Sladká vůně smrti

Sladká vůně smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141037/bmid_sladka-vune-smrti-7zO-141037.jpg 3 46 46

V Loma Grande je zavražděna mladá a krásná Adela. Tajemný muž se svítilnou vystraší na nedalekém místě Cikána a Gabrielu. A mladičký Ramón, který v životě viděl Adelu jen párkrát, na sebe vezme těžký úkol: pomstít dívčinu smrt. Osudy všech se nečekaným způsobem protnou v příběhu, který nezadržitelně spěje k tragickému konci. Román Guillerma Arriagy nás zavádí do současného Mexika, které neznáme z prospektů cestovních kanceláří. Do chudé vesnice ve středu země, kde bují korupce, prodává se pašované zboží a mladí houfně emigrují do Spojených států. Pohodlnost a neochota k činům si vybírají krvavou daň. Román o neskutečné lásce a o lži, která tu skutečnou lásku zahubí.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Labyrint
Originální název:

Un dulce olor a muerte , 1994


více info...

Přidat komentář

soukroma
28.07.2022 4 z 5

Famózně formulované a fest formované fámy, s fascinujícím finále.

Phoe-be
14.01.2020 4 z 5

Krátký, leč velmi dobře vystavěný příběh o smrtící síle lži a lhostejnosti od Arriagy, autora Amores perros, 21 gramů a jiných lahůdek. Tématem a eskalací událostí trochu připomíná Kroniku ohlášené smrti od Márqueze.


KapitánSmrt
23.12.2019 3 z 5

Exotická detektivka, která zaujme hlavně vykreslením života na mexickém maloměstě za časů nedávno minulých. Korupce, bída, absence jakéhokoli zákona, a tragédie antických rozměrů na sebe nenechá dlouho čekat.

zapálenýčtenář
28.02.2018 odpad!

Pokud má někdo rád nesmyslné činy je to kniha pro něj.
Takových "akcí" je plná. Kdesi jsem četla že člověk zvítězil nad jinými bytostmi tím že má nevypočitatelné chování a dělá i co nechce.
Patřím mezi takové lidi = dočetla jsem to i když jsem fakt nechtěla číst.
Omluvila jsem si to tím že chci vědět jak to dopadne...

Sorrow
22.06.2017 3 z 5

Vlastně vesměs souhlas s komentářem uživatele Palivo. Ospalý, zapadlý městečko dusící se všudypřítomným vedrem; vrah/nevrah; pomsta... Jo, funguje to, ale je dost pravděpodobný, že když mi někdo za měsíc řekne název knížky, nebudu ani vědět, že jsem ji četla...

Mikekeller
11.03.2017 3 z 5

Osobně nijak zázračné, ale zajímavý pohled na šíření fámy a pomluv. Hodně cením ilustrace !

Palivo
11.03.2015 4 z 5

Sice nevím, proč jsem to po Marquézovi udělal, ale zase jsem šáhl po španělácký knížce, tentokrát tedy z Mexika, což je vlastně taky Španělácko, akorát tam hrajou fotbal s hlavama vod kuřat. Celkově teď mám takový španělácký období, nedávno jsem viděl Real Madrid v televizi a mezi nohama sem se neholil už tak dlouho, že to tam vypadá jak v narvaným autobuse z Tijuany. Guillermo Arriaga napsal 21 gramů a Amores Perros, což sou filmy, který jsem měl poctivě rád, dokud Bay nenatočil Transformers. Věděl jsem tedy co čekat a i když to trochu zavánělo detektivkou (kniha sleduje vraždu mladé Adely a jak se s ní vyrovnává ospalé městečko), nakonec to žádná detektivka nebyla, díkybohu, protože v mexiku nejsou žádní detektivové, jen ožralí chlapi co flušou na zem, škubou všechny domácí zvířata co se v tom vedru ještě hejbou a vraždy řeší starou dobrou pomstou. Vlastně bych teď chtěl upřímně ocenit fakt, že Arriaga vůbec neřeší kdo tu nebohou fuchtli podřízl a nedá ani jednu nápovědu (možná ji dal, ale mezi řádky jsem nic nenašel, byl tam jen prázdný bílý papír. Jednu chvíli jsem si teda myslel že jsem něco mezi řádky objevil, ale byl to drobek z loupáku, kterej jsem zrovna ukusoval) a místo toho se soustředí na to, jak se městečko veze na vlně první teorie, které jej postupně zcela ovládne. To už pak nikdo neřeší co je pravda a co lež, prostě se to musí stát. Tahle uměle zkonstruovaná osudovost, do které se postavy samy naženou, je potom výborným motorem pro spletitý chuchvalec vztahů, který se postupně odráží od dalších náhod až k finále, které je prostě neodvratné. No a jelikož to bylo čtivý a mělo to spád jako Petr Kolář na schodech do baru, musím dát za čtyři, i když tam nebyly žádný tanky. To by ale bylo nefér vyčítat, páč v Mexiku nemají ani holící strojky.