Síla odvahy

Síla odvahy https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/150799/mid_sila-odvahy-iEa-150799.jpg 4 39 39

Píše se rok 1944 a na okupované francouzské území seskočí zvláštní odbojový oddíl. Tvoří ho pět žen, které mají za úkol zachránit britského geologa, který byl zajat v Normandii Němci a zabít německého plukovníka SS Heindricha. Jak si tato nesourodá pětice poradí s nebezpečným úkolem, který je všechny může stát život?

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Motto
Originální název:

Les femmes de l´ombre , 2008


více info...

Přidat komentář

Kakho-Oto
12.12.2023 3 z 5

Jenom takové průměrné čtení, stejně jako v případě Černé knihy, která je rovněž napsaná na základě filmu. V obojím případě se jedná o tématiku protinacistického odboje, ve Francii, případně v Nizozemsku. Ještě se musím po letech podívat na film Síla odvahy, abych zjistil, jestli je film lepší než kniha. Film mi totiž moc v paměti neutkvěl a připadl mně horší než řada jiných s podobnou tématikou. Děj románu Síla odvahy nekriticky adoruje francouzský protinacistický odboj a je místy silně přitažený za vlasy a přemrštěný. Němci jsou zde nejenom velmi krutí, ale také celkem hloupí.

Analady
16.04.2022 3 z 5

Ačkoliv to byl dojemný příběh a celkem dobře se i četl, něco mi na této knize nesedlo. Působilo to až příliš jako převypravění filmu. Chyběla tomu větší hloubka. Ale i když jsem si v průběhu čtení říkala, že jsem pravě kvůli té chybějící hloubce k jednotlivým postavám nezískala žádný velký vztah, tak jsem na konci zjistila, že mi všichni přirostli k srdci a loučení bylo smutné.


NatyDee
27.08.2020 5 z 5

Knížku už jsem měla delší dobu doma a pořád se nějak nemohla rozhodnout, kdy si ji přečtu, až díky čtenářské výzvě jsem se do ní začetla. Musím konstatovat, že to byl velmi silný příběh, plný emocí a odvahy lidí, kteří bojovali za správnou věc i za cenu nejvyšší. Člověku to nedá a začne dumat nad tím, zda by udělal to samé nebo se zachoval jinak. Rozhodně knížku doporučuji.

Ulrika
28.07.2020 5 z 5

Neskutečně dojemný příběh o odvaze a sourozencke lásce.

1Maja1
09.02.2019 3 z 5

Knihu jsem zpočátku chtěla odložit a nedočíst. Od poloviny mě však příběh pohltil a dočetla jsem ji jedním dechem. Přesto styl psaní nemohu hodnotit vysoko. Většina scén byla slibně rozvedena, poté náhle skončila, a děj se přesunul na jinou dějovou linku.

Marika Vanova
30.08.2018 4 z 5

Příběh dobrý, film jsem neviděla, jen mi chvílemi přišlo, že čtu filmový scénář.

KnihomolkaKatka
07.07.2016

Jako vážně?! Tak tohle byl silný zážitek!

stolbice
15.06.2016 5 z 5

Silný příběh, určitě doporučuji přečíst.

historikola
28.05.2016 5 z 5

Děj knížky je podle skutečné události. Příběh je hodně silný a jitří emoce. Bojovat za dobrou věc je hodně těžké. Vše je na hraně a příběh je hodně o citech a lidském rozpolcení. Dějová linka je tak dobře napsaná, že není problém přečíst dvacet stránek a ani nevíte jak. Najednou jste na konci kapitoly. Jen si říkám, kolik lidí by to dnes dokázalo? No radši nevědět.
Každopádně tuto knížku zakládám do své sbírky knížek a nepouštím dále.

Sarah01
02.03.2016 5 z 5

Obdivuji, co všechno někteří lidé za války dokázali, připadá mi to až neskutečné. Byli by toho Evropané schopni dnes? Otázka, myslím si, v současné době více než aktuální. Příběh samozřejmě vyznívá jednoznačně proti válce, hlavně ten konec, ovšem často není na výběr, úvahy hlavních hrdinek to jen potvrzují. Knížku jsem četla až po zhlédnutí filmu, ale vzhledem k tomu, že je psaná podle scénáře, jen jsem si film připomněla. Určitě se k ní ráda vrátím.

milunka21
29.02.2016 5 z 5

Silny pribeh

kiraa
29.02.2016 5 z 5

Zvláště v dnešní době bych doporučovala všem, pro které jsou hrůzy války jen scifi realitou počítačových her. Pět žen, vlastně ještě dívek je vysláno do Francie splnit úkol a vlastně už dopředu je téměř jisté, že není cesty zpět. Nejsou to žádné superhrdinky, žádné Xeny ani Bondovy dívky. Mají strach, který neskrývají. Každá je úplně jiná, charakterově, citově, každá má svůj sen ...jestli se vrátí. Chvílemi drsné a skličující. Obdivuji všechny hrdiny a hrdinky této doby, včetně těch bezejmenných.

amysa
20.05.2014 3 z 5

Po přečtení této knížky mám docela chuť vidět i film, který vznikl ještě dříve než tato knížka... Sice ty válečné filmy málokdy skončí dobře, ale já ráda čtu nebo sleduji příběhy, které se skutečně staly a i tento byl inspirován skutečným osudem Lisy Villameurové, která působila za 2. světové války ve francouzském odboji. Knížka se čte dobře, místy je i napínavá, ale místy na mě i dost krvelačná, protože já nemám ráda mučení a týrání, ale chápu, že to tak za války prostě bylo... Musím se teď pustit do něčeho romantičtějšího, ale ani tady láska nechybí... Zkuste jí, třeba i vás knížka naláká ke shlédnutí filmu:-)