Slečny z Provance

Slečny z Provance https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46754/bmid_slecny-z-provance-MRa-46754.jpg 2 9 2

Vylíčení výjimečných osudů čtyř sester, žijících v neklidném XIII. století křižáckých válek, intrik a spiknutí, ale i dvorské lásky. Hrabě Raimon Bérenger učinil z Provence díky své odvaze svrchované hrabství. Neměl dědice, a tak obratně provdal své čtyři dcery, Marguerite za Ludvíka IX., Eléonore se stala anglickou královnou, Sanci za hraběte de Poitou, budoucího císaře Svaté říše římské. Béatrice, která zůstala v Provenci, si vzala Karla z Anjou, bratra Ludvíka IX., jemuž později připadla sicilská koruna. Knížka zaujme nejen dramatickým příběhem, ale především historicky věrným popisem pozadí děje, který se odehrává nejen v celé Evropě, ale i v Tunisku a Svaté zemi.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Baronet
Originální název:

Demoiselles de Provence


více info...

Přidat komentář

Freedomova
31.10.2016 3 z 5

Z počátku jsem se knihou prokousávala se sebezapřením, protože sáhodlouhé popisy krajiny s místopisnými názvy mne doslova ubíjely, ale pak se začaly objevovat jednotlivé postavy a jejich příběhy a kniha byla velice čtivá. Ocenila jsem přehledné rodokmeny v úvodu knihy, chvílemi jsem se v rodinných vazbách ztrácela.

Selinute
31.03.2014 3 z 5

Hrabě Raimon Berénger učinil z Provence hvězdu, jejíž svit zářil do všech světových stran.... S pomocí svých čtyř dcer dokázal zajistit, aby zpěv cikád dolehl do všech čtyř směrů, aby se tam rozezněl a upevnil slávu Provence. První polovina knížky byla velmi, velmi čtivá. Druhá část, popisující neúspěšnou křížovou výpravu francouzského krále Ludvíka IX., mne nutila i přeskakovat odstavce v knížce, což nikdy nedělám. Ludvíkova porážka, uvěznění, osvobození a další válečné tažení mě připomínalo místy stránky z Wikipedie. Vynaložení velkých částek peněz na budování obraných hradů a měst Jaffy, Caesareje, Sidonu, Alkonu, Antiochie a mocenské boje o trůny Anglie, Francie, Sicílie, Svaté říše římské a dalších rovněž připomínaly stánky z dějepisu pro střední školy. Knížku jsem četla s odstupem času podruhé a myslím, že naposled.


Štítky knihy

historické romány

Autorovy knížky

Patrick de Carolis
francouzská, 1953
2006  44%Slečny z Provance