Slezský román

Slezský román https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84765/slezsky-roman-84765.jpg 3 42 13

Mladý intelektuál Martin Klučka pochází z Hlučínska, ale žije v Praze, kde vystudoval dějiny umění a pokračuje v doktorandském studiu. Jeho život nemá pevné kontury. Přestože se v Praze cítí osamocený a vykořeněný, návrat do rodného kraje je pro něj nepředstavitelný. Do jisté míry se za svůj slezský původ i stydí. Podvědomě je však přitahován právě rozporuplnou německo-českou národností a pohnutou válečnou historií této části Slezska. Ve své disertační práci se zabývá architekturou nacistického Německa a jeho zájem mu přivede do cesty tajemnou dívku Martinu Lípovou. Právě ona jej nakonec přesvědčí, aby se věnoval postavě Hanse Kamlera, hlavního architekta Heinricha Himmlera. Ví se o něm pouze to, že na konci války pobýval v Praze, pak jeho stopy mizí. Pátrání po jeho dalších osudech následně přivádí mladou dvojici do mnoha dobrodružných situací. Vedle této dějové linie se pak odvíjí monolog samotného Kamlera, v němž rekonstruuje svůj život a noří se do úvah o své práci, násilí a smrti. Tyto dvě roviny jsou zarámovány příběhem Martinova otce Waltera Klučky, který na začátku 90. let cestuje za prací do Německa. Všechny tři linie se nakonec protnou v malé slezské vesnici Ludgeřovice, kde se obnovuje hřbitov vojáků padlých ve službách wehrmachtu. Za dramatickým dějem románu vyvstávají hlubší souvislosti a otázky národní identity dnešních Slezanů. Petr Čichoň odhaluje rozporuplnou minulost tohoto pozoruhodného kraje. ... celý text

Přidat komentář

Abroš
21.06.2022 4 z 5

Další střípek do mozaiky soužití Čechů s Němci.Tentokrát na "Prajzske".Čtivý příběh od kterého se nedá odtrhnout,aspoň já jsem nemohl.Za jedinou slabší pasáž považuji návštěvu Mexika.Jinak dobré

hromes
27.12.2021 3 z 5

U této knihy je všechno napůl, resp. nic není dotažené do konce: název, několik vyprávěcích rovin i historické pátrání. Samotný text se čte dobře, autorův styl nepostrádá odpich, ale k úplné přesvědčivosti to nestačí.


druzickaster
04.10.2021 3 z 5

Opět jako u Lanovky..., místní příběh i nářečí v pohodě, práce v Německu a Praha, nemám výhrady, ale ta Americká zápletka , to tam prostě nepatří, naprosto zbytečné a ubírá to knize autentičnosti. Škoda.

KarolKula
08.05.2019 1 z 5

Zacala bych asi takto: cte se to dobre, ale je to dobre cteni? Pochazim z Bohumina, o nemz mimochodem byla zminka, tzv. ponašymu, se u nas v rodine bezne pouziva, rozumim, ale nemluvim. Jazyk romanu, linie rodina Kluckova a pratele, je priserny, jsem na to dost hakliva, takze me to vyvadelo z miry. vykresleni Ostravy 90.let, je pro me stejne, jako Ostrava ve 21.stoleti - nebezpeci prichazi od Romu a bezdomovcu, tohle je uz snad taky urban-legend, ne? Roman mi pripadne jako jakysi prvni nacrt romanu, ktery teprve vznikne, jakysi pokus o vypraveni cehosi z blizke formujici historie, ktera se prolina v soucasnosti. Vzniklo ale neco velice prvoplanoveho, sucheho, nuceneho s nastinem detektivky a zaroven hloubkoveho popisu prociteni emoci dvou mladych lidi, ktere spojuje stin nacistickeho architekta. Kazdopadne, nazvu to: romanovy vyrez Kammler,pusobil zcela nenucene - zajimavy, chytlavy. Hodnotim kladne, ze je na prebalu knihy zpodobnen rodokmen Kammlerovy rodiny, jinak bychom se vlastne nedozvedeli, proc Martina vyhledala Martina (oh my gods), a mysleli bychom na souhru zivotnich nahod, ktere hraly do karet nasemu hlavnimu hrdinovi. (Pokud mi teda neco neuniklo.) Nebo by to mozna bylo vsechno jinak, kdyby tam ten rodokmen nebyl. Bylo to vsechno jinak?

kilometr
24.05.2016 3 z 5

Walter!Poč hef!Walter právě dopíjí osmé pivo.Němožu,mam tu ještě robotu!Walter!Honem!Topim!Nětup a poč!Co sa robi?Walter!Ty zas moc topiš!Zatopil jsem,až mame fajně....Kaj maš galaty?!Horko,ni....Ježišmarja!Jako oddechovka a změna vcelku slušná kniha.65%.

petr7416
06.04.2016

Je to taková srdcovka. Člověk to čte, protože to pracuje s něčím, co je mu blízké, ale na druhé straně je to zasazené do tak nevěrohodného příběhu a zápletky ...

Lori_S
09.01.2016 3 z 5

Mňo, dávám rozpačité tři hvězdy. Tohle je naprosto výborné téma, se kterým se u nás prakticky nepracuje. Kniha je prvních cca 180 stran velmi dobrá, člověk čte jednu stránku za druhou, protože jej to vtáhne, jenže pak nastane zvrat a celé se to změní v jakousi podivnou capinu. Krom toho mi to přišlo jakoby nedokončené, takže zklamání, že ani na konci se některé věci nedozvíme.

ber-tram
15.12.2015 2 z 5

A jéje, další literární »naděje«, nedivil bych se, kdyby oceněná (samoúčelné ceny se totiž dají vymyslet pro cokoliv). Kdybych tušil, že mě letos čeká ještě Sichingerův Cukrový klaun, založil bych sekci píšících zoufalců, kteří jakž takž zvládnou práci s jazykem, leč vyprávění ukočírovat nesvedou, notabene aby ho dokázali invenčně vypointovat. 12/15

Pišingr
21.04.2014 3 z 5

Kniha byla rozporuplně přijímána kritikou - vytýká se jí hlavně absence reflektování holocaustu.

hanoule
10.07.2013 4 z 5

výborná kniha, kterou by měl přečíst každý moravoslezan

bookcase
04.06.2013 4 z 5

Souhlas s předchozími komentáři. Ta zápletka mi tam neseděla, jinak velmi čtivá výpověď o česko německých vztazích.

Yorika
23.05.2013 3 z 5

Příběh o ,,Prajzácích " ,Slezsku a pohnuté minulosti, kteroužto tento kraj oplývá.I když příběh není jen o Slezsku.Možná kdyby se autor držel jen příběhu Slezáků a neodbočoval do jiných vod, kniha by vyzněla lépe..Detektivní zápletka je těžko uvěřitelná a konec knihy se mi zdá hodně přitažený za vlasy.A vím o čem mluvím.Sama z tohoto kraje pocházím.

simonabr
23.08.2012 4 z 5

Zajímavý příběh ze Slezska a další pohled na česko-německé vztahy, kdy se děj odehrál v současnosti a zároveň se do něj prolínal příběh nacistického pohlavára z 2. světové války, jen mi někdy dělalo problémy to jejich nářečí, ale postupem čtení se do toho člověk dostal.

Autorovy další knížky

Petr Čichoň
česká, 1969
2020  64%Lanovka nad Landekem
2011  63%Slezský román
2006  100%Pruské balady
1993  90%Chilia
1998  80%Villa diabolica

Kniha Slezský román je v

Přečtených50x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce16x
Chystám se číst17x
Chci si koupit4x