Slavné české lebky - Antropologicko-lékařské nálezy jako pomocníci historie

Slavné české lebky - Antropologicko-lékařské nálezy jako pomocníci historie https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/131149/slavne-ceske-lebky-antropologicko-lekarske-nalezy-jako-pomocnici-historie-131149.jpg 5 13 4

Autor, docent MUDr. Jiří Ramba, DrSc., dlouholetý pracovník Dětské stomatologické kliniky 2. LF UK v pražské motolské nemocnici, se celoživotně zajímá o akutní dětskou traumatologii obličeje a také o problematiku dlouhodobých změn a poúrazových deformací. Od 80. let se účastní antropologicko-lékařských výzkumů osobností české historie, kde je jeho hlavním zájmem problematika obličeje. Zkoumal lebky dvou mladopaleolitických žen, u nichž zjistil, že poúrazová růstová asymetrie obličeje po zlomenině kloubního výběžku dolní čelisti se vyskytovala již před více než 25 000 lety. Vyšetřoval lebky českých králů Karla IV., Václava IV., Ladislava Pohrobka, Jiřího z Poděbrad, Maxmiliána II., arcibiskupa Matouše Ferdinanda Sobka z Bilenberka a poustevníka svatého Ivana. Dvanáct let připravoval a shromažďoval materiály pro klinickou studii o onemocnění Bedřicha Smetany. Kniha je výsledkem dlouhodobé odborné práce a příprav a autor v ní soustředil svůj zájem na vybrané jedince z dob lovců mamutů z archeologických nalezišť na jižní Moravě, dále na osobu Karla IV. a jeho utajený úraz v mládí, a nakonec na osobnost hudebního génia Bedřicha Smetany, který jako chlapec utrpěl úraz, jenž byl zřejmě prvotní příčinou jeho pozdějšího ohluchnutí.... celý text

Přidat komentář

Historikbohouš
30.01.2021 5 z 5

Kniha dobra i historie akorát mohlo být víc obrázku

klotylda.ln
25.02.2020 5 z 5

Profesor Ramba mě nikdy nezklamal. Tajemství Karla IV. bylo pro mě ještě o něco zajímavější, ale i tato kniha je úžasná.


Agynek
14.04.2016 5 z 5

Velice zajímavá kniha! Smetany mi bylo skutečně líto, a příjemně jsem byla překvapená, jaký byl Karel IV nezbeda :o)) Jen škoda, že tam nebylo více o dalších lebkách českých osobností..

zuzi1162
12.10.2015 5 z 5

Nooo čekala jsem více o lebkách a míň o historii, ale i tak se mi to líbilo. Celkem mě chytla ta část o Věstonicích. Druhá část o Karlu IV mě moc nebrala, ale poslední část o bedřichu Smetanovy byla skvělá.