Slovník literární teorie

Slovník literární teorie https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78736/bmid_slovnik-literarni-teorie-QJF-78736.jpg 5 10 3

Slovník zpracoval Ústav pro českou a světovou literaturu ČSAV v Praze a v Brně. Redigoval Štěpán Vlašín. Jedná se o jediný slovník literární teorie, který v češtině dosud vyšel, a jak už název napovídá, jde o souhr všech literárních pojmů, které v literatuře existují. Jde o ideálního průvodce světem literatury, kde se můžeme dovědět jak který literární směr vznikl, co který pojem znamená, a neměl by patrně chybět v žádné knihovně zájemce o literaturu.... celý text

Přidat komentář

Snoopi
16.06.2023 5 z 5

Opravdu neocenitelná publikace. Jedná se o první český pokus o souhrnné poučení v otázkách poetiky, versologie, teorie prózy i dramatu ve formě lexikonu. Mimochodem - velmi zdařilý pokus. Autor se opírá o "Poetiku" Josefa Hrabáka. Kniha je určena nejen vysokoškolským studentům a redaktorům, ale i pedagogům na středních školách. Je koncipována spíše pro maturanty, kteří již získali určitý přehled, neboť její pročítání klade na čtenáře vyšší nároky. Pro zajímavost přidávám, že týž kolektiv připravil i příručku "Slovník literárních směrů a skupin".
Kniha má několik částí, hesla jsou přehledně řazena - a umně nás provede světem literárněvědných pojmů, které jsou zde skvěle vysvětleny.
Jediné, co se jí bohužel vytknout musí, je značná poplatnost době vzniku. Co bychom ovšem v období hluboké normalizace od autorů chtěli - vzhledem k preciznosti zpracování daných témat tuto "menší vadu na kráse" velkoryse odpouštím a vzdávám hold všem, kteří se na přípravě knihy podíleli :-) Abychom však tak rychle nezapomínali, jak můžeme danou optikou vnímání určité doby naprosto zásadně pokřivit realitu, uvádím pár příkladů. Dnes se nad těmi floskulemi asi jen pousmějeme, ale mnohé z nás jistě zamrazí.

"/MIMESIS/ - mimetické chápání umění je příznačné pro pokrokovou fázi buržoazního myšlení, především pro klasicistické umění, jež nazíralo umělecká díla jako věrné zobrazení statického modelu v přírodě."
"/CLARTÉ/ - výchozí revoluční myšlenka - boj proti imperialistické válce, přestavba společnosti na socialistických základech a úsilí vybudovat novou kulturu, literaturu a nové umění - se setkala s mezinárodním ohlasem. Cíli Clarté, založit 'internacionálu myšlení', která by propagovala marxistickou ideologii v širokých kruzích inteligence, sloužil stejnojmenný časopis."

Kabuky
09.06.2023 5 z 5

Stále výborná publikace.


los
21.11.2018 5 z 5

vynikající, stále neocenitelná pomůcka bohemisty

Štítky knihy

o literatuře

Autorovy další knížky

Štěpán Vlašín
česká, 1923 - 2012
1977  98%Slovník literární teorie
1983  87%Slovník literárních směrů a skupin
1988  60%Kniha o Čapkovi
1979  0%Bedřich Václavek
1972  80%Jiří Mahen

Kniha Slovník literární teorie je v

Právě čtených1x
Přečtených14x
Doporučených3x
Knihotéce22x
Chystám se číst5x
Chci si koupit1x