Škorpion ve znaku

Škorpion ve znaku https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18524/bmid_skorpion-ve-znaku-Glt-18524.jpg 4 30 30

Podzim roku 1942. Hitlerovy legie se prohnaly Evropou. Francie padla. Britové jsou izolováni na svém ostrově. Rommelovy tanky vytlačily britské vojáky ze severní Afriky a chystají se k dobytí Egypta, Suezu a ropných polí na Středním východě. Pokud by se to Němcům podařilo, naděje na vítězství ve válce by se velmi vzdálila. Britové se proto uchýlí k zoufalému řešení: za německé linie vyšlou malý, velmi pohyblivý a po zuby ozbrojený oddíl. Jeho úkolem je zasadit Němcům úder, jenž konečně ochromí Rommelův Afrika Korps. Příběh vypráví mladý britský poručík R. Lawrence Chapman. Popisuje odvahu, umění a odolnost příslušníků unikátní jednotky – Dálkové pouštní skupiny. Jednají nenápadně a zasazují smrtící údery, tak jako škorpion, jenž se stal jejich symbolem. Dokonale naplňují své heslo – Non vi sed arte (Nikoli silou, nýbrž lstí). Získají informace, připraví léčku a udeří. Kniha líčí taktiku, výzbroj, výstroj a speciální schopnosti, nezbytné pro vedení boje v extrémních pouštních podmínkách. To by však nebylo možné bez pevných přátelských pout, která spojují malou skupinku mužů, vyslaných do týlu nepřítele, kde svými hrdinskými činy přispěli k rozhodujícímu vítězství Spojenců v severní Africe.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , BB art
Originální název:

Killing Rommel , 2008


více info...

Přidat komentář

Igor1311
03.03.2019 4 z 5

je oveľa pútavejšie čítať historický príbeh, ktorý je poňatý ako spomienky priameho účastníka. A Pressfield je v tomto majster (Afghanske tažení, Profesionálny vojak, Ohnivá brána...). Na spomienkach vojaka Chapmana opísal skutočný príbeh pokusu o zabitie jedného z najväčších nemeckých generálov druhej sv. vojny Erwina Rommela. Veľmi pútavo opísal samotné tvrdé prostredie africkej púšte, vojakov nevyobrazil ako iba tupé vraždiace stroje. jediné, čo mi trocha vadilo, bol minimálny priestor venovaný Rommelovi.

trudoš
11.04.2016 3 z 5

Steven Pressfield pojal román jako zápisky vojáka, který byl členem speciální utajené jednotky. Jenže poté, co v úvodu přizná, co jsou fakta a co fikce, velmi rychle představa reálného deníku vzala za své. Docela by mě zajímalo, kde se stala chyba - jestli u redaktora nebo autora, každopádně následná tendence tvářit se autenticky působila spíš komicky než cokoliv jiného.
Ostatně příběh samotný nijak zázračný není. Poté co hrdina narukuje do armády a projde výcvikem, je přemístěn do africké pouště, kde se účastní tamějších vojenských operací. Bohužel místo toho, aby se člověk dočkal nějakého reálného pohledu na válku, bere britský poručík R. Lawrence Chapman všechno jako docela fajn vzrůšo. Navíc v řadách Spojenců jsou všichni tak čestní, spravedliví, uvědomělí a zásadoví, že to působí jak z čítanky.
Škorpion ve znaku není špatná kniha, spíš prostě nijaká. Nezaujala mě postavou, střety, zápletkou ani poselstvím. Ovšem jako odpočinkový dobrodružný román uspokojila vrchovatě.


dearkiki
14.05.2011 4 z 5

Zajímavá knížka, ale dle mého názoru až tak nedosahuje kvalit předchozích románů. Přesto, ohromila mne ta odlišnost války v poušti od známých a hojně popisovaných osudů armád v jiných částech světa, naprostá závislost na rozmarech přírody, na pomoci druhých - třeba i nepřítele. Navzdory brutalitě ozbrojeného konfliktu se zde vyskytují i vznešenější rysy lidské povahy.
Knihu doporučuji každému, kdo se zajímá o historii druhé světové války a touží si trochu rozšířit obzory. Když člověk překousne to množství technických a strategických detailů (zvláště na začátku knihy), určitě se rád vžije do příběhu těchto hrdinů pouštní války.