichází vskutku s kvalitním, sarkastickým příběhem, který nevyniká přílišnými dramatickými zvraty, ale tajemnými intrikami postupně gradujícími v určitý druh šílenství směrujícímu k latentní oligarchii(?). A já jsem díky tomuto cynicky apokalyptickému příběhu s nesympatickými protagonisty vlastně sympaticky strávila dvě tři odpoledne. Pokud se však chcete bát, nebo hledáte po obsahově stránce něco složitějšího, raději sáhnete po něčem jiném. Naopak, pokud se spokojíte s mírnou formou duchařiny, která rozhodně neděsí, spoustou dialogů s pořádnou dávkou sarkasmus a černého humoru a koncem, který je opravdu koncem na prd :-), s touto Shirley nešlápnete vedle.

Dominik_13
21.07.2023 5 z 5

Přijetí této knihy do značné míry závisí na vašem očekávání: jestli vás láká především škatulka "horor", budete strašně zklamaní, protože i přes pár hlasů ze záhrobí se zde nic duchařského a strašidelného nepřihodí. Pokud prahnete po silném ději s uspokojivou katarzí, taky se obraťte po jiném titulu. Ale jestli máte slabost pro brilantní dlouhé dialogy překypující cynismem, sarkasmem a černým humorem, dlouho byste hledali lepší knihu.

Finn69
19.07.2023 5 z 5

Tak tohle jsem absolutně nečekal, vždyť to Halloranské sídlo bylo skoro jako Gormenghast a ty prapodivné figurky v něm to jen zdůraznily. Tedy až na to, že tady byste jakoukoliv sympatickou postavu hledali marně, celé to osazenstvo muselo lézt na nervy i autorce. Možná právě proto je tam ten humor černý jako noc, opravdu až zlomyslný, jak se píše v anotaci.
Shirley mě opět dostala, klobouk dolů.

Katania
17.05.2023 4 z 5

Je těžké určit žánr tenhle knihy. Každopádně cynismus a černý humor mě opravdu bavil. V podstatě se v knize asi ani nic neděje, ale je prostě parádně čtivá.

Tydvik
27.03.2023 5 z 5

Cynismus, černý humor, ty nejúžasnější dialogy, jaké jsem měla čest poslední dobou číst, sarkasmus - to vše najdete v tomto dozajista metaforickém dílku o hrstce "vyvolených" tam za zdí.
Shirley, tys musela být čarodějnice...

Aykiru
15.03.2023 4 z 5

V tom, jak udělat ze čtenáře blázna by si mohly obě dvě mé nejoblíbenější autorky podat ruce, neboť jsou obě stejně (a každá trošku jinak) zlomyslné a prohnané. A zatímco Flannery O´Connorová je ten typ, u kterého je Vám jasné, že něco nehraje od začátku, Shirley Jackson se jen tajuplně usmívá, aby na Vás na závěr udělala dlouhý nos. A to, že to u této knihy opravdu udělá.
Psychologie? Spousta. Vykreslení hlavních postav? Výborné. Dialogy absurdní a absolutně lidské. Ale co je absurdita, která končí v půli? Není o to více absurdní? A může být lidské konání opravdu někdy nazváno absurdním, když je v podstatě absurdní neustále?
To a ještě více mě napadá, zatímco Jakson s pobaveným úsměvem zašlapává má očekávání a představy o konci do země, jen abych se mohla cítit no absurdně. A ještě navíc ji tleskat ve stoje, i přestože mi neposkytla jedinou odpověď nebo ano?
(jen malá vsuvka na závěr jsem jediná komu kniha svou atmosférou připomínala Betonovou zahradu bez toho, co většina světa nazývá nechutným?)

Mona-Lisa
27.02.2023 4 z 5

Jeden starý dům, zvláštní rodina, ještě zvláštnější dialogy a přichází konec světa.
Nebo ne?
S Shirley nikdy nevíte na čem jste. Stejně jako v její knize Dům na kopci.
Komu můžete věřit?
Nepřináší žádné jistoty a nejspíš na konci dojdete s nezodpovězenými otázkami.
Miluju ji díky podivným/nesympatickým postavám, dobovému jazyku a konverzacím vyhnaným do absurdna. Je to jako sledovat v přímém přenosu hororovou grotesku.
Ta jízlivost v kombinaci s dlouhými větami plných přechodníků asi není pro každého.
V dnešní popularitě přímočarých “domů” Darcy Coates, kde vás nemá co překvapit a opakuje se vzorec.
Tady nevíte na čem jste, v jakém žánru jste, i když rovnou říkám, že hororových prvků je tu míň a nedá se to označit za čistokrevný horor, spíš gotický román.
Ve výsledku je to na tobě: jestli budeš kroutit hlavou, že je to až moc, nebo přistoupíš na její hru a užiješ si dialogy, při jejiž černosti a kousavosti sebou budeš cukat.
Já si volím u ní vždy to druhé. Je jiná, provokuje formou, postavami, posouvá dál hranice normálnosti.