Sladké sny

Sladké sny https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496209/bmid_sladke-sny-R3g-496209.jpg 4 47 18

Když před lety udeřila epidemie Pandóry, lidstvo mělo na kahánku. Jedinou naději skýtal lék, jehož vedlejším účinkem byla absolutní a nenávratná ztráta spánku. Co se pro jednoho může zdát jako nekonečný flám, pro jiného se promění v noční můru, nebo spíš v jeden nikdy nekončící den plný dřiny a útrap. Nyní je společnost Nového světa rozdělena do kvadrantů a Jacob, který patří do toho nejnižšího, se snaží protlouct, jak to jen jde. Živí se jako toreador bojující s robobýky a přitom si přivydělává pokoutným prodejem Sladkých snů. Drogy, která je jediným prostředkem, jak si dopřát alespoň pár hodin osvobozujícího spánku. Jednoho dne však zaklepe na Jacobovy dveře zpovykaný boháč s nabídkou, která se neodmítá. Nabízí nemalou sumu výměnou za to, že ho bude Jacob trénovat v boji s robobýky, aby se mohl zapsat do historie jako nejlepší toreador. Přání je to zcela bláhové, Jacob se ale rozhodne muži vyhovět a vydělat si tak kredity navíc. Avšak toto rozhodnutí odstartuje řetězec událostí, jež Jacoba zavedou na cestu lemovanou intrikami a temnými tajemstvími, kterými je Nový svět protkaný. Vše může skončit něčím velkolepým, nebo se zvrhnout v nekontrolovatelný pád. Vítejte v Novém světě, kde je cesta za lepším životem vykoupena krví.... celý text

Přidat komentář

Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Příjemné počtení. Sci-fi román ze světa, kde lidé nemusí spát. Co se mi líbilo byly velmi pěkně vykreslené postavy a fascinující prostředí koridy, které dodávalo knize šmrnc. Oceňuji také, že ačkoliv dílo psala žena, není prolezlé "romantickým morem", který spousta autorek všude cpe až na sílu. Tohle se skutečně podařilo
Ovšem jsou i věci, které nebyly zrovna ideální. Celá zápletka na mě působila tak nějak nemastně, neslaně a děj se opíral na můj vkus až o příliš mnoho náhod. Myslím také, že by neuškodilo u některých témat jít více do hloubky.
Nevím, jestli autorka chystá nějaké pokračování, protože spousta otázek zůstalo otevřených, vlastně asi většina z nich. Pokud ano, rád bych se do tohoto světa vrátil. Dávám 4/5, protože Sladké sny byly lepší, než průměr, ale o odzbrojující knihu také nešlo.

dpxcz
13.09.2023 3 z 5

Na knihu mě rozhodně nalákala obálka, anotace a rozhodně zvědavost na prvotinu nové české autorky. Kniha se nečetla špatně, ale mě se teda více líbila obálka než obsah. Nicméně věřím, že má autorka potenciál to s další knihou rozbalit ještě lépe.


Kexina
05.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Nikdy bych neřekla, jak moc mě zaujme příběh z koridy. Tahle barbarská zábava byla vlastně jedinou slabou stránkou celé knížky. Strhující příběh, který nedovolí knihu odložit, postavy i zápletky vcelku reálné, dobře vymyšlený Nový svět. Vyústění příběhu nebylo nijak překvapivé a závěr je velkými vraty k dalším dílům,ale to nijak nesnižuje mé nadšení. Naopak se těším, že se dozvím víc o fungování a vzniku celého světa.

Leona333
06.06.2023 4 z 5

Na knihu mě nenalákal přebal, ale zvědavost na novou, začínající autorku, která si troufne, v naší ČESKÉ KOTLINĚ, psát sci-fi. Zvlášť, když je celosvětově v této beletrii, taková silná konkurence...
No, rozhodně se mi pro tentokrát, má zvědavost vyplatila. I když příběh pár much měl a autorka párkrát v ději klopýtla, stejně jako v reálném světě matador v aréně klopýtne před opravdovým - rozzuřeným býkem, aby na poslední chvíli vybral balanc... a vše tím pádem obrátil ku prospěchu svému... Tak i já po dočtení, ku prospěchu autorky, bez rozpaků a kreditů..., dám čtyři hvězdy.
Pokud bude mít toto dílo pokračování..., u kterého si "sladké sny" odpustím a budu ho číst nonstop..., tak pak se nebudu obávat dát plný počet.

