Škoda že tu nejsi se mnou

Škoda že tu nejsi se mnou https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/111059/bmid_skoda-ze-tu-nejsi-se-mnou-9kU-111059.jpg 4 26 10

Jeden z nejvýznamnějších anglických spisovatelů naší doby Graham Swift se ve své nejnovější knize vyrovnává s neblahými událostmi, s nimiž se jeho vlast v nedávných letech musela potýkat. Nemoc šílených krav a následně i epidemie slintavky a kulhavky bolestným způsobem poznamenaly britský venkov a jeho obyvatele. Mnozí přišli o živobytí a museli odejít ze svých domovů a začít nový život jinde. Autor v tomto románu ukazuje, jak neštěstí, která většinou jen povrchně registrujeme v podobě novinových titulků a televizních záběrů, mění osudy konkrétních lidí. Jack Luxton, hlavní hrdina příběhu, byl nucen prodat farmu, na níž vyrostl. Jeho otec tragickým způsobem zemřel a bratr beze stopy zmizel. Jack nečekaně dostane od armády dopis se zprávou, že jeho bratr padl ve válce v Iráku, a po mnoha letech se vydá do rodného kraje, aby se postaral o bratrův pohřeb. Výprava napříč Anglií se pro něj zároveň stává návratem do vlastní minulosti, plné trýznivých vzpomínek a zdánlivě zapomenutých rodinných tragédií a tajemství. Během cesty se propadá do těžké osobní krize a ve strhujícím závěru knihy se ocitá na pokraji neodvratné katastrofy.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Plus
Originální název:

Wish You Were Here , 2011


více info...

Přidat komentář

Crimble
28.03.2023 5 z 5

Silný příběh o tom, že život není ani snadný, ani předvídatelný. Dovedně poskládáno ve střídajících se časových rovinách s rafinovaně stupňovaným dramatickým závěrem.

magnolia
28.09.2020 4 z 5

Už ten název mě nalákal...
Lepší shrnutí dojmů z četby než petrarka72 nedokážu a palec dávám všem, kdo četli a přispěli komentářem, není to jednoduché čtení. S prvními stránkami jsem trochu bojovala, bylo potřeba se naladit na autorovo psaní, které je protkáno úvahami, co kdo mohl a měl říci, co naopak neřekl... Ale když jsem se naladila, už to bylo jako film (nebo skutečnost?), a to je pro mne vždycky známka toho, že autor umí. Postavy a jejich myšlenky, melancholie a lítost, dramatické okamžiky, láska a smíření.


petrarka72
14.08.2020 5 z 5

Skvělé, silné čtení s těžko pojmenovatelným účinkem - je to smutek, dojetí, úleva? - Zpráva o ztrátě jistot na několik způsobů, o útěcích, které znamenají záchranu, o smrti blízkých, s níž se počítá, ale s jejíž podobou se těžko smířit (sebevražda otce, po níž zůstává jen malá díra v pětisetletém dubu; zabití bratra, který zmizel do armády před umíráním starého světa; a pozor - zabití nemocného psa mnohé startuje), o ztrátě domova, jehož se vzdáváme, ať už ho prodáváme nebo prostě opouštíme (do které kategorie spadá výměna upadajících farem za vlastnictví tábora karavanů u moře?), o nevyslovené a nevyslovitelné lásce, o slzách, které nevidí ani svět, ani ti nejbližší - a o tom, jak málo stačí ke štěstí i k smrti. Příběh Jacka a Ellie je ve své jednoduchosti strhující (on odjíždí pohřbít bratra padlého v Íráku do rodného kraje, ona s ním odmítne jet, v odloučení oba bilancují a málem to dopadne sakra špatně), to podstatné se odehrává skrze výlety do minulosti a mezi řádky a závěrečná část je jednoduše řečeno geniální, včetně napětí do posledních řádků... A zároveň zpráva o neveselém přelomu tisíciletí v Anglii, v jejímž rámci je metaforou nejen cesta, nejen krajina, ale i ta nemoc šílených krav, která má přitom velmi konkrétní projevy a důsledky... Dvě věci: 1. Myslela jsem, že "repatriace" se týká jen živých - a že jde o násilné navrácení do vlasti. Zjevně nikoli, tady se vrací mrtvý. A scéna pohřbu patří mezi "nejnormálnější". 2. Graham Swift píše čím dál vybroušenější. Mezi jeho romány, a přečetla jsem všechny do češtiny přeložené, patří tento mezi top.

