Slova, pojmy, situace

Slova, pojmy, situace https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/211840/bmid_slova-pojmy-situace-2Ho-211840.jpg 4 84 9

Pátý svazek esejů se jmenuje Slova, pojmy, situace. Autor píše na záložce: „Umění románu, jehož dějiny započaly velkým Rabelaisovým dílem na počátku 16. století, doprovází až dodneška Evropu a její konkrétní život. Tato malá knížka nemá nic společného s nějakým vědeckým povídáním. Je složena z různých krátkých zamyšlení nad lidskými situacemi, tak jak jsem se o to snažil já sám (první část Slova), ale zejména umění románu během celých svých dějin (druhá a třetí část: Pojmy a Situace).“ SLOVA jsou autorova definitivní česká verze šesté části knihy L‘art du roman (Umění románu). POJMY obsahují autorův český překlad páté části knihy Le rideau (Opona), kde vyšly pod názvem L’esthétique et l’existence (Estetika a existence). SITUACE tvoří texty druhé části knihy Une rencontre (Setkání) s názvem Romans, sondes existentielles (Romány, existenciální sondy).... celý text

Přidat komentář

Kabuky
12.06.2022 5 z 5

Zajímavé

jejda.majda
07.05.2022 4 z 5

Kundera je mým oblíbeným autorem, mám rada jeho styl psaní i přemýšlení. Slova, pojmy, situace se mi ze všech jeho krátkých knih esejů zatím líbily úplně nejvíc.


mahdal
29.12.2020 4 z 5

Čas od času Kunderu zkouším, není to "odpočinkové" čtení, dokonce ani tato útlá knížečka nepřináší "instantní potěšení". Je třeba čekat, je třeba vyčkat momentu, kdy vepsaná slova k nám promluví. I proto si myslím, že Kunderovy knihy je potřeba číst s odstupem, ale soustavně! Neboť není možné, aby člověk pojmul všechny vyřčené myšlenky najednou. Každý si zde musí najít to, co ho osloví, jaká slova k němu promluví. Jazyk (a porozumění) se však učíme celý život...

dedliipf
03.02.2019 4 z 5

Bylo by nesprávné nechat se zlákat krátkostí knihy a pokusit se ji přečíst v rychlosti a najednou. Nabízí zastavení, ve kterém je krásné chvíli setrvat.

Vidím to tak: Kundera nám nabízí nahlédnout do jeho světa. Spisovatel zkoumá svět, situace a charaktery přes knihy - své i cizí. V textech nám ukazuje, jak na to, pokud se chceme připojit. Po dočtení to už zvládneme sami. Získali jsme nástroj, jak vidět svět z dalších hledisek (to je vždy cenné).

Nejoblíbenější slova: Litanie (Opakování), Transparence

Chesterton
30.03.2018 2 z 5

Od skici k dílu jde se po kolenou. Nemohu zapomenout tento verš Vladimíra Holana.

Já naopak doufám, že mne tato útlá kniha naladí na myšlení autora a na druhý pokus pomůže začíst se do Nesnesitelné lehkosti bytí :)
P.S. Nestalo se :o)

amaenium
04.08.2017 4 z 5

Slova jsou skvělým nápadem a dodatkem k románům pana Kundery, Pojmy podle mě byli zajímavou vložkou a Situace mě nejvíce oslovily svojí jedinečností a momenty jimi zachycenými.

mamadli1922
05.01.2016 5 z 5

Není co dodat, prostě unikátní možnost nahlédnout do hlavy jedné z největších osobností české kultury. Jeho náhledy na umění románu i prosté lidské situace jsou unikátní a vydají za deset učebnic tvůrčího psaní. A jeho úvaha o Evropě a evropských hodnotách je až mrazivě vystihující.

puml
10.05.2015 5 z 5

Vynikající eseje - zamyšlení. Část s názvem Slova je slabší, ale Pojmy a Situace jsou ukázkou mistrovství v přesném formulování myšlenek a v kompozici. Především pak zamyšlení nad několika romány v závěrečné části Situace je velmi hutné a inspirativní. Doporučuji.

Citace: "A já si říkám: není to, čemu říkáme biografie, právě jen toto? Umělá logika vnucená nesouvislému sledu obrazů?"

NEGR
26.01.2015 5 z 5

Často trefné definice, celkově však značně subjektivní pohled - mnohdy spíše postoje než názory snažící se o objektivitu. Autor dokazuje velký přehled o svém dvorku, jeho myšlení je pronikavé, vyjadřuje se stručně a k věci.
Že "rewriting" je duchem doby - jak pravdivé!
Jsem obohacen o slovo agelast (=ten, který se neumí smát), ocenil jsem všechny možné narážky na Joyce, Kafku, Sterna, Cervantesa, Lautréamonta atd.
A myšlenka "světa smíchu bez humoru" vlastně popisuje stav brave-new-worldovského světa, k němuž se v jistých aspektech blížíme.
Kniha, ke které je dobré se vracet.

Štítky knihy

eseje

Autorovy další knížky

Milan Kundera
česká, 1929 - 2023
2006  87%Nesnesitelná lehkost bytí
1969  84%Žert
1970  83%Směšné lásky
1979  87%Život je jinde
1993  89%Nesmrtelnost

Kniha Slova, pojmy, situace je v

Právě čtených4x
Přečtených116x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených3x
Knihotéce44x
Chystám se číst40x
Chci si koupit15x