Nikidree
06.05.2023 2 z 5

Nejsem sci-fi fanda, avšak Sladké sny mě nalákaly velmi zajímavou anotací. Bohužel jsem od knihy čekala něco jiného. Což je asi důvod, proč mě kniha nebavila a trvalo mi tak dlouho, prokousat se příběhem až do konce. Který mě mimochodem zklamal ze všeho nejvíc. Zatím nic nenaznačuje, že bude další díl nebo kniha z tohoto světa, což pro mě konec staví do ještě horšího světla.
Takhle, ačkoliv by se toho o Novém světě dalo napsat víc, je svět promyšlený, má svá pravidla i hierarchii. Postavy jsou dobře vykreslené a třeba guru Leonka je skvělá postava. Autorka to docela umí se slovy a líbilo se mi, že dokáže stručně ale pěkně popsat okolí i děj událostí.
Jenže... doufala jsem v zajímavější děj se Sny (drogou). Když přišlo na scénu "temné tajemství", očekávala jsem na závěr alespoň lehký náznak (když už nic jiného), že se to (ne)povedlo. A když už jsem se konečně dostala na konec, zapochybovala jsem úplně o všem, co jsem se v knize dozvěděla. Nevadí mi šokující konce. Jenže když spousta věcí zůstala nedořešená/nevyjasněná a vidina rozuzlení (zatím?) není, vadí mi to.

Malarkey
04.04.2023 5 z 5

Na Sladké sny jsem se hodně těšil. Už když jsem z Fantom Printu slyšel, že se chystá vydání této knihy, zaujal mě příběh a říkal si, že tohle by mohl být ten správný dystopický román, který by mohl vyplnit čekání na nový díl ze série Nasterea, popřípadě by mohl připomenout to nejlepší z románu Plástev jedu od Josefa Pecinovského. No a jelikož se jednalo o debut samotné autorky, očekávání jsem měl o to vyšší. Debut totiž musí zaujmout. Pokud se tak stane, jméno spisovatele už jen tak nezapomenete. A zde se to věru povedlo na výtečnou!

Sladké sny konstruují perfektní příběh světa, který je rozdělen na různé úrovně kast. Od největších boháčů po chudáky, kteří dělají i tu nejhorší možnou práci. Každá ta vrstva má svá pravidla a cestování mezi nimi je více než obtížné. Leč ne nereálné. No a do života našeho hrdiny žijícího v té nejspodnější vrstvě lidského bytí, který zároveň pracuje jako toreador v jedné aréně, se vkrádá plno proměnných, které k faktu, že na světě prakticky neexistuje spánek, vytváří důmyslný příběh, který se postupně rozvíjí a větví.

Od začátku do konce mě bavila čtivost knihy. Zajímalo mě prostředí, ve kterém se kniha odehrává a celkově jsem se těšil z každé další kapitoly, kterou do mě kniha valila. Mám rád, když mě takhle kniha pohltí. O to silnější zážitek pak na konci je, když dochází k samotnému rozuzlení. To kniha v podstatě udělala, ale doufám, že příběh a celý ten svět neskončí jen u této knihy. Byla by to velká škoda.

ELENtheKNIHOMOL
21.02.2023 5 z 5

Já tedy normálně scifi žánr nevyhledávám.Vlastně ani nevím, proč jsem po knize sáhla.Možná proto,že má krásnou obálku, možná proto,že je z české tvorby...
Každopádně tohle byla naprosto úžasná kniha!
Celý příběh jsem si moc užívala a jen těžko se mi odkládal.
Toto postapokalyptické scifi Vás přenese do Nového světa,z něhož se vlivem očkování proti pandemii,která téměř vyhladila lidstvo,vytratil spánek.Lidé nemusí ani nemohou spát.
Jako první mě hned napadlo,že by to bylo super,tolik věcí by se dalo stihnout,tolik knih přečístatd.No,ale ono to tak skvělé zase nebylo.Aspoň ne pro lidi ze třetího a čtvrtého kvadrantu.Společnost byla totiž zařazena do čtyř skupin dle majetku.Hlavní postava Jacob patří do toho nejchudšího(čtvrtého) a živí se jako toreador bojující s robotickými býky.Je také jedním z dealerů drogy "Sladký sen".Tento prášek je drahý a vzácný,jeho účinek umožňuje 8 hodin spánku. Jacob s vidinou na lepší život přijme pracovní nabídku od boháče z prvního kvadrantu a tím se celý jeho život obrátí naruby. Co když je možné vrátit svět do normálu? Jde vůbec bojovat proti systému?
Příběh je velice zajímavý a plný nečekaných zvratů.Hlavní postavy jsou sympatické a Jacob,to je prostě láska. Autorka tu stvořila svět, který se mi jen těžko s poslední stránkou opouštěl.Nezbývá než čekat jestli bude další díl, protože konec tomu trochu nasvědčuje.

