Šifrovaný deník Karla Hynka Máchy

Šifrovaný deník Karla Hynka Máchy https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33146/bmid_sifrovany-denik-karla-hynka-machy-SDP-33146.png 3 36 10

Od konce 19. století se Máchovy autobiografické texty stávají organickou součástí jeho vydávaného díla. Problémem zůstával deník na rok 1835, částečně psaný v šifrách, popisující většinou Máchův intimní vztah se snoubenkou Lori Šomkovou. Deník dešifroval na základě úplného textu ve 20. letech K. Janský s ohledem na Máchovu pověst dešifraci nezveřejňoval. Publikace nově přináší úplnou dešifraci deníku na rok 1835, založenou na původním prameni a odstraňující chyby v dosavadní dešifraci. Výrazná pozornost je věnována také dosud opomíjené Máchově snoubence Lori Šomkové, čtenář se zde seznámí s jejími životními osudy po Máchově náhlé smrti.... celý text

Přidat komentář

PeM
26.09.2022 2 z 5

Jako knížka (to okecávání, kdy se toho mnoho opakuje) je to nuda, což o to. Myslím si ale, že kdyby úryvky z deníku Máchy sem tam učitelé na středních školách občas zmínili, stalo by se učivo mnohem zajímavější a zábavnější. Prostě - do učiva vložit pár takových "perliček". Pořád jen dokola biflovat Máj nazpaměť je otrava a dneska už pořádně ani nevíme (třeba já), o čem ta nudná, dlouhá báseň je...toť můj názor.

yaoiyuri
28.11.2021 2 z 5

Za mě neuvěřitelné promarněný potenciál. O Máchovi se učil každý, už víme, že to nebyl svatoušek a "romantický pan umělec", kterého máme nekriticky stavět na piedestal. I o jeho deníku slyšela většina – i když kromě pár „šokujících“ útržků se s ním čtenářsky seznámil asi málokdo.

A není divu.

Tahle kniha je všechno, jen ne zajímavá a čtivá. V úvodu nastíněné informace se několikrát opakují, jako celek je to nesourodý a uměle natahovaný slepenec. Úvodní kecání, nástin analýzy šifry, deník (který zabírá všeho všudy 12 stran) – budiž. Ale do toho jsou přidány přednášky Nezvala a Jakobsona, pak dopisové tahanice mezi Jánským, Jakobsonem a dalšími, Jánského vyhrožování soudem… Závěrečná „kapitola“ o Lori je spíš k smíchu, protože víc informací je i v heslu na Wikipedii (tolik asi k „Výrazná pozornost je věnována také dosud opomíjené Máchově snoubence Lori Šomkové“ lol).

K samotnému deníku – snažit se zachovat autenticitu tím, že se každý druhý dešifrovaný řádek nechá napsaný obráceně po vzoru originálu, mi nepřijde nejšťastnější. Ruší to při čtení, a to je asi tak všechno. Dát do poznámek pod čarou překlad německých vět by bylo asi také moc. O Lori se toho nedozvíme prakticky nic, kromě toho, že byla „Máchova“. Nikdo *autor* se neobtěžoval nastínit blíže její rodinné poměry, kdo byli další lidé z jejího okolí, které Mácha v deníku jmenoval, jak si vůbec mohli dávat svoje „dostaveníčka“ někde „vzadu“ apod.

Stále nějak tápu v tom, co nám měla kniha kromě samotného deníku ještě předat. Velké zklamání. Běžnému smrtelníkovi fakt stačí, když si přečte jen strany 22-35.


Terezaazeret
27.04.2021 5 z 5

Moc se toho o Máchovi z tohoto deníku člověk nedozví, ale i tak má zajímavou a jistě obrovskou vypovídající hodnotu o tom, jaký to byl člověk. Knihu jsem nečetla jako celek, dost jsem přeskakovala a nahlížela do ní, jak se zrovna hodilo a naskytlo. Doporučuji.

mahdal
06.01.2021 4 z 5

Velmi zajímavá publikace o našem velkém básníkovi! Sám jsem byl překvapen, jaká osobnost Mácha byl. Iluze o tomto spisovateli jsem ztratil hned při prvních stranách deníku. Jeho chování jako by bylo v opozici k tomu, o čem psal. Naturalistické zápisy o ukájení, fyziologických potřebách apod. mě zaskočily. Myslel jsem si, že to byl člověk, který "létal hlavou v oblacích". S touto knihou se mé vidění jeho tvorby (nejen života) změnilo, Máj už nikdy nebudu číst jako předtím... Přesto knihu doporučuji všem, kteří se zajímají o českou literaturu.

