Slovenský kras

Slovenský kras https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373526/bmid_slovensky-kras-cyh-373526.JPG 3 1 1

Chránená krajinná oblasť-biosférická rezervácia Slovenský kras sa nachádza v juhozápadnej časti východného Slovenska. Kapitoly: Príroda-Poloha a rozloha, Geologická stavba, Povrch, Klimatické pomery, Povrchové vody, Pôdy, Vývoj prírody v najmladšej geologickej minulosti, Rastlinstvo, Živočíšstvo, Kras chránenej krajinnej oblasti. Človek a príroda-Osídlenie územia v praveku, Súčasný stav a perspektívy urbanizácie, Využívanie nerastných surovín, Priemysel, energetika a doprava, Lesy a lesné hospodárstvo, Poľnohospodárstvo, Poľovníctvo, Rybárstvo, Turistika a rekreácia, Pamiatky architektúry, výtvarného umenia a ľudového staviteľstva. Ochrana prírody-Vývoj ochrany územia a vyhlásenie chránenej krajinnej oblasti, Priestorová a funkčná diferenciácia územia, Ochrana neživej prírody, rastlinstva, živočíšstva, krasového reliéfu, Osobitne chránené územia.... celý text

Přidat komentář

David81
08.05.2024 3 z 5

Suchopárná knížka, která nevzbuzuje v člověku o Slovenský kras větší zájem. Multidisciplinární schéma má jednu vadu – díky tomu, že jednotlivé části píše několik autorů, se tu opakuje spousta informací v různé kvalitě. Například rostlinstvo je tu na jednom místě vyjmenováno několikastránkovým soupisem latinských názvů, aby se pak jinde opět probíralo v kapitole ochrany přírody, a pak se její část zase objeví v kapitolách věnujících se lesnictví a zemědělství. Na tak rozsáhlou publikaci je tu krasovým jevům věnováno minimum prostoru. O činnosti slovenských i českých jeskyňářů tu není skoro žádná zmínka. Jádro publikace se týká popisu stavu krajiny v době vydání, které ale po třiceti letech dávno není aktuální. Číst neplatné přehledy druhového složení lesů, zastoupení pěstovaných plodin, soupisy výrobních podniků atd. není opravdu nic, co by o Slovenský kras dnes vzbudilo větší zájem. Minimum fotografií tento dojem posiluje.
Kapitoly Geologie, Podzemní vody a Osídlení území v pravěku byly jediné, které ve mně vzbudily pozornost. Knížku jsem si přečetl před plánovanou návštěvou Slovenského krasu. Zajímavější informace jsem se ale dozvěděl z místních informačních tabulí.

Autoři knihy