Shaxx
11.01.2023 5 z 5

Příjemné překvapení z českých luhů a hájů...
Já se přiznám, když jsem na tuhle knihu kdysi narazila a jen letmo jsem přejela pohledem po obálce, aniž bych si četla anotaci, zařadila jsem si to podle názvu a obálky v hlavě jako (nějakou dark eroťárnu, nic pro mě). Jak daleko jsem byla od pravdy! Je to velmi povedená sci-fi dystopie v nepříliš vzdálené budoucnosti. Zaujal mě už originální námět, cituji z anotace "Když před lety udeřila epidemie Pandóry, lidstvo mělo na kahánku. Jedinou naději skýtal lék, jehož vedlejším účinkem byla absolutní a nenávratná ztráta spánku. ", a ještě víc mě bavil styl psaní, který bych popsala jako...funkční -není přílišně popisný ani moc strohý, ale je tam moc hezký balanc - pár větami autorka dokáže pěkně vykreslit prostředí a situaci, lze si to velmi dobře představit. Pro mě dalším bonusem byl fakt, že si tu téměř žádný prostor neuzurpuje romance. Nemůžu říct, že by tu byly nějaké postavy, které by mě chytly za srdce, ale vůbec mi to překvapivě nevadilo. Je to čtivé a po delší době se mi stalo, že jsem musela čtení přerušit a když jsem se vracela, těšila jsem se, až si budu moct zase číst a dozvím se, co bude dál. Rozhodně se těším na nějaké další knihy od autorky.

kaja9825
12.09.2022 5 z 5

Taky jste někdy přemýšleli, jak by bylo super, kdyby měl den 24 hodin? Tolik zážitků a práce, kterou byste stihli.
Tato knížka vás přenese do postapokalypticke budoucnosti, kde je toto každodenní chleba všech.
Na nákazu, která téměř vyhubí svět je pouze jeden lék a po něm už nikdo nespí.

Moc české autory nečtu, ale tahle kniha mě zaujala na první dobrou svojí obálkou s býkem. A opravdu se děj točí, kolem Nové koridy, kde se využívají železní býci.

Hned na první dobrou se mi líbilo využití cizích jmen a celkově spád děje, kdy se pořád něco dělo. Byla jsem až do konce napnutá, jak to celé dopadne a ejhle… autorka napíná a i když by se dal děj považovat za ukončený, tak mně nezbývá nic jiného, než si počkat, jestli bude další díl

KnihománieN
10.09.2022 5 z 5

Tak tohle byla úžasná kniha! Sladké sny jsou mým adeptem na top sci-fi roku 2022. Zároveň mě také přesvědčily, že i v tomto žánru se nacházejí hotové poklady. Ani v nejmenším bych neřekla, že se jedná autorčinu prvotinu. Celý příběh se mi moc krásně četl, nechyběla čtivost ani akce. Základem příběhu je dopodrobna vykonstruovaný svět, kde vládne ponurá atmosféra, má tajemnou minulost a řecká mytologie je tam zapojena v podobě epidemie Pandóry. Tenhle střípek s mytologií jsem velmi ocenila. Vše je v příběhu jakkoli pospojivané ale dopředu jsem neodhadla jak. Do Nového světa jsou zasazené sympatické postavy, se kterými jsem si vybudovala kladný vztah. Potěšila mě i technologie v běžném životě od čteček a čipů až po kredity a drogu Sladké sny. Moc jsem si také užívala Jacobovy zápasy. A jako třešničkou na dortu je lehký náznak romantické linky.
Tuto knížku vám můžu jedině a jedině doporučit, přešlap s ní určitě neuděláte. Pak se budete moci společně se mnou těšit na další autorčiny knihy.

