Skřípot štěrku - Vyrůstala jsem mezi mormony

Skřípot štěrku - Vyrůstala jsem mezi mormony https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330514/bmid_skripot-sterku-vyrustala-jsem-mezi--l3u-330514.jpg 4 26 8

Být dívkou a žít v mormonské komunitě spravedlivých není žádný med ani tehdy, jste-li vnučkou jejích zakladatelů a devětatřicátým dítětem jejího vůdce. Autorčin dědeček a babička LeBaronovi založili stejnojmennou kolonii na severomexickém venkově v roce 1944 a záhy se k nim připojily další polygamní rodiny. Když byl v rámci mocenského boje dívčin otec zavražděn, matka (autorka byla jejím čtvrtým dítětem) se provdala za despotu a surovce, který zneužíval dokonce i vlastní děti. Po rodinné tragédii se jeho nevlastní potomci odhodlali k odvážnému útěku do Spojených států amerických, kde se autorka usadila a šťastně provdala. Skřípot štěrku na příjezdové cestě v LeBaron se pro ni stal symbolem strastiplného dětství a života s matkou, na niž dodnes vzpomíná s láskou. Každodenní život v chudé kolonii přibližuje s dětskou prostotou i dovedností vyzrálé spisovatelky.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Triton
Originální název:

The Sound of Gravel , 2016


více info...

Přidat komentář

SilvieSisinka
04.10.2020 5 z 5

Kniha mě naprosto pohltila. Jsem čtenář hlavně detektivek. Tohle bylo napinavejsi než horor. Jak může takhle člověk žít a věřit jejich komunitě. Nezkutecne co všechno museli děti prožít.

Kory98
07.06.2019 3 z 5

Všechny knížky z edice 13. komnaty vydané nakladatelstvím Triton mají za sebou silný příběh a všechny příběhy vycházejí z reality - byly prožité. Někdy je pro nás ostatní i těžko pochopitelné, že něco takového člověk může zažít. Věřím, že všem, kteří svoji 13. komnatu mají a museli něco silného prožít, velice pomůže, když mohou příběh napsat. I kdyby nebyl vydaný a četlo ho jen pár lidí nebo třeba vůbec nikdo, pomůže psaní ventilovat člověku zažité negace navenek a jeho duši se trochu uleví.


Bablu
02.04.2018 4 z 5

Zpočátku mi kniha přišla psaná dost chladně a věcně, ale po chvilce jsem si zvykla. Je to spíš z pohledu dítěte, které v tom prostředí vyrůstá, tak mu to přijde celkem běžné. Ale jak roste a dějou se mu čím dál horší a divnější věci, začíná nad nimi víc přemýšlet a řešit je. Jako sonda do života polygamních mormonů je to opravdu zajímavé. Mě tedy nejvíc zaujala její matka, kterou jsem opravdu nedokázala pochopit...

sporran
27.01.2018 4 z 5

Velmi zajímavá knížka z prostředí komunity Mormonů, která je v mém čtenářském portfoliu prvotinou. Je zajímavé vhlédnout do života lidí, kteří žijí jinak, mají jiné priority, jiný model rodiny, jiné smýšlení. Nicméně společné je téma zneužívání, které se objevuje kdekoli, bez ohledu na smýšlení komunity a lidí v ní.
Velmi zajímavá biografická kniha. A jsem velmi ráda, že autorka našla v životě smír, klid i lásku.

Petra186
20.09.2017

Tato kniha je má druhá přečtená o komunitě Mormonů. Je to celé velmi smutné a vždy mě potěší, když se dětem podaří utéct z tohoto divného světa. Je mi líto žen, které rodí dítě za dítětem a v jakým podmínkách musí vychovávat své děti bez pomoci. Sdílení manžela s dalšími manželkami nemluvě. V tomto příběhu se stala velká tragédie jen díky neschopnosti muže postarat se, jak má! Kniha se hezky čte, je na kapitoly.

lenkaabooks
29.05.2017 4 z 5

Opět jsem se utvrdila ve svém názoru na komunity a sekty. Nemůže z toho vzejít nic dobrého. V tomto případě jde o Mormony. Rút vyrůstá se svými mnoha vlastními i nevlastními sourozenci, v domě bez elektřiny, teplé vody, v zimě a chudobě. Její matka je druhou ze čtyř žen chlapa, který je nedokáže uživit. Umí jen plodit další děti a vybrané zneužívat.
Je to emotivní čtení, podle skutečného příběhu.

Chou
25.02.2017 4 z 5

Na knihu jsem se chystala od té doby co jsem ji poprvé uviděla. Celou knihu jsem čekala, kdy matka autorky dostane rozum, říkala jsem si, že to snad není ani možné. Pořád mě překvapovala její odevzdanost. Jen jednou během celé knihy se postavila proti jednání svého manžela. Opravdu pro ni muž znamenal více než její děti? Příběh určitě stojí za přečtení ať už jako varování či jen jako seznámení s částí Mormonské komunity a principů na kterých je postavena tato víra.
Opravdu to muselo dojít až tak daleko?
Tento příběh se četl kupodivu dobře. Děj ubíhal a v každé kapitole se objevilo i něco pozitivního, možná proto nebyla kniha jako celek až tak depresivní.

atu17
15.02.2017

Prvotinu této autorky musím hodnotit velice kladně. Krásně napsaná kniha o těžkém životě v mormonské komunitě. Je obdivuhodné jak autorka vzpomíná nejen na špatné zážitky, ale i na to krásné co prožila v této kolonii v dětství.

Štítky knihy

sekty USA (Spojené státy americké) Mexiko pedofilie mormoni podle skutečných událostí

Autorovy knížky

2017  81%Skřípot štěrku - Vyrůstala jsem mezi mormony