Skandály a aféry evropských panovnických dvorů

Skandály a aféry evropských panovnických dvorů https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/322024/bmid_skandaly-a-afery-evropskych-panovni-Z5Z-322024.jpg 4 27 9

Skandály a aféry, které zahýbaly historií evropských panovnických rodů, ve své další knize připomíná známý záhadolog Vladimír Liška. Honba za mocí s sebou vždy nese prvky zločinu a nekalých úmyslů. Ve čtrnácti příbězích se autor snaží připomenout nepopiratelné historické souvisloti, ale dívá se na ně kriticky a snaží se poodhalit roušku tajemna, kterými jsou případ dodnes obestřeny. Byla Johana Šílená opravdu šílená, nebo jen nešťastná žena? Proč byl Francois Bacon obviněn z korupce? Čí tvář se ukrývala za železnou maskou?... celý text

Přidat komentář

DraculasLady
21.02.2022 4 z 5

Mělo to něco do sebe. Kdyby tohle byla doporučená četba k výuce dějepisu na škole, hned by si člověk některé události pamatoval lépe. Přeci jen, když se k historickým faktům přidají nějaké ty peprnosti ze zákulisí, člověk si je spolehlivěji uloží do dlouhodobější paměti, aby jimi následně mohl sbírat bonusové body při rozpravách se stejně zainteresovanými společníky.

666Jitka
20.10.2021 4 z 5

Jak už jsem psala, mám ráda knihy pana Lišky, které člověka stručně, ale poutavě provedou historií - v tomto případě skandály a aférami. Tato kniha vám sdělí základní informace a trochu víc k jednotlivým vybraným případům a snaží se poodhalit roušku tajemství, která je obestírá.


Twinny
05.06.2021 4 z 5

Zajímavé příběhy. Některé jsem znala a o těch jsem se dozvěděla pár dalších zajímavých informací. O některých jsem slyšela poprvé.

Aranel15
24.01.2021 5 z 5

Poučné, zajímavé a čtivé

soles
14.12.2020 5 z 5

Výborné, zajímavé, všech 14 kapitol je velmi poučných a poutavě sepsaných. Kniha kromě skandálů obsahuje i záhady, třeba o Vězni se železnou maskou nebo o Gévandanské bestii. Velmi zajímavou aférou je skandál kolem Alfréda Redla. Nemohu hodnotit jinak, než za plný počet.

vit9537
11.10.2018 3 z 5

Prijemne cteni: slozene z historie a ruznych nazoru na nejasna temata historie. Pro me to bylo i prijemne nahlednuti do dejepisu :) Pro laika super!

Bubynka
23.08.2018 5 z 5

Napsáno velmi "čtivě". Myslím, že kniha osloví i naprostého "neznalce" historie a dějin.

booksSendy
30.06.2018 5 z 5

Čtivé, poutavé, zajímavé.

Pablo Kral
29.11.2016 5 z 5

Čtrnáct případů magistra Lišky vyrvaných z útrob tvrdé reality se počínaje prvním a konče posledním přisávalo do mých mozkových závitů jako klíště a nepouštělo skrze celou noc. A když pak koncentrovanou noční tmu vystřídalo svěží ranní světlo, klíště pustilo a odbelhalo se notně nacucáno kvalitním literárním materiálem do hájemství věčně zelených příběhů o lidských slabostech. Ano - tohle je pro mne vskutku kvalitní literatura faktu, a to navzdory všem pochybovačům, kteří mají autora za druhořadé nedochůdče. Proklamovat, že "tohle bylo maximálně čtivé" by zajisté bylo neodpustitelné klišé. Vyslovme to raději delikátněji: "zraky dychtivě kloužou větu za větou, napětí se dá krájet, je cítit tepající artérie dějin, a tím vším prostupuje nadšení z neodbytného pocitu, že to všechno dává smysl". Myslím, že tuto dobře odvedenou práci mohu směle doporučit každému, kdo umí žasnout nad skutečností, že to, co se opravdu kdysi a kdesi stalo, by si nikdo nebyl s to vymyslet ani kdyby mu královsky zaplatili. S lehkým nádechem bulváru, jenž v případě této knihy nijak neumenšuje její výsostnou důležitost i lidskost, se, myslím, lze bez obtíží a důstojně vyrovnat. S klidným svědomím uděluji pětici hvězd.