5/5⭐

Vknihách
09.09.2022 5 z 5

Sci-fi nie je veľmi vyhľadávaný žáner (v Instagramovej komunite). Aspoň ja to tak vnímam. Je to však škoda, pretože medzi knihami tohto žánru som našla už pár skvostov,a to až tak často po sci-fi nesiaham.
Jednou z perfektných kníh Science Fiction je práve táto od českej autorky. Na debut je to perfektne prepracovaný svet, skvelé postavy, prostredie toreádorov, absencia spánku a krimi zápletka. To v skratke, ale poďme sa tomu pozrieť na zúbok bližšie.
Hlavným hrdinom je Jacob. S jeho priateľom Noahom sú toreádormi, v aréne musia bojovať proti robobýkom. Tým si zarábajú na živobytie. V Novom svete majú všetci na zápästí čipy. Do nich sa im nahrávajú kredity(platobná mena) a všetky osobné údaje- ľudia žijú v kvadrantoch, rozdelení do spoločenských vrstiev. Jednotka sú boháči, majú všetkého dostatok a vedia si zabezpečiť aj občasný spánok. Vo štvorke žijú najchudobnejší obyvatelia. Namiesto jedla majú výživové koncentráty, ktoré ich držia pri živote, nemajú žiadnu chuť a o spánku môžu len snívať (haha to sa mi podarilo). Preto si niektorí, ako Jacob, privyrábajú nelegálnym obchodovaním so Sladkým snom. Tabletka, ktorá navodí 8 hodinový spánok. Sladký sen je nelegálny, pretože ľudia môžu (v 3. a 4.kvadrante musia) pracovať aj 20 hodín denne,a predsa ledva vyžijú. Jacob sa zoznámi s Dashiellom a jeho neterou Maud. Vtedy sa začnú diať veci!
Neskutočné, ako autorka do detailov zapracovala na novovzniknutom svete a čitateľovi vysvetlila, čo tomu predchádzalo. Bez zbytočných opisov vás Kateřina dokáže vtiahnuť do deja, nebudete sa strácať čo sa prečo deje, všetko sa vyvíja plynule- náhodne nenáhodné stretnutia, intrigy, účinky “drogy”, pravidlá v aréne, svalové kŕče po fyzickej námahe spôsobené nespavosťou, čipy, kvadranty, kredity, boje ľudí, ale aj s “plechovými” býkmi, zmiznutie priateľa… Vskutku originálne, prepracované dielo, navyše písané ľahkým, čtivým štýlom. Čo viac si priať? Snáď len pokračovanie, pretože autorka mi dala málo odpovedí a zanechala príliš veľa otázok. Budem sa snažiť byť trpezlivá… Sladké sny si zaslúžia čakať na pokračovanie…

Rix
20.08.2022 5 z 5

Knihu jsem přečetla jedním dechem, těžko se odkládala a vůbec bych nepoznala, že je toto autorčina prvotina. Ponuře vykonstruovaný Nový svět, kde se po vakcinaci proti pandemii z běžného života vytratil spánek a celou společnost to změnilo a rozdělilo. Rozhodně bych nechtěla žít ve čtvrtém, nejubožejším, kvadrantu jako hrdina tohoto příběhu. Líbí se mi, že čím více stránek čtenář obrátí, tím hlouběji se do světa a příběhu dostává. Autorka neodkryje všechna tajemství Nového světa rovnou, ale jak je postupně z pod vrstev neznáma odhaluje, vytváří napětí vedoucí k epickému závěru knihy. Od jistého bodu se dalo trošku očekávat, jak příběh skončí, ale i přesto mne tento vývoj překvapil a moc cením, že se autorka vyvarovala různým klišé.
Příběh se mi velmi líbil a po dočtení posledních stránek jsem nebyla připravená tento svět opustit. Určitě si tedy knihu brzy přečtu znovu a budu se moc těšit na případné další počiny od této spisovatelky!:)

Kizuizi
16.08.2022 4 z 5

Je to naprosto parádní čtení! Svižný, akční a napínavý děj, zajímavá zápletka a svět, sympatické postavy. Z knihy jsem naprosto nadšená a mohu ji jen a jen doporučit! Ale i tak si dovolím zmínit jednu věc, která mi tam trochu chyběla - maličko detailnější popis světa. Jistě, nebylo to hlavní téma knihy, ale několikrát jsem se přistihla že přemýšlím, jak velké je město, co je v okolí... a když vezmu v potaz co všechno tam autorka vymyslela, tyhle detaily tomu prostě drobet chybí. Ale nevadí, je to boží i bez toho!

