Skleněný palác

Skleněný palác https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21849/skleneny-palac-21849.jpg 4 15 15

Rozsáhlá historická epopej indického autora se odehrává v Barmě, Indii a Malajsku v době od 80. let 19. století až do 2. světové války. Děj začíná v Barmě v době britské kolonizace a odchodem královského dvora do exilu. Chaotické obsazení země sleduje hlavní hrdina, osiřelý chlapec, který se posléze dostane do týkových oblastí horní Barmy, kde časem zbohatne. Jako dospělý muž odjíždí z Barmy, aby vyhledal svou dětskou lásku, která odešla s královským dvorem do vyhnanství. Tak se spojuje jeho osud s osudem královské rodiny, která se marně snaží udržet bývalý lesk v indickém exilu. To dává autorovi příležitost k zajímavému historickému obrazu tří vzájemně propojených součástí Britského impéria - podrobené Barmy, Malajska a Indie zachvácené narůstajícím odporem vůči britské nadvládě. Po vypuknutí 2. světové války je hrdina opět nucen se svou rodinou prchat v davu utečenců do Indie a ztrácí tak navždy kontakt se svou vlastí. Kniha čtivým způsobem ukazuje moc a pád tří asijských říší ve dvacátém století na pozadí barvitě líčených individuálních lidských osudů.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

The glass palace , 2000


více info...

Přidat komentář

brabofka
19.11.2023 3 z 5

Zajímavá sága. Nicméně mi vadilo to množství omáčky kolem. Některé pasáže jsem přeskakovala, a vůbec to nevadilo. Bylo zajímavé sledovat historický vývoj zmíněných zemí v rámci 2 rodin a několika generací. Konec mi přišel hodně zkrácený. Na to jak se autor věnoval začátku, konci a přeskoku do 90.let už tolik času a práce nedal. Ale dalo se to.

carcassonna
21.02.2017 3 z 5

Na začiatku to bolo sľubné, asi prvých 100 strán. Hovorila som si, že autor celkom dobre píše a bola som nadšená. Historická fikcia ma baví, lebo obsahuje informácie a zábavu. V tomto románe boli sprvu oba aspekty. Po čase to ale začalo zadrhávať. Autor mal pravdepodobne len hrubý náčrt, ako sa budú postavy vyvíjať, čím si prejdú a aké historické udalosti ich na tejto ceste postretnú, ale akoby to nemal prepracované do detailu. Vo výsledku to pôsobilo plocho, umelo, nesúrodo. Napríklad sa rozhodol, že hlavný hrdina zbohatne, dal tam trochu "obkecávačky" od nejakých vedľajších postáv o tom, ako by to nemal robiť, že je to ťažké, ale on do toho išiel a zrazu všetkých prekvapil tým, ako sa vyšvihol. Bez vysvetlenia, bez nejakej snahy,či vývoja. Jednoducho len tak. A takýchto momentov tam bolo veľa.
Autor sa snažil na malý priestor napasovať mnoho vecí, ale spolu to nefungovalo. Postavy bez charakteru, udalosti v ich živote nezáživné a nasilu vmontované do tých historických. Keď história s fiktívnym príbehom neplynie tak hladko, že čitateľ ani nepostrehne, že dej beží a zároveň sa niečomu priúča (tu tie skoky boli príliš zjavné), potom je lepšie si prečítať dobre prepracovaný príbeh s náznakom histórie, ktorá keď čitateľa zaujme, sám si ju vyhľadá v inej čisto historickej knihe.
Za mňa je toto slabšia trojka, ktorú dávam za snahu autora päť rokov zbierať informácie a za skutočnosť, že som sa aj niečomu priučila, avšak potešenie z knihy mi chýbalo.


valentýna
31.12.2013

Strašně ráda čtu historické romány ze zemí, které jsem navštívila a ani tenhle mě nezklamal. Barma je krásná země s příjemnými lidmi a výborným jídlem, zdá se, že za naší návštěvy byly poměry v zemi již uvolněnější a přála bych Barmáncům svobodný život. Knihu doporučuji nejen cestovatelům a těm co se zajímají o světové dějiny ....

Štítky knihy

19. století Barma

Autorovy další knížky

Amitav Ghosh
americká, 1956
2003  79%Skleněný palác
2005  73%Hladový příliv
2012  80%Ve starobylé zemi