Skřivánek zpívá dál

Skřivánek zpívá dál https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496580/bmid_skrivanek-zpiva-dal-Q5s-496580.jpg 4 36 11

Dvakrát se odlehlá horská vesnice Aultbea u skotského zálivu Loch Ewe stává místem, v němž se odehrává děj našeho příběhu. Za druhé světové války se toto ospalé hnízdo stalo místem, odkud byly vypravovány námořní konvoje na sebevražedné plavby ledovým oceánem na východ. A právě tehdy se zde propletly osudy Aleka, syna místního šlechtice, a Flory, dcery hajného. Lásce, jež se mezi nimi rozhořela, nebylo dovoleno vzplanout naplno – kvůli malosti místa, kde žili, a… kvůli válce. O mnoho desítek let později se do vesnice vrací Flořina dcera Lexie, aby odhalila všechna tajemství z oněch dávných let.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Baronet
Originální název:

The Skylark's Secret , 2020


více info...

Přidat komentář

tami1
15.01.2024 5 z 5

V poslední době mám pocit, že všichni píšou knihy, ve kterých se prolíná více časových linek a nějak na to začínám být alergická :o))). Začátek mi přišel tak trochu nijaký a nudný, jako bych četla něco vytvořeného přes šablonu, vůbec jsem se nemohla začíst.

Naštěstí jsem vytrvala a vůbec nelituji! Ten příběh je dokonalý!

Překrásná, divoká krajina Skotska v okolí Loch Ewe, přátelství a láska na pozadí druhé světové války. Smíření se se ztrátou blízkých a nový život, který je třeba žít, když je dobojováno.

Doporučuji!

intelektuálka
12.01.2024 4 z 5

Velmi pěkně zpracované téma lásky a války na osnově dvou časových pásem ....

Lexie se vrací do malé skotské vesničky u zálivu Ewe, aby vzpomínala na životní příběh své matky.... a současně hledá informace o svém otci.....

A tak se rozvíjí válečný příběh o lásce Flory a Aleka - na podkladě historie o plavbách arktických konvojů do Murmanska ....

Není to oddechové čtení - je to kruté, tak jak válka dokáže být ....
Je to o hrdinství mužů při plavbě ledovým oceánem a o síle žen, které zůstávají na pevnině s očekáváním návratu svých synů, přátel a doufají v jejich přežití ....

.... Představuju si tváře mladých mužů, kteří položili svůj život ...
.... V kopcích nad Loch Ewe jsem ráda, že slyšeli zpívat skřivana a pochopili, že za svobodu stojí za to bojovat ....

Ale jejich hroby jsou daleko - v ledovém moři ...

V závěru zazní uznání Winstona Churchilla - a udělení Arktické hvězdy všem účastníkům ....

Se zájmem jsem četla stránky z historie, o níž jsem toho moc neznala ....


kačenka80
08.12.2023 3 z 5

Autorka v knize popisuje do detailu každou vlnku, zvíře, trávu a malou Daisy (dítě). Tím nahnala stránky. Přes čtvrt knihy hrozná nuda. Příběh byl hezký ale zpracování od autorky ho zabilo. Rozuzlení na konci, které bylo jasné vzala hodně rychle na pár stránkách. Hezké bylo prolínání časové linie.

Kskaja
13.11.2023 2 z 5

Pribeh by to mohl být krásný. Na můj vkus se v knize nic nedělo.

amanek
05.08.2023 5 z 5

Příjemné oddechové čtení.

Fidibus
02.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Lexie na útěku z ruchu velkoměsta do malé vesničce objevuje své kořeny a dávný příběh lásky Aleka a Flory na pozadí válečného šílenství. Každý z jiného světa, kdy jejich lásce nepřál jeho otec, který se jí na konci pokusí zabít. A hlavně válka, která vede k neustálému loučení a napětí, ale nakonec i k tragédii. Silný, dobře napsaný příběh, navíc jako bonus netradiční prostředí.

anovy64
20.03.2023 5 z 5

Pěkně napsaná kniha, která pohladí po duši, děj plyne pozvolna, prolínají se dvě časové linie. Pro mě to bylo čistě oddechové čtení, přivítala bych více napětí a dramatičtější zápletku, ale i tak si kniha zaslouží plný počet hvězdiček.

Renike
26.02.2023 5 z 5

Opět krásná kniha od Fiony, kde se střídá minulost a současnost. Tentokrát se mi osobně líbila spíš dějová linie z r.1978, než válečná, ale nakonec to byl celek krásně napsaný.

Atara16
10.02.2023 3 z 5

Zřejmě kniha,ne pro mě tak nějak mi po pár stránkách bylo jasné jak to dopadne..

jeny-v
27.01.2023 5 z 5

V dnešní době si už čas minulého století připomínáme s nostalgií v románech, a proto mám ráda příběhy této spisovatelky. Dvě časové linie: Alexandra Gordonová se vrací z Londýna a nepřijíždí sama. Strach z odsouzení malé komunity ji deprimují. Nalezne zde spřízněné duše a hlavně odhalí historické prameny své rodiny?
A sugestivní život obyvatel malé skotské vesničky, která se stává v roce 1939 vojenskou základnou. Během této doby se sbližuje Flora s Alekem, který průběžně odjíždí s konvojem lodí na výpravy spojené s hrůzami a utrpením. V těchto dnech jsou dívce oporou přítelkyně Mairi i Bridie a jejich práce wrenek.
„Loch Ewe je místo ukryté vysoko nad mořem v náručí kopců, které bylo a je místem tajemství. Místem, kde začínaly a končily životy. A kde jediným svědkem toho všeho byli skřivani a jeleni.“

evineckY
29.12.2022 5 z 5

S romány se dvěma linkami, z toho jedna je z druhé sv. války - jako by se roztrhl pytel . Ale tento je originální a musím říct, hodně povedený.
V poděkování a poznámce se dočteme hodně faktů, které sice v románu nefigurovaly, ale jsou zajímavé. Doporučuji.