houston
27.07.2022 4 z 5

Autorka ve svém debutu předvedla, že má talent. Příběh je postavený tak, že dává smysl, postavy jsou konzistentní, nikde nic nedrhne. Přesto je zde několik nešvarů, které mi brání v tom udělit nejvyšší hodnocení. První věc jsou často poněkud toporné dialogy. Postavy se spolu baví jak v dokumentu o společenské etiketě a to i v těch případech, kdy je mezi nimi třeba zrovna konflikt, což příběhu ubírá na věrohodnosti. Druhou věcí je minimální práce s jinak velice zajímavým prostředím. Zasloužilo by si to techničtější přístup, čtenáře víc obeznámit s tím, jak věci fungují a proč tak fungují, ale s tím mívají obvykle spisovatelky často problém, stačí si vzít třeba K. Sněgoňovou. Posledním nešvarem této jinak velmi povedené knihy je neschopnost bránit se některým klišé. Proč se proboha třeba platí kredity? S tím jsem se setkal už v desítkách děl. Kdybych chtěl být objektivní, dám tři hvězdy, avšak mladí začínající autoři zasluhují podporu, tak nebudu lakotit a dávám čtyři. Jsou zasloužené.

Annabelle
24.07.2022 5 z 5

Vítejte ve světě, kde chybí spánek, kde lidé 24 hodin bdí a mnozí z nich by dali cokoliv, aby se jim spánku zase dostalo. Vítejte ve světě, který je rozdělen na 4 kvadranty podle společenského postavení, vlivu a majetku a kde se těžko postupuje výše. Jednou chudák, navždy chudák.

Hlavní hrdina knihy Jacob, toreador bojující s robotickými býky, je jedním z dealerů Sladkých snů, které lidem spánek dopřejí. Sám patří ke čtvrtému kvadrantu a doufá, že si jednou polepší. Když přijde zajímavá nabídka od muže z prvního kvadrantu Dashiella, Jacob doufá, že se mu naskytla příležitost na lepší život, ovšem netuší, že se celý jeho svět rázem obrátí vzhůru nohama. Jacob se náhle stává důležitou postavou ve hře o nový svět. Protože, co když se najednou objeví někdo, kdo skutečně potřebuje spát? Co když je možnost vrátit svět do normálu? Bude to vůbec ve světě, kde lidé mohou 24 hodin pracovat, žádoucí?

Děj knihy krásně plyne, je plný nečekaných zvratů a především má kniha zajímavou a neotřelou zápletku a sympatického hlavního hrdinu. Příjemné byly také pasáže, kdy Jacob dostává rady od svého guru Leonky, k němuž se mnozí lidé uchylovali, protože jak jinak relaxovat ve světě bez spánku, než pomocí meditace.

Knize nemám opravdu co vytknout, snad možná, že jsem pro dvě osoby čekala šťastný romantický (ano, prostě celá já) konec, ale nedočkala jsem se. Možná, že se dočkáme dalšího dílu? Stále žasnu nad tím, jak autorka mohla stvořit tak zajímavý dystopický svět s úžasnou zápletkou o boji se systémem, o cestě za lepším životem a o nedostatku mírumilovného spánku. Samotný konec byl už jenom třešničkou na dortu.

zuzuzajda
17.07.2022 5 z 5

Fantasy knih jsem precetla jiz spoustu, takze mam srovnani. Skvely napad, vyborne zpracovani, dej skvele odsypa. Tezce se kniha odklada. Takze super.

DreamerX9
27.06.2022 4 z 5

Na knihu mě nalakala anotace a trochu obálka. Takže vlastně čtení ze zvedavosti. A musím říct že toto jsem nečekala. Velice povedené zpracování knihy působivý dej, a originálně zpracováné prostředí. Mě osobně kniha sedla a to nejen několika zajímavými myšlenkami typu kdyby svět a lidé nespali a v podstatě by se stali makacími stroji. Celá kniha má především velkou myšlenku toho, ze se každý honí z tím co nemá a když už to má chce víc. Kniha této myšlence dava tvar v podobě lidskych kvadrantů/kast. Za mě zajimava představa budoucnosti.


"Kredity budou my nebudem"
"Klid a harmonie neprameni pouze z toho co mají lidé jisté, ale také z toho, co jiste nemaji"
"Nemel by ses ptát proc nebo jak spát ale jak se ze snu probudit"

TerBajer
18.06.2022 5 z 5

I jako milovník fantasy, jsem si tenhle scifi svět v alternativní budoucnosti beze spánku moc užila :) Autorka se vyvarovala spoustě okoukaných klišé a tak má příběh nápad, super spád, děj odsýpá... a nechci spoilovat, ale při čtení na vás čeká i pár zajímavých zvratů. Dlouho jsem knížku takhle s chutí za pár dní nezhltla :)