Lenka4
09.09.2018 3 z 5

Šifrovaný deník - jak tajuplně a lákavě to zní. Dovedu si představit zanícení luštitelů a nadšení z prolomení šifry. Jenže pak následuje jistá bezradnost, jak naložit s výsledkem. Deník je sám o sobě krátký, zakódovaného textu několik vět, a to ještě obsahově nijak významného. Je znát, že se Pavel Vašák snažil text knihy všemožně nastavit. Někdy více zdařile (soudní spor), jindy méně. Škoda, že nesehnal více informací o Lori.

reňa30
17.08.2018

zajímavé

evelýny
26.05.2018 4 z 5

Primárně mě zaujal fakt, že se vůbec nějaký deník K.H.M. zachoval a že vzbudil takový zájem.
Kniha z mého pohledu napsána suše, nezáživně - vlastnímu deníku věnováno pouze několik stran. Přesto mně přiblížila život básníka. Pro mě zajímavý byl nástin osudu Máchovy milenky Lori Šomkové.
V době svého vzniku byl Máchův Máj veřejností odmítnut - nepochopen, aby se o sto let později stal symbolem naděje českého národa.
K.H.M. byl pro mě muž se silnou osobností, rtuťovitý, s bezbřehou fantazií, posedlý žárlivostí a kontrolou. Bravurně vládl českým jazykem, byl spjatý s přírodou.V jeho osobním deníku bylo hojně rozšířeno slovíčko fikat- tak, jak to u zrozenců ve znamení Štíra bývá.
K.H.M pro mě nebyl pouze básníkem lásky, byl pro mě básníkem nevyčerpatelných metafor - básníkem života. Škoda, že odešel v pouhých 25 letech. Přesto vytvořil vrcholné dílo českého literárního romantismu.

P.S. Každá doba má holt svého ,,Christiana Greye." :-)) Nebo že by každá doba měla svého Karla Hynka Máchu? Ne! Karel Hynek Mácha byl jen jeden.
Toto dilema však již nechám na vaší fantazii, vážení a milí :-)
P.P.S: Co by se stalo, kdyby? Kdyby nehasil, kdyby se nenakazil, kdyby nezemřel, kdyby se stal právníkem?
Ale byl mu předurčen osud velkého českého básníka, takže musel hasit. Karmický kruh uzavřen? A co když ne...

Kniha mě donutila přemýšlet a takové knihy mám ráda. Protože příběh K.H. Máchy stále ještě doznívá v mojí hlavě, musím změnit hodnocení.

Felsenberg
08.07.2016 4 z 5

Zajímavé. Jak může takový básník a náš největší symbol romantismu s tak barvitou duší a slovníkem psát o svých intimních chvílích tak jednoduše a bez emocí. Prostřední část knihy rozebírající způsoby Máchova vyjadřování je podle mě zcela zbytečná. Zajímavý je naopak vývoj soudního sporu o Máchův deník nebo život Lori. Z celého Máchova díla je cítit rozervanost jeho duše. Lori to nezávídím. Odnáším si z díla do svého života výrazy - olysalí duchové, pohlaví zarostlé mechem, jít dozadu a fikat na stolici. Díky pane Mácho :-)

Viky007
21.02.2016 3 z 5

Myslím, že tohle si zrovna většina studentů pamatuje, což není zrovna lichotivé vzhledem k tomu, že je Mácha jeden z našich nejvýznamnějších básníků. Ale zase je to jen člověk, že.
Nevím. Až na jeho intimnosti tam nebylo nic moc zajímavého. Ale já jsem kulturní barbar, takže můj názor je zcela irelevantní.

Klamm
18.02.2014

Popis pár rozšifrovaných momentků, kdy Mácha mimo jiné, picá svoji Lori doma u kamen. Co naplat, i romantik je jenom člověk ze svými choutkami a potřebami.

Štítky knihy

deníky Karel Hynek Mácha

Autoři knihy

Pavel Vašák
česká, 1941 - 2011
Karel Hynek Mácha
česká, 1810 - 1836

Kniha Šifrovaný deník Karla Hynka Máchy je v

Právě čtených1x
Přečtených56x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce11x
Chystám se číst37x
Chci si koupit12x