Slovenské pohádky a pověsti II.

Slovenské pohádky a pověsti II. https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78942/slovenske-pohadky-a--78942.jpg 5 6 2

Výbor devětadvaceti (plus jiné varianty čtyř pohádek) slovenských pohádek a pověstí, jež Božena Němcová původně sebrala a vydala v pěti svazcích v roce 1858.

Přidat komentář

WEIL
11.08.2011 4 z 5

Božena Němcová se ráda potulovala po Slovensku a zaujala jí řeč, která je tak blízká té české a jednotlivá nářečí, kterých se nemohla nabažit. Přitom nasbírala hodně pohádek i na Slovensku. Je o tom i moc hezký film.

eraserhead
16.07.2011 5 z 5

Výborná sbírka, na níž oceňuji hlavně to, že se Němcová snažila co nejvíce ponechat a vystihnout původní jazyk, nad čímž jsem hodně chrochtal blahem (i když při čtení nahlas synovi na dobrou noc to nebylo moc příjemné). Tu krásu jazyka odhaluje asi i fakt, že nás se ženou jedna verze Dlouhého, Širokého a Bystrozrakého na pár minut odrovnala a hurónský záchvat smíchu přerušil naše čtení. Ono asi nikdo nečeká, že v pohádce narazí na toto: "Veru smo chlapi, ale je Mrdofús večší chlap, lebo on vytrhně buk aj s koreňom, a keď mrdně ľavým fúsem, urobí sa hyň, a keď mrdně pravým fúsem, urobí sa ľad!" Skvělé pohádky a lidové příběhy, někdy překvapivě až moc drsné a morbidní, mnohé naprosto neznámé, jiné známé ale v jiných verzích (zlatovláska, pták ohnivák, dlouhý široký a bystrozraký).