Dagmar76
07.08.2020 4 z 5

Veliké překvapení. Podle popisu děje jsem nečekala, že tak vzdálené téma bude nakonec tak zajímavé. Ve skutečnosti zde nejde o šílené krávy a armádou vystrojený pohřeb....

KURACHJO2018
22.06.2019 4 z 5

Jack Luxton a jeho manželka Ellie, život farmářů, potýkajících se se smrtí lidí i zvířat, s chudobou a nikdy nekončící dřinou na rodinném hospodářství. Zpočátku jsem knihu vzal v knihovně s nedůvěrou, že se jedná o román plný červené knihovny, ale vzápětí jsem propadl tomuto autorovi a rozhodně dávám čtyři hvězdy- za pojetí, za vykreslení osudů, za naprosto SKVĚLÉ čtení.

Levandulle
23.01.2018 4 z 5

Farmáři v Británii, po dlouhé generace spjatí s půdou a svými starobylými statky, neměli nikdy lehký život. Nekončící těžká dřina, nutnost vstávat dennodenně za svítání, málokdo si mohl dopřát dovolenou, od dětí se téměř automaticky očekávalo, že budou pokračovat v díle svých otců...
Na rodinném statku Luxtonů vládl pevnou rukou otec Michael, tvrdý k sobě i synům. Navenek silný, ale trochu těžkopádný chlap, který mluvil jen o práci. Neproniknutelný výraz připomínající zeď nezměnil ani po smrti matky Very, která rodinu stmelovala, ani když se na ně začaly valit další pohromy. Nemoc šílených krav, slintavka, kulhavka. Pro mnoho farmářů to znamenalo likvidaci nebo chudobu, pokud se snažili hospodářství zachránit. V kraji náhle vzrostl počet sebevražd..
Jak se se sérií tragédií vypořádá Michael a jeho synové Jack a Tom, se odvíjí především od jejich povah.
Většina příběhu je podána z pohledu staršího Jacka, tolik podobného ve všem otci. Silný, tvrdý, pracovitý, ale těžkopádný až těžkomyslný, zdánlivě bez emocí, ale ve skutečnosti citlivý člověk dusící dlouho uvnitř všechny křivdy a obviňující se za svá pomyslná selhání. Příběh je podaný velice sugestivně, právě proto, že na události pohlíží optikou nitra Jacka, které nadlouho potlačilo všechno tížící, nevyřešené, aby pak při neočekávaném podnětu o to víc vybublalo navenek blížící se takřka nevyhnutelnou katastrofou.

barbucha07
21.11.2015 4 z 5

Po zklamání z románu Zítřek přišel Graham Swift opět v dobré formě. Výborně prokleslené a až chirurgicky rozpitvané vnitřní stavy postav, pocit tísně a smutku. Škoda jen natahovaného konce.

ZÓNA
20.11.2014 4 z 5

Kniha o ničem a o všem. Velice smutný příběh, silný jazyk a příchuť blízké smrti dělá z tohoto románu poměrně silné a zážitkové čtení. Je to změť myšlenek a tužeb jednoho muže, který se nechá vláčet životem. Román je napsaný skvělým stylem, čtenář je stále v napětí, protože se jen velmi pomalu poodkrývají fakta, která do sebe zapadají jako puzzle. Oblíbíte si Johna, budete plakat pro Toma a Veru, budete rozčarovaní z dalších smrtí, ale jedno vás povzbudí. Ale to si uchopte sami, až si knihu přečtete.

Alma-Nacida
05.11.2012 5 z 5

Hodně zajímavá kniha, budu si muset zase osvěžit autorovu Zemi vod, zda se mi ještě bude zdát být jeho nej nej. Zkrátka, krávy vypadaj normální, tak to jsme asi šílení my.

Renda
03.07.2012 5 z 5

Velice čtivá kniha a závěr je strhující.

Štítky knihy

anglická literatura rodina psychologické romány tragédie farmáři bratři

Autorovy další knížky

Graham Swift
anglická, 1949
1993  87%Země vod
2003  74%Světlo dne
1997  68%Poslední přání
2007  64%Zítřek
2012  82%Škoda že tu nejsi se mnou

Kniha Škoda že tu nejsi se mnou je v

Přečtených32x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce4x
Chystám se číst17x
Chci si koupit2x