Síla snění a Kabala

Síla snění a Kabala
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248775/mid_sila-sneni-a-kabala-248775.jpg 3 2 2

Síla snění a kabala je kniha nejen o síle snů, ale i o práci s nimi a o práci s imaginální myslí. Ve skutečnosti je to tak, že jediným jazykem, kterému tělo skutečně rozumí a odpovídá na něj, jsou obrazy. Proto zákony, které řídí jakoukoli práci s tělem, jako je třeba jóga, jsou stejné jako ty, které řídí práci s mentálními obrazy. Nemusíte čekat na to, až vás dostihnou životní svízele, aby vás aktivovaly; spíše můžete jako dobrý atlet praktikovat bytí ve stavu pohybu, abyste tak zintenzivnili svoji aktivitu a mohli se přizpůsobit nebo transformovat dané okolnosti. Když praktikujete řízená cvičení (vizualizace), popisovaná v této knize, záměrně dáváte do pohybu svá různá těla (fyzické, emocionální, mentální, duchovní). Catherine Shainberg navazuje na práci své učitelky, která geniálně přizpůsobila časem prověřené metody potřebám moderního člověka každého vyznání či víry. Zatímco kořeny této praxe jsou židovské, sefardské a středozemní – rodová linie Madame Colette Aboulker-Muscat se táhne zpět, do počátku 13. století, kdy Izák Slepý z francouzské Provence a Ja'akov ben Šešet ze španělské Gerony praktikovali učení kabaly světla. Práce samotná využívá zákony, které jsou hluboce známé následovníkům všech posvátných tradic, protože tyto zákony jsou univerzální pro imaginální mysl. Práce Colette a její následovnice Catherine Shainberg je čistá kabala (kabala znamená „přijetí“), v tom smyslu, že přijímá ze svého vnitřního zření. Na rozdíl od ostatních kabalistických principů není v jejich metodách žádné přímé studium či analýza textu, ani permutace písmen (technika známá jako „gematrie“), ani studium „Stromu života“ s jeho deseti energetickými sférami. Proto není jejich větev kabaly nesrozumitelným, obtížně proniknutelným systémem, ale průzkumem imaginálních polí, jejichž jazyk je společný všem lidem všech vyznání, bez rozdílu pohlaví.... celý text

Duchovní literatura Esoterika, astrologie, okultismus
Vydáno: , Czech Publishing House
Originální název:

Kabbalah and the power of dreaming


více info...

Přidat komentář

vlkcz
04.07.2023 5 z 5

Pár drobných výhrad bych našel, taky nemůžu tvrdit, že jsem úplně všechno pochopil (většinou je na vině asi moje tupost, ale v několika případech jsem si téměř jistý, že nesrozumitelnost padá na vrub překladu), přesto jde o mimořádně inspirativní knihu.
Autorka se sice na několika místech vymezuje proti Jungovi a zejména Freudovi, ale jí předkládaný postup do určité míry odpovídá Jungově metodě aktivní imaginace, i když Její tradice je starší a asi i propracovanější. Na druhou stranu mi přišlo trochu zbytečné, když se distancuje od pojmu nevědomí, kvůli jeho nejasnosti a zprofanovanosti, aby používala pojem podvědomí, který je stejně zprofanovaný, navíc zavádějící, protože ve skutečnosti většinou mluví o nevědomí. Ale to jsou jen hnidopišské poznámky levé hemisféry.
V knize popisovaná metoda má za cíl "synchronizovat" svět, který vnímáme v bdělém stavu se světem snění. Nepřistupuje k tomuto úkolu ovšem analytickou cestou (nebo ne jenom jí), ale sbližuje oba světy tím, že zvědomuje snové obsahy a na druhou stranu snovou kreativitu přivádí do bdělého života.
V částech, ve kterých vysvětluje svůj přístup často používá mýtických příběhů ať už z řeckých bájí nebo Talmudu. Většinou tak činí velice poetickým jazykem, který samozřejmě "vědeckou mysl" dráždí, ale zároveň čtenáře svádí na kýženou cestu imaginace (při čtení jsem si často vybavoval Ženy, které běhaly s vlky, i s těmi překladatelskými problémy).
Nejlépe snad knihu vystihuje obrat, který autorka na několika místech používá. Cílem je udělat z vědomé mysli a snivé imaginace partnery, kteří dokonale tančí tango.

Štítky knihy

kabala

Autorovy knížky

Catherine Shainberg
francouzská, 1945
2015  60%Síla snění a Kabala