Skinheadi

Skinheadi https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26427/bmid_skinheadi-YL7-26427.jpg 4 58 9

Skinheadi jsou příběh o životním stylu tří generací jedné rodiny. Terry English je původní ska-milovný skinhead a majitel taxislužby. Drsňák Ray je dítě ulice, skin a aktivní fotbalový chuligán. A Lol, Terryho syn a Rayův synovec, je patnáctiletý kluk, který teprve začíná. Terrymu je zle a vůbec si není jistý, jestli se dožije padesátin. Při životě ho drží jenom muzika, atraktivní „mod“ sekretářka Angie a objev opuštěného klubu Union Jack, který se rozhodne zrenovovat a znovu otevřít. Ray zatím jezdí s taxíkem a snaží se ovládnout svůj vztek – jeho jediným povyražením a pojistným ventilem jsou výjezdy s elitou Chelsea. Ale sotva v záchvatu hněvu vezme spravedlnost do vlastních rukou, začnou se nad jeho budoucností stahovat mraky. Sedmý román Johna Kinga čerpá z téměř čtyřicetiletého vývoje britské kultury. Skinheadi nevymřeli – z jejich hudby se stal mainstream, jejich hudbu postupně objevily a přijal široké masy, ovšem samotní kluci dělali dál své tradiční vylomeniny.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

Skinheads , 2008


více info...

skarabell
skarabell
06.01.2021 5 z 5

Skvělá ve všech směrech. Ráda se k ní vrátím

n.ezn.amy
n.ezn.amy
07.12.2019 5 z 5

Výborná kniha o generaci starých skinheads, kdy hlavní hrdina se snaží žít podle starých pravidel a svého dobrého způsobu života, kdy pro něj je prioritou jeho rodina a naprosto přehlíží svůj zhoršující se zdravotní stav. John King prostě umí psát skvělé romány z "dělnického" prostředí


misantroop
misantroop
14.10.2015 5 z 5

Pro mě naprosto zásadní kniha. Kniha ke které se stále vracím a kterou miluji, ačkoliv si myslím, že kromě tradičních skinheads asi nedokáže vysvětlit všechny aspekty tohoto kultu čtenářům neznalým tohoto světa.
Hlavními hrdiny jsou Terry, Ray a Lol. Terry je starý skinhead, který zažil slavnou éru skinhead reggae kolem roku 1969, je to charakterní chlap a majitel taxislužby. Umřela mu žena, potýká se se zdravotními problémy a stále si drží svůj charakter, kvůli kterému má respekt svého okolí. Ray je Terryho synovec, přemýšlivý dělník po třicítce, který má rád Oi! hudbu, snaží se dát dohromady svůj rozpadající se vztah a najít si cestu k jeho malé dcerce. Ray je tak trochu rapl, ale dobu svého divokého mládí, divokých fotbalových rvaček a pitek už má také za sebou a spíše se dívá vpřed. Lol je Terryho syn, bezstarostný patnáctiletý kluk, který má všechno teprve před sebou a zrovna objevuje svět punkrocku, poflakuje se s kamarády venku a sní o založení kapely.
Příběh ze současné Británie optikou tří generací. Miluji vzpomínkové kapitoly, ve kterých se Terry vrací do roku 1969, vzpomíná co tehdy zažil, jak potkal svou ženu April a o tom jaké měl v té doby sny.
Jak jsem již zmínil, tuhle knihu miluji a při jejím čtení jsem měl pocit, že v patnácti jsem byl podobný jako Lol, dnes ve třiceti jsem spíš jako Ray a jednou se chci vzbudit a říct si, že jsem jako Terry. Některé hodnoty pro mě neztrácejí význam ani v současném světě a John King je umí zachytit.

Freedyn
Freedyn
23.04.2014 5 z 5

Pro mě jako pro holčinu, která tíhne k punku je tato knížka prostě pokladem. četla jsem bez přestávek :-)

kilometr
kilometr
21.06.2013 4 z 5

Není to tak skvělý jako Fotbalová fabrika,ale stejně to neodložíte,dokud to nepřečtete.Terrymu jsem ten konec moc přál.Ray se mi vryl pod kůži víc.

OldaB
OldaB
25.11.2012 5 z 5

Další knížka od mého oblíbence Johna Kinga a opět chrochtám spokojeností. Název je trochu zavádějící, protože angličtí skini s těmi v Čechách nemají moc společného. Je to prostě styl života. Jedna pasáž, o které celkem dost přemýšlím.
"Za jiných okolností se mohl z Raye stát vynálezce nebo filozof, ale jako většině lidí mu chybělo sebevědomí, protekce nebo příležitost."

kopac
kopac
17.10.2012 5 z 5

Líp životní příběh pohodáře Englishe, Rapla Ray a Englishova syna, tří různých generací skinheadů, snad ani nejde napsat!

fan_tomas
fan_tomas
16.10.2012 5 z 5

Povinnost pro každého skinheada si tuto knihu přečíst od začátku do konce. Mohu jen doporučit!

gocatgo
gocatgo
09.05.2012 5 z 5

Moje srdcová záležitost, kniha ke které se pořád vracím. Subkulturními odkazy protkaný příběh třech undergroundových generací, od Atkiena k Rancid, od Freda Perryho k Vanskám.