Slaměný klobouk

Slaměný klobouk https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141165/bmid_slameny-klobouk-6561f431b8b3c.jpg 3 2 2

Novela o dnešním manželství a jeho problémech. Její hrdinkou je zaměstnaná žena, lékařka, která, nedbajíc svého muže a malé dcery, naváže milostný vztah s mužem rovněž vázaným manželstvím a dítětem.

Přidat komentář

Znedla
08.02.2019 3 z 5

Hlavní hrdinka, zubní lékařka Eliška žije v celkem spokojeném manželství s Janem a dcerou Janou.
Jednoho dne však potká ženatého hudebníka Jaroslava se kterým se začne tajně scházet na procházkách na okraji města nebo v kavárně.
Eliška by vše ráda změnila, chtěla by jít opravdově po boku Jaroslava snad s ním i žít. Sní si svůj sen o slaměném klobouku, který má na hlavě dívka Eliška, která se náhodně setkává s mladým Jaroslavem v jiné, "romantické" době.
Tajný vztah bohužel nemá dlouhého trvání, Jaroslav se Elišce přiznává, že jeho žena čeká další dítě...

Kniha mi přišla jako takový obrázek své doby. Když pominu slaměný klobouk a malé milostné vzplanutí Elišky k Jaroslavovi je zde velmi dobře popsána atmosféra padesátých let. Poznamenání válkou už se tak nějak vytrácí, ale poznamenání režimem je velmi přísné. Jan, syn živnostníků, vystudovaný mezinárodní právník ve Francii si bude muset udělat kurz řidiče těžkých vozidel aby neskončil někde u lopaty.... Unavená dívka v tramvaji, která si opakuje věty ze Stalinových Otázek leninismu, protože právě probíhá přísné školení a na správném výkladu Stalinovi knihy záleželo její celé zaměstnání...

Harry
02.01.2015 3 z 5

Zubní lékařka Eliška žije v 50.létech minulého století klidným, ale fádním manželstvím, které si jednoho dne zpestří známostí se ženatým Jaroslavem.Scházejí se spolu v kavárně,povídají si o všem možném-nic vážného to však není,drží se maximálně za ruce a nějaký ten ustrašený polibek. Eliška si sní další život, ve kterém se stává ženou Jaroslava a kde by žila určitě jinak, než dnes. Jejich známost v reálném světě nemá dlouhé trvání- rozejdou se,když Jaroslav čeká s manželkou
druhé dítě. V knize se často prolínají dva Eliščiny světy a příběhem, pokud se dá o nějakém mluvit, jsem příliš nadšen nebyl.


Autorovy další knížky

Helena Hodačová
česká, 1916 - 1998
1986  80%Ptáci odlétají
1964  60%Slaměný klobouk
1980  80%Radek, brouk a Andulka Šafářová
1972  100%Bílé nebe černá zem
1974  69%Výlet s Hanou